Ugrás a tartalomhoz

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Alapítva2012. március 15.
Jogelőd
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal témájú médiaállományokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet.

Története

[szerkesztés]

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012. március 15-én alakult meg. Közvetlen jogutódja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak[1] és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak. Az intézmény elődjének az első átfogó magyar állat-egészségügyi törvény, az 1888. évi VII. törvénycikk nyomán létrehozott állat-egészségügyi szolgálat minősül, amely a történelmi korok változásainak megfelelően először állategészségüggyel, majd élelmezésbiztonsággal és élelmiszer-biztonsággal foglalkozott. A XXI. században megjelentek a szervezet feladatai között a fenntarthatósággal és a gazdasággal [2][3] kapcsolatos szakterületek is.

Feladatköre

[szerkesztés]

A NÉBIH feladatait a 2013-ban elkészült Élelmiszerlánc-biztonsági stratégiának megfelelően látja el.[4][5] Az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, együttműködve a megyei kormányhivatalokkal. Az élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenység Magyarországon lánc-szemléletben történik.[6] Ennek köszönhetően a mezőgazdasági termeléstől az élelmiszerfeldolgozáson keresztül az élelmiszerkereskedelemig, vendéglátásig és közétkeztetésig (az inputanyag-beszállítókat és a magánlaboratóriumokat is beleértve) hasonló elveknek és elvárásoknak kell megfelelniük a vállalkozásoknak. Az integrált lánc-szemléletnek különösen a krízishelyzetek megelőzésében és a bekövetkezett események gyors felszámolásában van jelentősége, hiszen hatékonyabbá válik a termékek nyomonkövethetősége, s ezáltal a kockázatos termékek útvonalának azonosítása. Az egyes szakterületekkel foglalkozó igazgatóságok munkáját az elnök koordinálja, aki egyben az országos főállatorvos helyettese. A NÉBIH szakmai tevékenységét az országos főállatorvos felügyeli.

Hazai és nemzetközi kapcsolatai

[szerkesztés]

A NÉBIH hivatalosan kapcsolatot tart az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságával,[7] az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal,[8] és a Codex Alimentarius Bizottsággal.[9] Az EU-tagországokban működő, élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed)[10] és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) élelmiszerbiztonsági veszélyjelző rendszerének (INFOSAN)[11] hivatalos kapcsolati pontja, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági nemzeti referencia laboratóriumi hálózat fenntartója.[12]

Az élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenység folyamatos módszertani megújulást igényel, ennek megfelelően a NÉBIH saját kutatásokat végez, valamint kapcsolatot tart a legfontosabb hazai és külföldi kutatóhelyekkel. Tudományos tevékenységének kiterjesztését és a szakember-utánpótlás megerősítését szolgálja az Állatorvostudományi Egyetemmel 2015-ben, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karával[13] pedig 2016-ban létrehozott két kihelyezett tanszék is.[14][15]

Hivatkozások

[szerkesztés]
 1. 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és működéséről
 2. 2009. évi XCV. törvény a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról
 3. maradeknelkul.hu – … maradék nélkül … (hu-HU nyelven). www.maradeknelkul.hu. [2017. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 3.)
 4. Élelmiszerlánc-biztonsági stratégia 2013 – 2022 - Stratégia az élelmiszerlánc biztonságáért (hu-HU nyelven). élbs. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 5. Élelmiszerlánc-biztonsági stratégia: kihívások és elvárások A stratégia megalapozását szolgáló felmérések legfontosabb tapasztalatai. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 6. 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről. [2017. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
 7. Directorate General for Health and Food Safety - European Commission (angol nyelven). ec.europa.eu. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
 8. Focal Point members and observers | European Food Safety Authority (angol nyelven). www.efsa.europa.eu. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
 9. CODEX Alimentarius: Home (angol nyelven). www.fao.org. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
 10. RASFF - Food and Feed Safety Alerts - Food Safety - European Commission (angol nyelven). Food Safety. (Hozzáférés: 2017. április 21.)
 11. International Network of Food Safety Authorities (INFOSAN) (brit angol nyelven). World Health Organization. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
 12. NÉBIH laboratóriumok - Nébih (hu-HU nyelven). portal.nebih.gov.hu. (Hozzáférés: 2017. április 21.)
 13. SZIE Élelmiszertudományi Kar - Budapest. etk.szie.hu. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
 14. Állatorvostudományi Egyetem, Budapest - Egyetemi és hatósági összefogás a hatékony utánpótlás nevelésért (magyar nyelven). www.univet.hu. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
 15. Kihelyezett tanszéket alapított az egyetem és a NÉBIH | SZIE. szie.hu. (Hozzáférés: 2017. május 12.)