Tündérkert (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tündérkert (Szépasszonyok hosszú farsangja. Történelmi regény a XVII. Század elejéről. Báthory Gábor erdélyi fejedelemsége. Bethlen Gábor ifjúkora.)
Az első kiadás borítója
Az első kiadás borítója
SzerzőMóricz Zsigmond
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
TémaErdély a XVII. században
Műfajtörténelmi regény
Kapcsolódó filmTündérkert
Kiadás
KiadóAthenaeum
Kiadás dátuma1922
Média típusakönyv
Oldalak száma445
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben
SablonWikidataSegítség

A Tündérkert Móricz Zsigmond 1922-ben megjelent regénye. (A közvélekedés, sőt a szakirodalom elterjedt tévedése, hogy a Nyugat kezdte el közölni, holott a valóságban a Pesti Napló, mégpedig az 1921. március 6-i számától, napi folytatásokban.)[1] A mű az Erdély-trilógia első kötete[2] és a XVII. századi Erdély politikai és társadalmi világát eleveníti meg. Az író kortársa, Schöpflin Aladár szerint a regény "a 20. századi magyar irodalom legnagyobb és legsikeresebb erőfeszítése múltunk birtokbavételére".

A Tündérkertben két XVII. századi erdélyi fejedelem, Báthory Gábor és Bethlen Gábor élete kerül bemutatásra. Báthory Gábor a fiatal fejedelem, aki élvezi az életet és mértéktelen életstílusával eléri, hogy még a saját emberei is ellene forduljanak. Vele ellentétben Bethlen Gábor igazi mintaalak a regényben, aki mindig jól átgondolta cselekedetét és igyekezett mindenben segíteni a népnek.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Szereplő neve Szerep
Báthory Gábor Erdély fejedelme
Bethlen Gábor Főkapitány, majd később Erdély fejedelme
Géczy András Báthory egyik embere, később fejedelem-aspiráns
Imreffy A kancellár és Báthory bizalmasa
Palotsay Anna Báthory felesége
Imreffyné A kancellár felesége és Báthory szeretője
Török Katalin Báthory szeretője
Károlyi Zsuzsanna Bethlen Gábor felesége

Műfaji sajátosságok[szerkesztés]

A történelmi regényben mindig valamilyen történelmi kor vagy esemény kerül bemutatásra. A főszereplő lehet történelmi személy vagy fiktív alak is. Amennyiben a főszereplő karaktere fiktív, a mellékszereplők közt valós történelmi szereplők is vannak. Ez a műfaj a XIX. században –a romantika korában- vált közkedveltté, mert ebben az időszakban rendkívül fontossá vált a nemzeti hovatartozás, ugyanakkor ezzel el lehetett kerülni a cenzúrát is.

Feldolgozások[szerkesztés]

2023-ban a regényből Madarász Isti rendezésében Tündérkert – Kísértések kora címen 8 részes televíziós sorozat készült, melyben a főbb szerepeket Katona Péter Dániel (Báthory Gábor), Bokor Barna (Bethlen Gábor) és Rajkai Zoltán (Géczy András) alakították. A sorozatot 2023-ban mutatta be a Duna Televízió.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Móricz Zsigmond: Tündérkert (1) = Pesti Napló, 1921. március (72. évfolyam, 1921-03-06 / 49. szám 1. p. [a téves, Nyugatos közlésre hivatkozás valószínűleg A magyar irodalomtörténet 1905-től 1919-ig V. kötetből (1965) terjedt el]”.  
  2. A trilógia másik két kötete: A nagy fejedelem és A nap árnyéka

Források[szerkesztés]

  • A történelmi regény. [1]
  • Móricz Zsigmond írói pályája. [2]

További információk[szerkesztés]