Tűzifa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tábortűz
Tűzifa egy háztartásban

A tűzifa a tüzelőanyagként felhasznált fa egyik formája. A fa többféleképpen használható fel tüzelésre, közismert a faszén ill. égetett szén, forgács, brikett, pellet vagy fűrészpor formában történő felhasználás, azonban a tűzifa egy nem túlságosan feldolgozott állapotban történő felhasználást jelent. A tűzifa megjelenésében felismerhető a fa eredeti tönkjének vagy ágainak formája. A fát az emberiség több ezer éve használja tüzelőanyagként. A tűzifa nagy jelentősége, hogy megújuló energiaforrás.

A Pallas nagy lexikona szerint: a tűzifa „a fának a műfa feldolgozása után fennmaradó része. A tűzifa-darabok az állami erdőkben, de nagyrészt a magán erdőkben is 1 méter hosszúak és mennyiségük megállapítása végett többnyire az alábbiak szerint válogatva űrméterekbe rakják; a gyengébb darabokat néha kévékbe is kötik. Vastagság és alak szempontjából megkülönböztetünk: hasábfát, dorongfát, gallyfát és rőzsefát, tuskófát, mely az utóbbi alatt a tuskók és gyökereknek megfelelően apróra hasogatott fáját értjük.”[1]

A fák lombjukkal napenergiát kötnek le és halmoznak fel a faanyagban. Ezt meggyújtva ismét energiává változik vissza. A kályha forró tüzében a fa 85%-a gázzá, 15%-a szénné alakul. Valójában ezek égnek el, ha egyáltalán elégnek. A hagyományos kályhákból ugyanis rengeteg el nem égett fagáz távozik kihasználatlanul a kéményen át, amely szennyezi a levegőt.

Feldolgozás[szerkesztés]

Köbméterek ellenőrzése, megnevezése :

Szélesség szorozva hosszúsággal szorozva a magassággal. (A x B x C)

Űrköbméter vagy Üzemi köbméter

Űrköbméter (Űm3.)

Az 1x1x1m feldolgozott, ömlesztett fa felpakolt pontos mérete, egymás mellé sorakoztatva:

4m hosszan 0,45-0,56m magasan 1 sorban 25 cm.es hasábokban, kaloda nélkül

Alap fűrészelt méret : 25 cm (+/-3 cm)

Erdész megnevezésű köbméter (Em3.)

Az 1x1x1,7m feldolgozott, ömlesztett fa felpakolt pontos mérete, egymás mellé sorakoztatva :

4m hosszan 0,95-1,05m magasan 1 sorban 25 cm.es hasábokban, kaloda nélkül

Alap fűrészelt méret : 25 cm (+/-3 cm)

3m hosszan 0,95-1,05m magasan 1 sorban 33 cm.es hasábokban, kaloda nélkül

Erdész megnevezésű köbméter

Alap fűrészelt méret : 33 cm (+/-3 cm)

Erdészeti köbméter (ERm3)

Az 1x1x1,7m nem feldolgozott, méteres állapotban lévő fa pontos mérete, egymás mellé sorakoztatva:

1,7m hosszan 1m magasan 1 sorban 1m.es rönkökben, kaloda nélkül

Alap fűrészelt méret : 100 cm (+/-2 cm)

Kalodás köbméter

Kaloda méretei határozzák meg a belső tartalmat. Amennyiben ömlesztve van a kalodába a hasáb tűzifa úgy az Űrköbméter egységet kell alkalmazni a felpakolt mennyiség átszámítására.

Forgalmazása Magyarországon[szerkesztés]

Tűzifa hússütéshez

A tűzifa forgalmazásában megkülönböztetnek lakossági tűzifa és kereskedelmi tűzifa kategóriákat, ami csak a mennyiségben különbözik egymástól – a kereskedelmi tűzifának van egy minimum mennyisége –, tehát ez nem igazi típuskategória. A tűzifát forgalmazzák kaloda nélkül és kalodában. A forgalmazók által használt mértékegységek a mázsa (q), kilogramm, térfogat szerint a köbméter (m³) – ennek különböző szorzókkal ellátott származtatott mértékei pl. az erdészeti vagy erdész megnevezésű köbméter és az üzemi köbméter.

A tűzifa leggyakoribb fafajtái: akác, bükk, gyertyán, tölgy, éger, kőris. Egyéb fajok, pl. gyümölcsfák is alkalmasak tűzifának, ezek is megjelennek a forgalomban.

A tűzifát hazánkban 2016. Július 1. óta szigorúbb követelmények mellett lehet értékesíteni, illetve vásárolni. Ezt a változtatást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Pallas nagy lexikona / T (Tűzgolyó — Tüzifa) (magyar nyelven). MEK. (Hozzáférés: 2014)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Firewood című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]