A Jetson család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Jetson család
(The Jetsons)
Jetsonok.jpg
A Jetson család két tagja, Jane és George
Műfaj szitkom sorozat
sci-fi sorozat

Alkotó(k) William Hanna
Joseph Barbera
Rendező(k) William Hanna
Joseph Barbera
Zeneszerző(k) Hoyt Curtin

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 3
Epizódok 75
Gyártás
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Hanna-Barbera
Sugárzás
Eredeti adó USA American Broadcasting Company, Syndication
Eredeti sugárzás 1962. szeptember 25.1987. november 12.
Magyar adó 1. szinkronnal:
Magyar Televízió 1
2. szinkronnal
Cartoon Network
Boomerang
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Kapcsolódó műsor(ok) A Flintstone család: Időzavar
Judy Jetson és a Rockerek
Jetson család: A film
További információk
IMDb-adatlap

A Jetson család színes, amerikai televíziós rajzfilmsorozat. A Hanna-Barbera studiójában készült. Ötletgazdái William Hanna és Joseph Barbera. Az első sugárzása 1962 szeptemberében kezdődött az amerikai American Broadcasting Company csatornán, de 1963-ban véget ért. A második nekifutás 1985 szeptemberében volt, ekkor a Syndication adta le a részeket. 1987 novemberében a sugárzás végleg befejeződött. Összesen 75 epizód készült belőle, 1990-ben pedig egy 81 perces animációs film. A sorozatot Magyarországon az 1990-es években a Magyar Televízió sugározta. A sorozat epizódjait néhány csatornán mai napig ismétlik. A tévénézők régen a Jetson családot gyakran félreértették Jackson családnak. A sorozatnak készült egy egész estés film és egy Frédi és Béni crossover, a A Flintstone család: Időzavar.

Ismertető[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat 2062 egyre jobban fejlődő technológiájáról szól. Jetsonék a lebegő házak és repülő autók világában élnek, ahol minden gombnyomásra történik. A családdal mindig a legkülönlegesebb dolgok történnek, bár az akkori világban ez megszokott. Ugyan nem ők a leggazdagabbak, de a szeretet összetartja őket. George hajtja magát, dolgozik. Jane segítőkész. Elroy nagyon okos. Ők hárman rengeteget tesznek, a család többi tagja, Judy, Rosie és Astro bajt is okoz, de ők is szerethető családtagok.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • George Jetson – A 38 éves családfő. Keményen hajtja magát a Spacley Űrkerék Vállalatnál, s valójában ő tesz a legtöbbet munkahelyén. Szereti a családját, s nincs is jobb szórakozás számára, mint a pihenés.
 • Jane Jetson – Az anya. Bájos és segítőkész természetű. Minden házimunkát elvégeztet a robotjukkal, Rosie-val, miközben ő elmegy vásárolni az áruházba. Minden frissen megjelent elektronikai cikket megvásárol, s erre megy el a család megtakarításának nagy része. De ha baj van, ő a legsegítőkészebb.33.éves
 • Judy Jetson – A 16 éves tinilány, ő a Jetson család legnépszerűbb figurája. Érdekli a fiúzás és a minél korszerűbb öltözködés.
 • Elroy Jetson – A 7 éves bájos kisfiú. Őt az űrtechnológia érdekli. Segítőkész és intelligens. Gyakran az ő okossága miatt nem kerül komolyabb bajba a család.
 • Rosie – A házirobot. Háztartási munkákat végez, de már befogadták családtagnak.
 • Astro – Elroy két lábon járó, beszélő kutyája. Gyakran olyan gombot nyom meg, amit a legkevésbé se kéne. Emiatt gyakran bajba keveri magát és gazdáját, de Elroy szerencsére mindig kitalál valamit, és minden jóra fordul.
 • Mr. Cosmo Spacely – A gonosz törpeméretű akaratos emberke. Spacley Űrkerék Vállalat tulajdonosa. George-ot már-már őstehetséggel szidja, még a legkisebb dologért is. Fenyegeti a kirúgással. Legbelül azonban tudja, hogy George tesz a legtöbbet vállalatában, s ha nem lenne ő, a cége csődbe is mehetne.
 • Mr. Cogs Cogswell – A gonosz óriásméretű akaratos ember. Cogswell Karika Gyár tulajdonosa. A Spacely Űrkerék Vállalattal és Spacelyvel ellen áll.
 • Henry Orbit – Az öreg nyugdíjas szerelő. Jetsonék szomszédja. Jetsonéknak megjavítja az elektronikai háztartási berendezésüket, ha valami elromlik.
 • Mac – Henry háztartási robotja. Nagyon szereti Roseit.
 • Uniblabla – A Spacely Űrkerék Vállalat egyik legfőbb robotja. Hol parancsol, hol kártyázik a kollégákkal.
 • Orbitty – A rúgólábú földönkívüli. Elroy az Asteroidán talált rá, mikor még nem kelt ki a tojásából. Érzéseit színekkel váltakozva jelzi, hogy: hol örül, hol szomorú, hol mérges, hol fél, hol udvarias, stb. Jól ért a modern háztartási berendezések helyreállításához, de már befogadták családtagnak.

Magyar hangok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]