Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(TVK szócikkből átirányítva)
Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt.
Tvk-logo.jpg
Típus Nyilvánosan Működő Részvénytársaság
Jogelőd Tiszavidéki Vegyi Kombinát
Alapítva 1991
Székhely Tiszaújváros
Vezetők Fáy Gyula Igazgatóság elnöke, Kemény Nándor, Dr. Novotny Zoltán, Balázs Lajos, Nagy László, Szilágyiné Práff Magdolna, Rataj Józsefné, Vass Mária
Iparág Vegyipar, Petrolkémiai
Árbevétel 180,895 milliárd forint (2008)
Alkalmazottak száma 1228
Leányvállalatai TVK France s.a.r.l.,
TVK Polska Sp. Z.o.o.,
TVK Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft.,
TVK InterChemol GmbH, TVK UK Ltd.,
TVK-Erőmű Termelő és Szolgáltató Kft.,
TVK Italia Srl.,
TVK Ukraina o.o.o.

A Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. weboldala

A Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. (röviden: TVK Nyrt.) egy magyar tulajdonban levő petrolkémiai vállalat Tiszaújvárosban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A TVK részvényeinek 86,79%-a MOL, további 8,1%-ban pedig a MOL csoporthoz (MOL Group) tartozó Slovnaft tulajdonában van.

A TVK jogelődje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vállalat története Tiszapalkonya határában létesítendő új hőerőmű beruházással kezdődött, 1951-ben. A villamos-energia termelés lehetőséget teremtett a vegyipar telepítéséhez is. 1952-ben határozatot hoztak egy földgáz-alapú kombinát létrehozásáról. Ez a létesítmény lett a cég jogelődje, a Tiszavidéki Vegyi Kombinát. Az új gyáróriást a Tisza árterére tervezték, ezért nagyszabású tereprendezés vált szükségessé. Az építkezésen dolgozók a második ötéves terv keretében négy esztendő alatt 700 000 köbméter földet mozgattak meg, és csaknem egymillió köbméter anyagot építettek be.

1951-1961 - Gázüzem, műgyantagyártás, műtrágyagyártás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A TVK első működő egysége a Romániából érkező gáz fogadásához szükséges Gázüzem volt. A gázvezetékből és a gázfogadó állomásból álló üzemegység 1959. október 21-én kezdte meg működését. 1958. áprilisában megszületett a Lakkfesték és Műgyantagyár beruházási programja. Az eredetileg Kőbányára tervezett gyár 1961. januárjában kezdte meg a termelést. 1956-ot követően előtérbe került a mezőgazdaság fejlesztése. A megnövekedett műtrágyaigény kielégítésére – a román földgázra alapozva – nitrogénműtrágya-gyárat létesítettek a TVK-nál. A Műtrágyagyár építése 1961-ben indult és három évig tartott.

1962-1970 - Műanyag-feldolgozás, gépgyár, petrolkémia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A már teljes kapacitással működő Tiszai Vegyi Kombinátot 1965. november 29-én avatták fel.

A műanyag-feldolgozás alapjait 1966-ban teremtette meg a vállalat, a polietilén zsákot és mezőgazdasági fóliát gyártó üzem létrehozásával. A műtrágya ettől kezdve az időjárásnak ellenálló polietilén zsákokba került. Így nemcsak könnyen szállíthatóvá, hanem a szabadban történő tárolásra is alkalmassá vált. 1967-ben a Gépgyárban is beindult a munka. Az itt dolgozók feladata a gépek, berendezések üzemben tartása, javítása, az időszakos átvizsgálások és hitelesítések elvégzése volt.

A petrolkémiai tevékenység 1970-ben az I.C.I. technológián alapuló, első polietiléngyár üzembe helyezésével kezdődött. A hetvenes évek közepén a gyáregység kapacitása több mint kétszeresére növekedett. Az évek során speciális polietiléntípusokat állítottak elő, melyeket számos területen használtak a csomagolóeszköz gyártástól a kábeliparig.

A szocialista gazdasági integráció keretében 1970-ben kötötték meg a Magyar-Szovjet Olefinkémiai Egyezményt, mely megteremtette a nagyobb léptékű petrolkémiai fejlesztések alapját. Az együttműködés első lépcsője az 1975-ben felavatott Olefingyár létrehozása volt. Az itt előállított etilénre és propilénre alapozva telepítették a későbbiekben a polietilén és polipropilén gyárakat, így lehetővé vált a műanyag alapanyag-termelés dinamikus fejlődése.

1971-1990 - Polipropilén, polietilén és geotextília[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hazai igények további kielégítésére, valamint új exportlehetőségek teremtéséért épült meg a Hercules technológián alapuló polipropiléngyár. Az üzem 1978-ban kezdett termelni. Az előállított anyag alkalmas volt fröccsöntési célra, kisebb edények, flakonok fújására, illetve pántoló szalagok és fóliák gyártására.

A polipropilén iránti igény hatására az 1980-as esztendő végén döntés született egy újabb gyár létesítéséről. A Sumitumo technológiával működő üzemben a termelés 1983-ban indult meg. A magyar vegyipar történetében először itt valósult meg a teljes körű mikroprocesszoros irányítás.

A nagysűrűségű polietilént előállító HDPE üzemben a termelés 1986. augusztus 21-én indulhatott el. A Phillips technológiájú üzemben közepes és nagysűrűségű polietilén előállítása vált lehetővé. A gyártást olyan ellenőrző számítógép hálózat felügyeli, amely automatikusan állítja be az optimális termelési és termékminőségi paramétereket.

1986-ban kezdte meg termelését a Geotextilia üzem, ahol évente 17 millió négyzetméter nem szőtt textíliát gyártottak. A termék gázvezetékek szigetelésére, valamint szőnyegalátétek és szűrők gyártására alkalmas, emellett építőipari szigetelőanyagként, útépítéseknél pedig vízelvezető és stabilizáló rétegként is alkalmazható.

A jelenlegi cég története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991-2000 - Részvénytársasági forma, privatizáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991 őszén ismét üzemavatásra került sor. Az átadott BASF technológiát alkalmazó üzem kissűrűségű polietilén granulátumot állít elő.

Az 1990-es évek elején a megváltozott gazdasági és szervezeti követelmények a Tiszai Vegyi Kombinátot sem kerülték el. Ennek megfelelően a gyárkomplexum 1992. január 1-jétől részvénytársasági formában folytatta működését.

A TVK folyamatos fejlődése a 80-as évek végén megtorpant. A kedvezőtlen piaci környezet, az 1994-ig elhúzódó petrolkémiai recesszió jelentősen befolyásolta az eredményességet. A magas alapanyagárakat nem tudta a cég termékei értékében realizálni. Ezért a fő profilhoz nem tartozó tevékenységeik gazdasági társaságokká alakították át, a nem versenyképes tevékenységeiket pedig felszámolták. Az ammóniagyártást 1992-ben, a műtrágyagyártást 1995-ben szüntették meg.

1995 az átszervezés jegyében telt. A dinamikusan bővülő termelésnövekedés mellett a szervezet korszerűsítése érdekében folyamatos változtatásokat hajtottak végre.

A vállalat privatizációjára a következő évben, 1996-ban került sor. 2000-ben már Európa legkorszerűbb polipropiléngyárának átadása következett. A PP-4 építése 1998 novemberében kezdődött, és 2000 márciusában már kereskedelmi minőségű termék hagyta el a gyárat.

A vállalat 1999-ben új stratégiai tervet dolgozott ki. Két fő eleme a petrolkémiai tevékenység erősítése és a szorosan nem a fő tevékenységhez kapcsolódó területek értékesítése volt.

2001-től napjainkig - A Petrolkémiai Fejlesztési Projekt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A közel 120 milliárd forintos befektetés fordulópontot jelentett. 2005-ben egy új olefingyár és egy új polietiléngyár kezdhette meg a termelést. A projekt magában foglalja a cég 2000-ben üzembe helyezett polipropilén gyárának intenzifikálását is. Ezzel a rendkívül tőkeigényes beruházással a TVK jelenlegi etiléntermelő kapacitása 70%-kal, polimertermelő-képessége pedig 35%-kal növekedett.

A Tiszai Vegyi Kombinát Nyilvánosan Működő Részvénytársaság ma Magyarország legnagyobb vegyipari komplexuma. Integrált termelő vállalat, amely vegyipari benzin és gázolaj felhasználásával etilént és propilént állít elő, amit világszínvonalú technológiáival kis-, közepes- és nagysűrűségű polietilénné, valamint polipropilénné dolgoz fel.

Sebelum bergabung dengan TVK[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • ANC (TFC)
  • TV-M
  • ART TEENZ
  • IAO DVC
  • Nass Juni
  • CBN-ABS (TFC)
  • CTV
  • JDA
  • Spacetoon
  • DVC

Magyarországon vezető piaci pozíciókkal rendelkezik, a termékek több mint 50%-át pedig külföldön értékesítik.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]