Talana-hegyi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Talana-hegyi csata
Második búr háború
A csata térképe.
A csata térképe.
Dátum 1899. október 20.
Helyszín Talana-hegy
Eredmény Brit taktikai győzelem
Harcoló felek
Egyesült Királyság Egyesült Királyság Flag of Transvaal.svg Transvaal Köztársaság
Parancsnokok
Egyesült Királyság Sir William Penn Symons Flag of Transvaal.svg Lukas Meyer tábornok
Flag of Transvaal.svg Maroela Erasmus tábornok
Haderő
4000 brit katona 3000 búr gerilla
Veszteségek
Elesett: 41
Megsérült: 185
Eltűnt: 215-220
Elesett: 23
Megsérült: 66
Eltűnt: 20
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Talana-hegyi csata témájú médiaállományokat.

A Talana-hegyi csata a búr háború második jelentősebb csatája volt, amely során a britek sokszoros próbálkozás után végre győzelmet arattak a búrok felett. Az ütközet 1899. október 20-án zajlott, pont 8 nappal a Kraaipani csata után. A búrok vezetője Lukas Meyer tábornok, és Maroela Erasmus tábornok volt, a briteké Sir William Penn Symons.

Előzmények[szerkesztés]

A kitört a háború Dél-Afrikában, a brit hatóságok attól tartottak a búrok, a Transvaal Köztársaságból és Oranje Szabad Államból megtámadják az afrikai brit gyarmatokat.

Eldördültek az első lövések a Kraaipani csata során, így elkerülhetetlenné vált a csata.

A hadseregek állapota[szerkesztés]

A búr háború komoly meglepetést jelentett a brit hadsereg számára. A háború kitörése után a brit taktika az egylövetű lőfegyver használata lett. Annak a szükségességét, hogy szoros formációban kell haladni hangsúlyozták az újabb, és újabb gyarmati háborúk. A zulu és a szudáni háború, a nyomasztó ellenséges túlerő háttérbe szorította a szúrófegyvereket, mert a közelharcos ellenséget minél távolabb kellett tartani a távolsági lövészetben erős angoloknak. A brit ezredek a háború előtt néhány évvel kaptak új sisakot a trópusi harcokra. A britek tanulva az első búr háborús hibáikból próbáltak nem feltűnő, terepszínű öltözetet viselni.

A megelőző hónapokban, Piet Joubert búr tábornok, 30 000 német Mauser puskát, számos modern tábori löveget és automata fegyvert vásárolt a német fegyvergyártó a Krupp és a francia cég a Creusot-tól. A búrok nem voltak sem fegyelmezettek, sem képzettek, de hatalmas ellenszenvet éreztek a britek iránt, ez pedig kihatott a morálra. A városi polgárok és a külföldi önkéntesek azonnal elfogadták a búrok harci módszereit.

A csata menete[szerkesztés]

A 1899 kora őszén a brit erősítés érkezett Dél-Afrika partjaihoz, Penn Symons személyében aki Indiából hozta át csapatát. A britek terve az volt, hogy minél hamarabb vérbe fojtják a búr lázadást.

1899. október 20-án néhány búr kommandó megjelent a Talana-hegy északkeleti részén Dundee közelében. Symons ezt látva még nagyobb készültségben tartotta csapatait, és elfoglalta a talanai magaslatot. A britek észrevették a magasabban és jobb pozícióban lévő búrokat (az IMpati-hegy tetején), és rögtön tüzet nyitottak rájuk. A brit parancsnok nemsokára rohamot rendelt el. A búrok pozíciója előtt volt egy erdő, ide akart eljutni és innen vezetni rohamot a búr állásokkal szemben, azonban Symonst találat érte (valószínűleg a gyomrán) és összeesett, néhány méterrel az erdősáv előtt. Később a tábori kórházban elhunyt, nem tudtak rajta segíteni.

A brit gyalogság támadása azonban visszanyerte lendületét, és továbbra is erős tűz alatt tartották a búrokat. Összegyűjtötték erejüket a végső támadáshoz, és megrohamozták a hegytetőn (Nem a Talana hanem az Impati hegytetőn) lévő búrokat. A britek hatalmas öldöklés után végül elfoglalták a hegyet.

A búrok pónira ültek és elmenekültek, az angolok pedig nem tudták kihasználni a búrok gyengeségét és üldözni őket, mert sem elől tévesztették nagy részüket, és források szerint egy félreértés következtében majdnem saját ezredükre lőttek a britek.

A csata britek rég nem látott győzelmével végződött.

Következmények[szerkesztés]

A csata megmutatta hogy a britek is képesek harcolni. Ez az ütközet nagyon fontos volt a britek számára mert eddig (az első búr háborút is beleszámolva) 5 csatát vesztettek a búrok ellen. Ezzel a győzelemmel azonban valamiképp visszahozták a brit katonák morálját.

A búrok a vereség következtében seregük jelentős részét elvesztették.

Lásd még[szerkesztés]


Forrás[szerkesztés]