Tóthfalussy Béla (újságíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tóthfalussy Béla
Tóthfalussy Béla V.JPG
Született 1928. június 11. (92 éves)
Szatmárnémeti
Nemzetisége magyar
Házastársa T. Veress Éva
Foglalkozása újságíró, politikus, rádiós, televíziós, műfordító
A Wikimédia Commons tartalmaz Tóthfalussy Béla témájú médiaállományokat.

Tóthfalussy Béla (Szatmárnémeti, 1928. június 11.) erdélyi magyar újságíró, politikus, rádiós, televíziós, műfordító, T. Veress Éva (1939) férje.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

A szatmárnémeti Kereskedelmi Középiskolában érettségizett, majd postatiszti szaktanfolyamot végzett Nagyváradon. 1944-ben magyar királyi postatiszt volt, majd otthagyta a postát és elvégezte Szatmárnémetiben a Kereskedelmi Középiskolát (1948). 1948–52 között mérlegképes könyvelő, majd főkönyvelő volt; katonai szolgálatának letöltése után az Unio gyárban esztergályos szakmunkás. Mérnök szeretett volna lenni, de kiemelték a termelésből és Bukarestbe irányították, ahol elvégezte a külpolitikai főiskolát, s a román külügyminisztérium munkatársaként 1953-ban, mint nagykövetségi attasé került a budapesti román követségre. 1955–56-ban Románia konzulja, majd referensi beosztást tölt be.

Saját kérésére a bukaresti rádió és tv magyar adásához kerül, amelynek 1959-től 1972-ig főmunkatársa. Ebben az időszakban több figyelemre méltó tv-filmet készített: A tegnapi és mai Temesvár, A székelyföldi borvizekről, A fa útja, ezenkívül portréfilmet Olosz Lajosról és Veress Istvánról, néprajzi dokumentum értékű riportfilmet egy magyardécsei lakodalomról. Közben földrajz–történelem szakos tanári diplomát szerzett a bukaresti Pedagógiai Főiskolán (1967), s azt kiegészítve, történelem szakos egyetemi diplomát a bukaresti egyetemen (1971). 1972-ben Kolozsvárra költözve, az itteni rádió magyar adásának főmunkatársa a stúdió felszámolásáig (1985). Nagyon sok erdélyi faluban fordult meg, mezőgazdasági, ipari és közművelődési rádióriportjai népszerűek voltak. A kolozsvári rádió újraindításakor (1989. december 24.) annak külső munkatársa lesz, s itt dolgozik 1990 júniusáig. 1991–94-ben a Kertbarátok Lapjának főszerkesztője, 1994–96 között az Erdélyi Gazda szerkesztőségi főtitkára, közben 1992–97 között a Kertbarátok Egyesületének ügyvezetője.

Cikkeit a Szabadság, az Előre, a Kertbarátok Lapja, az Erdélyi Gazda és a Szabad Föld közölte.

Bajor Andorral Vasile Rebreanu és Romulus Guga több színdarabját fordította románból; ezek a kolozsvári Rádióban hangzottak el; fordítóként munkatársa volt a Kortárs román drámák (Bukarest, 1983) c. kötetnek.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Somai József: Levélbontó – Tóthfalussy Béla 85 éves, Szabadság, 2013. június 21. Online hozzáférés
  • Makkay Józaef: Az erdélyi magyar falu krónikása, Erdélyi Gazda, 2018/6.