Till the World Ends

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Britney Spears
Till the World Ends
Till the World Ends Logo.png
Kislemez a Femme Fatale albumról
Megjelent 2011. március 4.
Formátum CD kislemez, digitális letöltés
Felvételek Conway Studios, Los Angeles
Stílus Dance-pop
Nyelv angol
Hossz 3:58
Kiadó Jive
Szerző Lukasz Gottwald, Max Martin, Alexander Kronlund, Kesha Sebert
Producer Dr. Luke, Max Martin, Billboard
Britney Spears-kronológia
Hold It Against Me
(2011)
Till the World Ends
(2011)
I Wanna Go
(2011)

A Till the World Ends egy dal Britney Spears amerikai énekesnőtől. Hetedik, Femme Fatale című albumának második kislemezeként jelent meg. Producere és szerzője Dr. Luke és Max Martin volt, továbbá Kesha, Alexander Kronlund és Billboard is dolgozott a felvételen. Kesha elárulta, a fő inspiráció számára egy olyan kép volt, melyben Britney és néhány női előadó turnézik a világ körül. 2011. március 2-án jelent meg a szám borítója, a felvétel másnap szivárgott ki, és végül 4-én jelent meg.

A dal egy tempós dance és eurodance stílusú felvétel. A számtól a trance stílusjegyei sem állnak távol. A Till the World Ends pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól, Kesha és Enrique Iglesias munkáihoz hasonlították. A felvételből többféle remixváltozat készült, a legismertebb a The Femme Fatale Remix, melyen Nicki Minaj és Kesha közreműködött. Ez 2011. április 25-én jelent meg. A kritikusok az eredeti változathoz hasonlóan erről is pozitívan vélekedtek. A dal top 10-es lett több országban, így Ausztrália, Franciaország, Írország, Új-Zéland, Svédország és Svájc kislemezlistáin. A remixnek köszönhetően top 5-ös lett Kanadában és az Egyesült Államokban, viszont az Egyesült Királyságban gyengén teljesített.

A dalhoz tartozó videoklip 2011. április 6-án jelent meg. Britney egy föld alatti bulin látható, melyet 2012. december 21-én rendezték. A kritikusok szerint a I’m a Slave 4 U klipjéhez hasonlít. A 2011-es MTV Video Music Awards két díjra jelölték, melyek közül egyet (Best Pop Video) meg is nyert. A számot a Good Morning America és Jimmy Kimmel Live! című televíziós műsorokban adta elő, a 2011-es Billboard Music Awards-on pedig Nicki Minaj oldalán lépett fel. A Femme Fatale Tour állomásain is elénekelte a számot.

Háttér[forrásszöveg szerkesztése]

A dalt Dr. Luke, Alexander Kronlund, Max Marin és Kesha írta.Kesha elmondta hogy úgy képzelte el hogy Britney járja a világot, amikor kimegy az éjszakába, az éjszaka csodálatossá, varázslatossá változik, nem akar elaludni és azt akarja hogy az éjszaka a világ végéig tartson.2011. március 2-án megjelent a hivatalos botító, amit egy 30 másodperces részlet követett.A dal március 4-én debütált a On Air with Ryan Seacrest rádióban.

Kritika[forrásszöveg szerkesztése]

A dal pozitívan elismerő véleményeket kapott az amerikai kritikusoktól.A Rolling Stone adott 5/3,5 csillagot.Reuters (Mike Collett-White) szerint Britney második kislemeze, a “Till the World Ends”, igazi telitalálat; pörgős dance himnusz, és elsőrangú klubslágerré válhat a közeljövőben. A korai reakciók alapján biztos vehetjük, hogy a most 29 esztendős énekesnő zenei karrierje ismét emelkedő irányt vesz. MTV US (Jocelyn Vena) kijelentette hogy az új kislemez bódító hangzásával képes lesz arra, hogy klubslágerré váljon. A könnyed popszerzemény ismét megmutatja nekünk a magabiztos Britney-t. A dübörgő ritmusokkal a háttérben és a szintetizátoros alappal Spears sikeresen átadja magát a cicababa vonalnak. Perez Hilton.com ezt mondta "Szerencsére nem okoz csalódást a teljes dal. Sokkal jobban kedveljük, mint a „Hold it Against Me”-t! Britney karrierjének egyik legjobb dala! Azonnali kielégülést okoz! Ilyen egy hatalmas, szétzúzó sláger! Pornó a fülnek! Gratulálunk, Britney! Nagyon örülünk neked!,,

Slágerlistás helyezések[forrásszöveg szerkesztése]

Slágerlista Legjobb helyezés
Lengyelország ( ZPAV ) 1
US Billboard Hot 100 3
US Hot Dance Club Songs ( Billboard ) 1
US Pop Songs ( Billboard ) 4
Dél-Korea ( GAON ) (International ábra) 1