Tabaré Vázquez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tabaré Vázquez
Tabaré26022007.jpg

Születéskori neve Tabaré Ramón Vázquez Rosas
Született 1940. január 17. (77 éves)
Montevideo
Párt Socialist Party of Uruguay

Házastársa María Auxiliadora Delgado
Foglalkozás
  • politikus
  • orvos
  • professzor
Iskolái Köztársasági Egyetem

Díjak
  • National Order of San Lorenzo
  • Order of Merit of the State of Qatar
  • Order of Omar Torrijos Herrera

Tabaré Vázquez aláírása
Tabaré Vázquez aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tabaré Vázquez témájú médiaállományokat.

Tabaré Ramón Vázquez Rosas (Montevideo, 1940. január 17. –) uruguayi politikus és orvos.

Pályafutása[szerkesztés]

Tabaré Vázquez 1972-ben szerzett orvosi diplomát az uruguayi Köztársasági Egyetemen, onkológusként és radiológusként. Eredményes onkológiai praxist épített ki, és idővel a Köztársasági Egyetem orvosi karán a radiológiai tanszék vezetője lett.

Orvosi munkája mellett a Club Progreso nevű labdarúgócsapat vezetője is volt 1978-tól 1989-ig.

Vázquez egész életében aktív tagja volt az Uruguayi Szocialista Pártnak, amelynek 1987-ben központi bizottsági tagja is lett. 1989-ben a baloldali Frente Amplio (Széles Front) támogatásával Montevideo polgármestere lett. 1994-ben és 1999-ben a Frente Amplio jelöltjeként sikertelenül indult az elnökválasztáson, de 2004-ben a Frente Amplio és az Encuentro Progresista (Haladó Szövetség) közös jelöltjeként megszerezte a szavazatok 50,45 százalékát.

Első elnöksége[szerkesztés]

Tabaré Vázquezt 2005. március 1-jén iktatták be. Elnökségének legjelentősebb eredményei között van a mélyszegénység elleni kétszázmillió dolláros nemzeti segélyterv megvalósítása, a gazdaság fejlesztése és az 1973-tól 1985-ig tartó jobboldali diktatúra alatt elkövetett emberi jogi sérelmek orvoslása. Vázquez első elnöksége alatt javult a szegények egészségügyi ellátása, bár az ehhez szükséges személyijövedelemadó-emelés ellenállásba ütközött. Megnyílt az örökbefogadás lehetősége az azonos nemű párok előtt.

2008-ban a katolikus Vázquez szembefordult pártjával, amikor a törvényhozásban a szocialisták megszavazták az abortusz legalizálását. Az elnök kilépett az Uruguayi Szocialista Pártból és megvétózta a törvényt.

Az uruguayi alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a hivatalban lévő elnök induljon az újraválasztásért, és 2010-ben José Mujica lett az elnök, szintén a Frente Amplio és az Encuentro Progresista támogatásával.

Második elnöksége[szerkesztés]

Tabaré Vázquez 2014-ben ismét indult az elnökválasztáson, és a Frente Amplio támogatásával győzelmet aratott a konzervatív Luis Lacalle Pou felett.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Simon Romero and Mauricio Rabufetti: Tabaré Vázquez Reclaims Presidency in Uruguay Election. New York Times, 2014. november 30. (Hozzáférés: 2014. december 1.)

Források[szerkesztés]

  • Martin Weinstein: Tabaré Vázquez. Britannica.com. Encyclopædia Britannica, Inc.. (Hozzáférés: 2014. november 30.)