A Transvaal Köztársaság annexiója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A brit birodalom már korábban is próbálkozott a dél-afrikai gyarmatok megszerzésével, azonban a végső elhatározás a búr államok annexiójára 1871-ben született meg, mikor is Oranje Szabadállam területén hatalmas gyémántlelőhelyet fedeztek fel.

Joseph Chamberlain 1899 szeptemberében ultimátumot adott a búroknak, hogy adják át a területeiket, vagy megtámadják őket. Paul Kruger elnök is kiadott egy 48 órás ultimátumot, hogy a britek vonják vissza a csapataikat Transvaal határától, ebben szövetségesük Oranje Szabadállam is melléjük állt. Az ultimátumok kölcsönös elutasítása után kitört a második búr háború.

Az annexió végül is sikeresnek mondható, mivel a britek megnyerték a háborút és még majdnem 50 évig uralták Dél-Afrika gyarmatait, viszont a háború az angol oldalon még a búrokénál is hatalmasabb veszteséget okozott, főként emberanyagban. A búr háború jelezte az angoloknak, hogy a gyarmatosítok és a gyarmatosítottak helyzetében változás következik. Így az első világháborút követően a Brit Nemzetközösség a gyarmatok sorozatos kilépésével lassan, de biztosan fogyatkozott.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap