Taddeo Zuccaro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taddeo Zuccaro
152 le vite, taddeo zuccari.jpg
Született 1529. szeptember 11.
Urbino
Elhunyt 1566. szeptember 12. (37 évesen)
Róma
Állampolgársága olasz
Szülei Ottaviano Zuccari
Foglalkozása festő
Sírhely Pantheon
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Taddeo Zuccaro témájú médiaállományokat.
Palazzo Farnese freskó

Taddeo Zuccaro, (Zuccari, Zucchero), (San Angelo in Vado, Urbino mellett, 1529. szeptember 1.Róma, 1566. szeptember 2.) olasz festő.

Taddeo Zuccaro a manierizmus képviselője volt, Rómában élt és dolgozott.

Apja, Ottaviano Zucchero festő kezdte el tanítani neki a festészetet számára, apja műtermében kezdett a festészettel ismerkedni. Taddeo Zuccaro kitűnő műszaki rajzoló volt, akinek már rajzai alapján is kitűnt tehetsége, eredeti kifejezésmódja.

freskó a római Villa Giuliában

A római művészetek felvirágzása miatt 1553-ban, 14 éves korában Rómába ment, és autodidakta módon kezdett további tanulmányokba, ennek során Raffaello és műtermének munkáit tanulmányozta.

Ezután egy rövid ideig egy Correggio-tanítványnak, Daniello da Parmának felügyelete alatt folyatta ismerkedését a festészettel. Érdeklődése ekkor Caravaggio festészete iránt volt a legnagyobb mértékű, bizonyos hatások a későbbi festményein is megfigyelhetőek. (Palazzo Mattei falfestményei)

Hamarosan különböző templomok és paloták homlokzatának és belsejének freskóit kezdte el festeni, melyeken dekoratív keretekbe festett történetek találhatóak, elsősorban Raffaello freskó- és díszítő tradíciói, valamint Michelangelo plasztikusságának, és Correggio hatása érvényesült.

1553 előttről szinte alig maradt fenn munkája.

1553-ban-ban kezdett el dolgozni első komolyabb munkáján, a Mattei kápolna falfestményein, a Santa Maria della Consolazione templomban.

Taddeo utána is főleg Rómában dolgozott, testvérével, Fredericóval, III. Gyula pápa és IV. Pál pápa megbízása alapján is végzett munkákat, a vatikáni Sala Regia supraportjai az ő munkái (Tunisz bevétele, Nagy Károly ajándéka)

1556 és 1558 között a Frangipani kápolna körfestményeit festette San Marcellóban, öccsével, korai halála miatt ezt a munkáját öccse, a szintén festő Frederico fejezte be.

freskó a római Villa Giuliában

Élete utolsó felében a Farnese család patronálta, megbízásukra festette a Palazzo Farnese és más villáik falfestményeit.

Palazzo Farnese freskó

Ezek a képek a család történetének egy-egy mozzanatát ábrázolják, de az ő munkája a római Palazzo Farnese főtermének freskói is, az V. Károly bevonulása.

Testvére ebben a munkáiban sokat asszisztált. A Farnese család Caprarolában, Viterbo mellett levő kastélyának a freskóit szintén ebben az időszakban készítette el. (freskójenetek a Farnese-család történetéből, valamint III. Pál életéből).

Utolsó munkája közé tartoznak az Orsini kastély freskói, Braccianóban (Nagy Sándor életéről)

Mindössze 37 éves volt, amikor meghalt.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Taddeo Zuccaro témájú médiaállományokat.