Tűzifa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tábortűz
Tűzifa egy háztartásban

A tűzifa a tüzelőanyagként felhasznált fa egyik formája. A fa többféleképpen használható fel tüzelésre, közismert a faszén ill. égetett szén, forgács, brikett, pellet vagy fűrészpor formában történő felhasználás, azonban a tűzifa egy nem túlságosan feldolgozott állapotban történő felhasználást jelent. A tűzifa megjelenésében felismerhető a fa eredeti tönkjének vagy ágainak formája. A fát az emberiség több ezer éve használja tüzelőanyagként. A tűzifa nagy jelentősége, hogy megújuló energiaforrás.

A Pallas nagy lexikona szerint: a tűzifa „a fának a műfa feldolgozása után fennmaradó része. A tűzifa-darabok az állami erdőkben, de nagyrészt a magán erdőkben is 1 méter hosszúak és mennyiségük megállapítása végett többnyire az alábbiak szerint válogatva űrméterekbe rakják; a gyengébb darabokat néha kévékbe is kötik. Vastagság és alak szempontjából megkülönböztetünk: hasábfát, dorongfát, gallyfát és rőzsefát, tuskófát, mely az utóbbi alatt a tuskók és gyökereknek megfelelően apróra hasogatott fáját értjük.”[1]

A fák lombjukkal napenergiát kötnek le és halmoznak fel a faanyagban. Ezt meggyújtva ismét energiává változik vissza. A kályha forró tüzében a fa 85%-a gázzá 15%-a szénné alakul. Valójában ezek égnek el, ha egyáltalán elégnek. A hagyományos kályhákból ugyanis rengeteg el nem égett fagáz távozik kihasználatlanul a kéményen át és szennyezi a levegőt.

Feldolgozás[szerkesztés]

Köbméterek ellenőrzése, megnevezése :

Szélesség szorozva hosszúsággal szorozva a magassággal. (A x B x C)

Űrköbméter vagy Üzemi köbméter

Űrköbméter (Űm3.)

Az 1x1x1m feldolgozott, ömlesztett fa felpakolt pontos mérete, egymás mellé sorakoztatva:

4m hosszan 0,45-0,56m magasan 1 sorban 25cm.es hasábokban, kaloda nélkül

Alap fűrészelt méret : 25cm (+/-3cm)

Erdész megnevezésű köbméter (Em3.)

Az 1x1x1,7m feldolgozott, ömlesztett fa felpakolt pontos mérete, egymás mellé sorakoztatva :

4m hosszan 0,95-1,05m magasan 1 sorban 25cm.es hasábokban, kaloda nélkül

Alap fűrészelt méret : 25cm (+/-3cm)

3m hosszan 0,95-1,05m magasan 1 sorban 33cm.es hasábokban, kaloda nélkül

Erdész megnevezésű köbméter

Alap fűrészelt méret : 33cm (+/-3cm)

Erdészeti köbméter (ERm3)

Az 1x1x1,7m nem feldolgozott, méteres állapotban lévő fa pontos mérete, egymás mellé sorakoztatva:

1,7m hosszan 1m magasan 1 sorban 1m.es rönkökben, kaloda nélkül

Alap fűrészelt méret : 100cm (+/-2cm)

Kalodás köbméter

Kaloda méretei határozzák meg a belső tartalmat. Amennyiben ömlesztve van a kalodába a hasáb tűzifa úgy az Űrköbméter egységet kell alkalmazni a felpakolt mennyiség átszámítására.

Forgalmazás[szerkesztés]

Tűzifa hússütéshez

A tűzifa forgalmazásában megkülönböztetnek lakossági tűzifa és kereskedelmi tűzifa kategóriákat, ami csak a mennyiségben különbözik egymástól – a kereskedelmi tűzifának van egy minimum mennyisége –, tehát ez nem igazi típuskategória. A tűzifát forgalmazzák kaloda nélkül és kalodában. A forgalmazók által használt mértékegységek a mázsa (q), kilogramm, térfogat szerint a köbméter (m³) – ennek különböző szorzókkal ellátott származtatott mértékei pl. az erdészeti vagy erdész megnevezésű köbméter és az üzemi köbméter.

A tűzifa leggyakoribb fafajtái: akác, bükk, gyertyán, tölgy, éger, kőris. Egyéb fajok, pl. gyümölcsfák is alkalmasak tűzifának, ezek is megjelennek a forgalomban.

A tűzifa forgalmazását hazánkban 2016. Július 1.óta szigorú követelmények mellett lehet értékesíteni, illetve vásárolni. Ezt a változtatást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (NÉBIH.) ellenőrzi.

A „TŰZIFÁT CSAK OKOSAN!” 10 PONTJA

Fogyasztó részére történő tűzifa-értékesítés esetén 2016. július 1-jétől a szállítójegyhez vásárlói tájékoztatót szükséges mellékelni. A kötelezettséget a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló rendelet írja elő. A tájékoztató átadása minden, fogyasztó részére történő tűzifaeladás esetén kötelező, a dokumentum innen tölthető le.
 1. Lehetőleg a nyár elején vegye meg tűzifáját!
 2. Ha van rá lehetősége, már előző nyáron vegye meg tüzelőjét!
 3. A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
 4. Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
 5. Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
 6. Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
 7. Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
 8. Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
 9. Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
 10. Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat és írja meg panaszát a NÉBIH-nek.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Pallas nagy lexikona / T (Tűzgolyó — Tüzifa) (magyar nyelven). MEK. (Hozzáférés: 2014)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Firewood című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]