Taking Chances Tour

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Céline Dion
Taking Chances Tour
Montréal, 2008. augusztus
Montréal, 2008. augusztus
Információk
Népszerűsített albumTaking Chances
D’elles
Kezdés2008. február 14.
Befejezés2009. február 26.
Helyszínekvilágszerte
Koncertek132
A turné egyes szakaszai
  1. Dél-Afrika (9 koncert)
  2. Ázsia (10 koncert)
  3. Ausztrália (5 koncert)
  4. Európa (35 koncert)
  5. Észak-Amerika (73 koncert)
Céline Dion-koncertkronológia
Let's Talk About Love World Tour
(1998-99)
Taking Chances Tour
(2008-9)
Sans attendre Tour
(2013)

A Taking Chances Tour Céline Dion kanadai énekesnő kilencedik koncertkörútja, melyen D’elles és Taking Chances című albumait népszerűsítette. A körút az énekesnő visszatérései is volt több mint négy évig tartó Las Vegas-i showműsora, az A New Day… után. A koncertek érintették Afrikát, Ázsiát, Ausztráliát, Európát és Észak-Amerikát.[1] Becslések szerint több mint 200 millió dolláros bevételt hozott a turné, mellyel az év egyik legnagyobb bevételt elérő koncertkörútja lett.[2] 2009-ben az összeg tovább nőtt, összesen 270 millió dollárra. Ez a turné ezzel minden idők második legsikeresebb szólóénekesi turnéja, és összkategóriában minden idők tizedik legsikeresebbje.[3]

Háttér[szerkesztés]

Long Island, 2008. szeptember, River Deep - Mountain High

A műsor rendezője a korábban Madonnával is együtt dolgozó Jamie King volt, aki Dion előadásait színekkel, divattal és tánccal kombinálta. Céline előadta legsikeresebb dalait, valamint utolsó albumának, a Taking Chances-nak számait.[4] A két órás show-t négy részre osztották; soul, rock, közép-keleti és divatos részre. Az énekesnőt négy-négy férfi és női táncos vette körül. A próbák 2007 decemberében folytak Primmben és az MGM Grand Garden Arenában (Nevada).

A koncerteken húsz kijelzőt használtak, ezek egyike a színpad fölött keringett, plusz lifteket és mozgató öveket. Az énekesnő előre felvett a showhoz néhány videót. A koncert elején futó videón Dion egy autót vezet, mialatt az I Drove All Night remix verziója hallható. A kezdő videóból kétféle készült, az első Céline Dion karrierjét bemutató képsorokból áll, ez Dél-Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és néhány eudrópai koncerten volt látható. A másikban a turné során meglátogatott városok képei voltak, és a turné haladásával a képsor változott, újabb-újabb városképeket adtak hozzá. Egy másik videó az énekesnő öltözködésének változását mutatta be karrierje folyamán, eközben a My Heart Will Go On remixe szólt a háttérben.

Jamie King 2008. május 2-án Manchesterben csatlakozott a turnéhoz. Előtte a show nem a központi színpadon zajlott (kivéve Japánban). Két és fél hónap után Dion újrapróbálta a műsort a középső színpadi beállítással. Dion kétnyelvű karrierje és az egyes arénák és stadionok megkötései miatt Kingnek három különböző műsort kellett megrendeznie és koreografálnia. Az egyikben jellemzően angol nyelvű dalok hangzottak el, a központi színpadon zajlott és a mozgó kivetítők, liftek és mozgató övek mindegyikét kihasználták. A második a központi színpadon zajlott, és a repertoárba tíz francia dal is belekerült a francia közönség kedvéért. A harmadik, kevésbé komplex show azokra a helyszínekre készült, ahol a központi színpadi beállítás nem lett volna kivitelezhető. Ezekre a helyekre készült egy másik beállítás, melyben egy óriási központi kivetítő és fényrendszer három oldalról borította kék és piros fénybe színpadot. A turné európai szakasza előtt a központi és a fényjátékos beállítást újrarendezték, változtattak a fényeken és mintákon, és az énekesnő fellépőruháin is változtattak.

Dion és társulata nagyjából hatvan dalt próbált össze, angolul és franciául egyaránt. Ezek közül 27 hangzott el egy-egy showban a helyszíntől függően. A Pour que tu m’aimes encore minden műsor része volt, ez minden idők legsikeresebb francia nyelvű kislemezének dala, és az egyetlen francia dal a zene történelmében, mely nem francia nyelvterületeken is a sikerlistákra került. Több feldolgozás is készült a műsorhoz, köztük James Brown I Got the Feelin’ és It’s a Man's Man’s Man’s World, a Queen We Will Rock You és The Show Must Go On című dalai, bár az utóbbi kettő kikerült a repertoárból az október 27-ei winnipedig show-tól kezdve. Elhangzott Kiki Dee I’ve Got the Music in Me című dala is, ezt a dél-koreai koncert után vették ki a műsorból.[5]

Közvetítések, felvételek[szerkesztés]

2008. augusztus 22-én Dion jótékonysági koncertet adott Québecben a város 400. születésnapja alkalmából, melyet az interneten és a televízióban is sugároztak. Az énekesnő 250 000 néző előtt énekelt.[6] Emellett 2008. augusztus 31-én a Jerry Lewis MDA Telethon keretében vették föl a My Love című dalt.[7] Később ez a felvétel lett a dal hivatalos videóklipje.

A turnéi fotóival készült Céline autour du monde című hivatalos könyv 2009. szeptember 24-én jelent meg Québecben és Franciaországban, 368 oldalon Gérard Schachmes 485 fotója került bele. A képek mind a műsorokról, mind a háttérmunkáról, Dionról és családjáról, a turné stábjáról, a táncosokról, énekesről, zenészekről, technikusokról és az énekesnő férjével és fiával töltött családias pillanatairól készültek. Vegyesen vannak köztük a Temze melletti sétát, afrikai szafarit vagy a stáb kamionjainak New York-i megérkezéseit ábrázoló fotók is.[8][9][10] Kanadában 2009. október 14-én jelent meg. Egy amerikai és egy japán kiadványt is terveztek.

A turnét a Celine: A világ szemén keresztül című dokumentumfilm dolgozta föl, mellyel a nézők egyedülálló lehetőséget kaptak arra, hogy kövessék Céline-t mindenhová, a színpadra, a háttérbe vagy a családjához.[11] DVD-n és Blu-rayen 2010. május 11-én jelent meg.

A Taking Chances World Tour: The Concert DVD 2010. május 11-én jelent meg, a csomagban egy DVD és az angol vagy francia repertoár élő CD-je volt. Az angol verziót Bostonban vették föl 2008. augusztus 12-13-án, a francia változatot pedig Montrealban augusztus 31-én és szeptember 1-jén. A deluxe változatban a DVD mellett egy 52 oldalas könyvecske és szétnyitható ajándékképeslapok is voltak.[12][13]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Eyes on Me előadása közben Montrealban

Céline Dion történelmi rekordot állított be kanadai koncertek között, amikor montreali koncertjeinek jegyei percek alatt elkeltek.[14] Akkor újabb időpontokat hirdettek meg a városban, így a turné leglátogatottabb szakasza lett egyetlen városban 227 616 nézővel. 1996 óta Dion 31 alkalommal lépett föl a Bell Centre-ben.[15]

Más kanadai koncertek jegyei is azonnal elkeltek, így második koncertet is meghirdettek Edmontonban, Vancouverben és Winnipegben, Torontóban pedig harmadikra is szükség volt.[16] Az Egyesült Államokban New Yorkban, Uniondale-ben, Bostonban és Newarkban is tűztek ki második koncertidőpontot.[17] A Billboard magazin adatai szerint az Egyesült Államokban és Kanadában minden koncert telt házas volt.

Az Egyesült Államokban a manchesteri és a londoni koncertek jegyei keltek el néhány perc alatt. Ott két új időpontot hirdettek meg ugyanarra a napra. Írországban a dublini koncertre 64 000 jegy kelt el három óra alatt, ez a turné legnagyobb koncertje volt.[18]

Dél-Afrikában, Hollandiában (50 000 néző) és Dániában (42 000 néző) is telt ház volt a koncerteken, Sanghajban viszont „csak” 25 000 néző volt ott a Shanghai Stadionban, melynek befogadóképessége egyébként 60 000 fő a játékokra és 50 000 a koncertekre.[19]

Sydneyben is második koncertre volt szükség, mivel a jegyeket nagyon hamar elkapkodták.[20]

2008. augusztus 22-én nem a turné részeként egy jótékony célú koncertet adott Dion. A helyszínen karrierjének legnagyobb élő koncertjét adta az énekesnő, 250 000 néző előtt énekelt Québec város 400. születésnapja alkalmából.[21]

Dion bejelentette, hogy 2008. február 7-én a windsori Caesars Windsor kaszinóban fog játszani (Ontario). A belépőjegyek 15 perc alatt elfogytak, 125 ember állt sorba már egy nappal korábban.[22]

A Kansasban tartott koncert a helyszín, a Sprint Center történetének legjövedelmezőbb eseménye volt 1,6 millió dolláros bevételével. A rekordot azóta Elton John és Billy Joel is megdöntötte később.[23]

Miami belvárosában, az American Airlines Arena termében újabb nézőrekord született, több mint 17 000 jegyet adtak el.[24] Britney Spears két hónappal később felülmúlta ezt a rekordot, amikor 118 644 nézőnek énekelt. Bár kisebb közönségnek, de Dion koncertje 2,2 millió dollár bevételt hozott, Spears pedig csak 1,9 milliót.[25]

Az énekesnő hivatalos weboldala szerint Dion három helyszínen lett a legjövedelmezőbb előadó: a montreali Bell Centre-ben, a kansasi Sprint Centerben és a New Orleans Arénában. Az utóbbi 1,8 millió dolláros bevételre tett szert.[26] A montrealban tartott koncertek összesen több mint 30 millió dolláros bevételt hoztak, ezzel a legnagyobb teljesítményt érték el a világ arénái között.

Források[szerkesztés]

  1. CNW Group (2007-11-07). "La tournée mondiale de Céline Dion 2008-2009 - 5 continents - 85 villes - 101 spectacles" (in French). Sajtóközlemény. Elérés: 20120222..
  2. Goodman, Dean: Madonna, Celine Dion top worldwide tours in 2008. Reuters. Thomson Reuters, 2008. december 31. (Hozzáférés: 2012. február 22.)
  3. Top 25 Worldwide Tours. pollstarpro.com. [2013. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 22.)
  4. Celine Dion announces highly anticipated 2008-09 North American tour. Dion’s Official Website. [2007. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 7.)
  5. Parent, Marie-Joëlle: Cap sur l’Afrique (francia nyelven). Journal de Montréal, 2008. február 9. [2008. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 9.)
  6. Rediffusion du spectacle de Céline Dion (francia nyelven). Canoë, 2008. augusztus 1. (Hozzáférés: 2008. szeptember 1.)
  7. 2008 JERRY LEWIS MDA TELETHON. MDA. [2008. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 1.)
  8. Céline autour du monde on Fnac
  9. Céline autour du monde on Amazon
  10. New Celine Book. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 22.)
  11. [1][halott link]
  12. Celine: Through the Eyes of the World, an Expanded DVD Edition of the Acclaimed Documentary & Taking Chances World Tour: The Concert, a New Live DVD/CD, Available Tuesday, May 4. Hozzáférés ideje: March 22, 2010.
  13. Celine Dion store Archiválva 2011. március 8-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés ideje: March 22, 2010.
  14. De Repentigny, Alain: Céline Dion: quatre Centre Bell en 35 minutes!. Cyberpresse, 2007. november 18. (Hozzáférés: 2007. november 18.)
  15. Céline Dion: un huitième spectacle ajouté (francia nyelven). Matin. La Presse Canadienne, 2008. február 9. [2008. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 9.)
  16. Additional Concert Announced in Edmonton!. Dion’s Official Website. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 22.)
  17. New USA Concert Dates Announced - TeamCeline Ticket Pre-sale Begins Monday. Dion’s Official Website. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 7.)
  18. Second Show Date in London and Manchester Just Announced!!. Dion’s Official Website. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 11.)
  19. Celine Dion's Taking Chances Tour, 'on a roll' across Europe!. Dion’s Official Website. [2008. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 8.)
  20. Additional Concert Announced in Sydney, Australia - TeamCeline Tickets On Sale Now!. Dion’s Official Website. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 23.)
  21. 250,000 Capacity for Quebec Concert!. Dion’s Official Website. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 18.)
  22. Pearson, Craig: Wait pays off for Dion fans. The Windsor Star. Canwest Publishing Inc., 2008. december 18. [2012. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 22.)
  23. Celine's World Tour Kicks Off 2009 with Record-Setting Concert in Kansas City!. Dion's Official Website, 2009. január 9. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 9.)
  24. Cohen, Howard: Celine Dion sets attendance record and thrills fans in Miami concert. Miami Herald. The McClatchy Company, 2009. január 24. [2013. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 22.)
  25. Billboard Boxscore. Billboard magazine. [2012. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 11.)
  26. Celine's Record-Breaking Tour!. Dion's Official Website, 2009. március 24. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 24.)