Tűzifa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tábortűz
Tűzifa egy háztartásban

A tűzifa a tüzelőanyagként felhasznált fa egyik formája. A fa többféleképpen használható fel tüzelésre, közismert a faszén ill. égetett szén, forgács, brikett, pellet vagy fűrészpor formában történő felhasználás, azonban a tűzifa egy nem túlságosan feldolgozott állapotban történő felhasználást jelent. A tűzifa megjelenésében felismerhető a fa eredeti tönkjének vagy ágainak formája. A fát az emberiség több százezer éve használja tüzelőanyagként. A tűzifa nagy jelentősége, hogy megújuló energiaforrás.

A Pallas Nagy Lexikona szerint: a tűzifa „a fának a műfa feldolgozása után fennmaradó része. A tűzifa-darabok az állami erdőkben, de nagyrészt a magán erdőkben is 1 méter hosszúak és mennyiségük megállapítása végett többnyire az alábbiak szerint válogatva űrméterekbe rakják; a gyengébb darabokat néha kévékbe is kötik. Vastagság és alak szempontjából megkülönböztetünk: hasábfát, dorongfát, gallyfát és rőzsefát, tuskófát, mely az utóbbi alatt a tuskók és gyökereknek megfelelően apróra hasogatott fáját értjük.”[1]

A fák lombjukkal napenergiát kötnek le és halmoznak fel a faanyagban. Ezt meggyújtva ismét energiává változik vissza. A kályha forró tüzében a fa 85%-a gázzá 15%-a szénné alakul. Valójában ezek égnek el, ha egyáltalán elégnek. A hagyományos kályhákból ugyanis rengeteg el nem égett fagáz távozik kihasználatlanul a kéményen át és szennyezi a levegőt.

Feldolgozás[szerkesztés]

Forgalmazás[szerkesztés]

Tűzifa hússütéshez

A tűzifa forgalmazásában megkülönböztetnek lakossági tűzifa és kereskedelmi tűzifa kategóriákat, ami csak a mennyiségben különbözik egymástól – a kereskedelmi tűzifának van egy minimum mennyisége –, tehát ez nem igazi típuskategória. A tűzifát forgalmazzák kaloda nélkül és kalodában. A forgalmazók által használt mértékegységek a mázsa (q), kilogramm, térfogat szerint a köbméter (m³) – ennek különböző szorzókkal ellátott származtatott mértékei pl. az erdészeti vagy erdész megnevezésű köbméter és az üzemi köbméter.

A tűzifa leggyakoribb fafajtái: akác, bükk, gyertyán, tölgy, éger, kőris. Egyéb fajok, pl. gyümölcsfák is alkalmasak tűzifának, ezek is megjelennek a forgalomban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Pallas Nagy Lexikona / T (Tűzgolyó — Tüzifa) (magyar nyelven). MEK. (Hozzáférés: 2014)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Firewood című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]