Thylacosmilus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Thylacosmilus
Evolúciós időszak: Miocén - kora pleisztocén
Thylacosmilus atrox és zsákmánya
Thylacosmilus atrox és zsákmánya
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerincesek (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Csoport: Metatheria
Rend: Sparassodonta?/Oposszumok (Didelphimorphia)?
Család: Thylacosmilidae
Nem: Thylacosmilus
Riggs, 1933
Fajok

T. atrox
T. lentis

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Thylacosmilus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Thylacosmilus témájú kategóriát.

Thylacosmilus koponya

A Thylacosmilus egykor Dél-Amerikában élt kardfogú erszényes ragadozók egy neme volt. A Thylacosmilus szó jelentése „zsebkés”, utalva az egykori állatok nagyméretű szemfogaira. Magyarul erszényes kardfogú tigrisnek (vagy erszényes kardfogú macskának) is nevezik, mivel példányaik hasonlítottak a később megjelent kardfogú macskákhoz. A hasonlóság ellenére a Thylacosmilus nemnek nincs köze a macskafélékhez, mivel az előbbiek erszényesek, az utóbbiak pedig méhlepényes emlősök.

Magyar neve még azért is lehet helytálló, mert testalkatuk is a macskákéra emlékeztetett (ám karmaikat nem tudták behúzni). A nem jó példa a párhuzamos evolúcióra, amikor két, nemrokon fajnak a hasonló életkörülmények hatására hasonló adottságai fejlődnek ki. Az erszényes kardfogú tigrisek egyébként kb. akkorák voltak, mint a mai jaguárok és feltehetően Dél-Amerika füves, fás-füves térségein éltek.

A Thylacosmilus nem a miocén során jelent meg Dél-Amerikában. Kialakulásában nagy szerepe lehetett annak, hogy Dél-Amerika a jurától elszigetelten fejlődött, így fejlett méhlepényes emlősök nem jutottak el rá a pliocén közepéig.

A Thylacosmilus nem a pliocén végén vagy a pleisztocén elején halt ki, nem sokkal azután, hogy a két Amerika közötti Panama-földhíd létrejött. A földszorosnak köszönhetően Észak-Amerika fejlettebb méhlepényes ragadozói eljuthattak Dél-Amerikába és onnan kiszoríthatták az erszényes Thylacosmilust. (Erről bővebben: Nagy amerikai faunacsere).

Forrás[szerkesztés]