Mel Blanc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mel Blanc
Mel Blanc 1976-ban
Mel Blanc 1976-ban
Életrajzi adatok
Születési név Melvin Jerome Blank
Született 1908. május 30.
San Francisco
Elhunyt 1989. július 10. (81 évesen)
Los Angeles
Sírhely Hollywood Forever Cemetery
Házastársa Estelle Rosenbaum (1933-1989)
Gyermekei Noel Blanc
Pályafutása
Iskolái Lincoln High School
Aktív évek 19271989

Mel Blanc az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mel Blanc témájú médiaállományokat.

Mel Blanc (San Francisco, 1908. május 30. - Los Angeles, 1989. július 10.) amerikai színész és komikus.

Élete és szinkronszerepei[szerkesztés]

Bár az animációs filmeknél elsősorban a vizuális megjelenés számít, a szinkronszínészek és a látvánnyal összehangolt nagyzenekari kíséret is fontossá vált. Ahogy a mozgókép véget vetett a rádió aranykorának, tehetséges színészeket is magához csábított. Mel Blanc szinkronizálta a legtöbb Warner Bros. figurát, többek közt Tapsi Hapsit, Cucut (1937-től), és Dodót.

1960-ban Mel Blanc súlyos autóbalesetet szenvedett és kómába került. A kórházban feküdve sokáig kétséges volt, hogy felépül-e valaha, nem reagált a hozzá intézett szavakra. Egyszer az egyik orvos így szólt hozzá: "Tapsi Hapsi, hallasz engem?", erre Blanc Tapsi hangján megszólalt: "Eeh, mi a hézag hapsikám?". Amíg kórházban feküdt, a Hanna-Barbera elkezdte gyártani a "Frédi és Béni" második évadját, távollétében Daws Butler helyettesítette Béni szerepében. A Warner Bros szintén folytatta a Looney Tunes rövidfilmek gyártását, de nem akartak helyettesítőt használni, hanem beköltöztek a kórházba hogy Blanc hangját rögzíthessék.

Legfőbb szinkronhangjai[szerkesztés]

  • Tapsi Hapsi rövidfilmek - Tapsi Hapsi (Harkányi Endre/Bor Zoltán), Rissz-Rossz Sam (Székhelyi József/Hankó Attila/Szinovál Gyula/Besenczi Árpád), Marvin a marslakó (Stohl András), Tasmán ördög (Kárpáti Tibor/Csurka László), Elmer Fudd (Petrik József/Csankó Zoltán), Wile E. prérifarkas
  • Dodó kacsa rövidfilmek - Dodó kacsa (Usztics Mátyás/Perlaki István/Balázs Péter), Cucu malac (Szombathy Gyula/Csankó Zoltán/Lippai László)
  • Szilveszter és Csőrike rövidfilmek - Szilveszter (Koroknay Géza/Hankó Attila/Szinovál Gyula), Csőrike (Földessy Margit/Radó Denise/Kiss Erika)
  • Bóbita kakas rövidfilmek - Bóbita kakas (Koroknay Géza/Makay Sándor/Sinkovits-Vitay András/Konrád Antal), Henery Hawk (Riha Zsófi)
  • Pepe lö Pici rövidfilmek - Pepe lö Pici (Sztankay István/Jakab Csaba)
  • Speedy Gonzales rövidfilmek - Speedy Gonzales (Maros Gábor/Botár Endre/Bartucz Attila)
  • Fakopács Frici rövidfilmek - Fakopáncs Frici
  • Frédi és Béni - Béni (Márkus László/Mikó István)
  • Jetson család - Mr. Spacely (Horkai János/Cs. Németh Lajos)
  • Barlangi kapitány - Barlangi kapitány

Források[szerkesztés]