Tiboldi István (állatorvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiboldi István
Született1943. november 5. (80 éves)
Székelyszentmiklós
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaállatorvos,
állatorvos-tudományi szakíró
SablonWikidataSegítség

Tiboldi István (Székelyszentmiklós, 1943. november 5.) – erdélyi magyar állatorvos, állatorvos-­tudományi szakíró.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Középiskoláit a székelykeresztúri líceumban végezte (1962), a kolozsvári Mezőgazdasági és Állatorvostudományi Főiskola Állatorvosi Karán végzett (1967). Az állatorvos tudományok doktora (2002). Szakmai pályáját 1967-ben a Hargita Megyei Állatnemesítő és Szaporodásbiológiai Hivatalban kezdte; 1970–84 között a megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságnál dolgozott, majd visszatért első munkahelyére. Az MTA Agrártudományi Szakbizottság elnöke, 1997-től az országos Állattenyésztési Főigazgatóság tagja, majd alelnöke.

Szakkutatásainak területe a szaporodásbiológia és az alkalmazott állatgenetika. Első szakcikkét a Hargita Népe közölte 1970-ben, azóta napilapok mellett az Erdélyi Gazdában is közöl. Szaktanulmányait a bukaresti Jurnal Medical Veterinar és a marosvásárhelyi Revista de Ame­liorare şi Reproducţie, valamint a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Évkönyve (Kolozsvár, 2000) közölte, itt Szaporodásbiológia az évezred küszöbén címmel jelent meg dolgozata.

Nagyobb tanulmánya: Modern biotechnológia (in: Múzeumi Füzetek, 1997/6). Megjelenés előtt áll Összehasonlító állattenyésztés c. egyetemi tankönyve.

Kötetei[szerkesztés]

  • Higiénikus tejtermelés a kisgazdaságban (Csíkszereda, 2005)
  • Élmény és tanulás. Természettudományos nevelés a székelyföldi térségben; szerk. Biró A. Zoltán, Magyar Ferenc, Tiboldi István; Státus, Miercurea Ciuc, 2014 (Új utakon a tehetséggondozás, 3.)

Források[szerkesztés]