The Planetary Society

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A The Planetary Society alapítói az alapító okirat aláírásakor: Harry Ashmore tanácsadó és Louis Friedman (állnak, balról) valamint Bruce Murray és Carl Sagan (ülnek)

A The Planetary Society (angolul A Bolygótársaság) nonprofit tudományos magánegyesület, melynek célja „A világ nagyközönségének bátorítása és bevonása az űrkutatásba tanácsadás, projektek és oktatás segítségével.” 1980-ban az Egyesült Államokban alapította Carl Sagan, Bruce Murray és Louis Friedman, tagjai között számos ismert csillagász és űrhajós van. Székhelye Palmdaleben, Kaliforniában van.

Fő tevékenységi területei a Mars, a földsúroló kisbolygók és általában a Naprendszer kutatása, valamint a földön kívüli élet keresése (ez utóbbi az Egyesült Államokban állami támogatásban nem részesül). Újságja a kéthavonta kiadott Planetary Report.

2005-ben bocsátották fel a társaság által finanszírozott és épített Cosmos 1 napvitorlást, de ennek indítása, a hordozórakéta hibája miatt, sikertelen volt.

Ismertebb tagjai[szerkesztés]

Igazgatótanács[szerkesztés]

Egyéb tagok[szerkesztés]

2015-ös gyűjtés[szerkesztés]

A Társaság 2015. májusában gyűjtést indított a Kickstarteren, ahol 200.000 dollárt jelölt meg elsődleges célként.[1] Bill Nye, a The Planetary Society elnöke több, másodlagos célt is meghatározott, ha több pénz gyűlne össze 200.000 dollárnál:

  • 200.000 dollár - a jelenlegi CubeSat projekt támogatása
  • 325.000 dollár - együttmáködés a partnerekkel, tesztek
  • 450.000 dollár - a földkörüli tevékenység 4 hónapos kiterjesztése
  • 500.000 dollár - szimpózium előkészítése, eredmények publikálása
  • 1.000.000 dollár - széles körű tájékoztató kampány indítása a napvitorlásokról

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lábjegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyűjtés:Földkörüli pályára lövik ki a napvitorlást - jovokutatas.hu, 2015.05.21.