Tjes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tjes
Tes, Ities (Jṯj.š)
előd
egyiptomi fáraó
utód
Tiu?
Niheben?

Uralkodása i. e. 3000 körül
Nomen
T
S

Ṯš

Tjes az ókori Egyiptom protodinasztikus korának királya volt, aki a Nílus deltavidékén uralkodott a 0. dinasztiával egy időben. Neve a palermói kő királylistáján és néhány alsó-egyiptomi feliraton szerepel. Uralkodásával összefüggő tárgyi lelet eddig nem került elő. Neve többféleképp olvasható, a jṯj.š olvasat jelentése Ludwig David Morenz szerint: „a sziget megragadója”, ami egy nílustorkolati helyi konfliktusra utalhat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Itjiesch című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Tiu?
Egyiptom uralkodója
i. e. 31. század
I. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
Niheben?
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap