Számítástechnikai múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kaliforniai Mountain View-ben található Computer History Museum épülete

A számítástechnikai múzeum a számítástechnika, a hardverek és szoftverek történetének, kutatásának szentelt, állandó kulturális intézmény. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (International Council of Museums, ICOM) meghatározása alapján a múzeum a társadalom szolgálatára és fejlődésének elősegítésére létrehozott állandó intézmény, amely a nagyközönség előtt nyitva áll, gyűjti, megőrzi, kutatja és kiállítja az emberiség és környezetének kézzelfogható és szellemi örökségét, az oktatás, a kutatás és a kikapcsolódás céljaira.[1]

Számos informatikai múzeum működik egy nagyobb intézmény keretein belül, mint pl. a londoni Science Museum vagy a Deutsches Museum Münchenben. Mások, mint például a kaliforniai Mountain View-ben található Számítástechnikai Történeti Múzeum (Computer History Museum) vagy a paderborni Heinz Nixdorf MuseumsForum önálló intézmények, amelyek teljes egészében a számítástechnikára koncentrálnak. Egyes múzeumok a számítástechnika korai periódusára koncentrálnak, mások a személyi számítógépek megjelenésére és fejlődésére, egyes intézmények előnyben részesítik a kutatást és a gyűjtést, mások a közönség szórakoztatását és oktatását (infotainment).

A számítástechnika fejlődésével számos gyűjteményt digitalizáltak és tettek közzé az interneten és a számítástechnikai múzeumok sem kivételek. Az interneten elérhető számítástechnikai múzeumok csak a hardverek fényképeit teszik közzé, esetleg bővebb információt kínálnak, mint az a hagyományos múzeumokban elérhető.

A legismertebb számítástechnikai múzeumokat az alábbi lista sorolja fel.

Online múzeumok[szerkesztés]

Észak-amerikai múzeumok[szerkesztés]

Európai múzeumok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ICOM Statutes. International Council of Museums. [2012. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 5.)
  2. History galore at IBM Museum

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Computer museum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.