Tódzsó Hideki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tódzsó Hideki
東條 英機
Tojo2.jpg
Japán 40. miniszterelnöke
Hivatali idő
1941. október 18.1944. július 22.
Császár Hirohito
Előd Konoe Fumimaro
Utód Koiszo Kuniaki
Katonai pályafutása
Csatái Csendes-óceáni háború

Született 1884. december 30.
Japán Tokió, Japán
Elhunyt 1948. december 23. (63 évesen)
Japán Tokió, Japán
Párt pártnélküli

Foglalkozás
  • politikus
  • diplomata
  • katona
Iskolái Imperial Japanese Army Academy
Halál oka akasztás

Díjak Grand Cordon of the Order of the Rising Sun

Tódzsó Hideki  東條 英機 aláírása
Tódzsó Hideki
東條 英機 aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tódzsó Hideki
東條 英機
témájú médiaállományokat.

Tódzsó Hideki (japánul: 東條 英機, nyugaton: Hideki Tōjō, Loudspeaker.svg kiejtése) (1884. december 30.1948. december 23.) a Japán Császári Hadsereg tábornoka, nacionalista politikus, Japán miniszterelnöke a második világháború éveiben.

Kormányzati pozíciókban[szerkesztés]

1940. július 22-én Tódzsó hadügyminiszter lett Konoe Fumimaro kormányában. Tisztségében a Japán, a náci Németország és a fasiszta Olaszország közötti háromhatalmi egyezmény elkötelezett híve volt és tovább folytatta a háborút Kínában.

Egy évvel később Japán megszállta az Indokínai-félsziget egy részét, amire válaszul a nyugati hatalmak olajembargót rendeltek el. Konoe miniszterelnök folytatni kívánta a tárgyalásokat, azok azonban októberre kudarcba fulladtak. A többi, háborúpárti vezető jelentősen korlátozta Konoe döntési lehetőségeit, ezért az október 16-án lemondott. Két nappal később Hirohito császár Tódzsót választotta utódául. Tódzsó kijelentette, hogy Japán nem lehet tétlen, mivel előbb-utóbb elfogy az olaj és így a hadigépezet le fog állni.[1] December 7-én a kormány jóváhagyásával a Japán flotta csapást mért a Pearl Harborban állomásozó amerikai csapatokra, így az Egyesült Államok belépett a háborúba. Tódzsó népszerűsége nagyban függött a japán sikerektől, a katonai vereségek sorának hatására Tódzsó kénytelen volt sorban lemondani címeiről. Végül 1944-ben Hirohito császár lemondatta. Hirohito Koiszo Kuniakit nevezte ki utódjának.

A tokiói per[szerkesztés]

Tódzsó a tokiói per során

Japán feltétel nélküli megadása után Douglas MacArthur tábornok elfogatóparancsot adott ki több japán politikai és katonai vezető, köztük Tódzsó ellen is. 1945. szeptember 11-én, amikor az amerikai katonai rendészet körülzárta Tódzsó szetagajai házát, ő öngyilkossági kísérletet hajtott végre, pisztollyal mellbe lőtte magát. Azonban a lövedék nem találta el a szívét, gellert kapott és a gyomrát sértette fel. Orvosi segítséggel stabilizálták az állapotát, majd a sikertelen öngyilkossági kísérletet követően, letartóztatták és kórházba vitték. Felépülése után börtönbe szállították. A tokiói per során bűnösnek találták több vádpontban, 1948. november 12-én halálra ítélték, majd december 23-án felakasztották.

Források[szerkesztés]

  1. Totman, Conrad. Japán története. Budapest: Osiris Kiadó, 592. o. ISBN 963-389-840-4 [2005] (2006) 
  • A második világháború teljes története, 3. kötet
  • John Davison: A csendes-óceáni hadszíntér napról napra


Elődje:
Konoe Fumimaro
Japán miniszterelnöke
19411944
Emblem of the Prime Minister of Japan.svg
Utódja:
Kuniaki Koiszó