Szurokszegfű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szurokszegfű
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Csoport: Valódi kétszikűek
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak
Család: Szegfűfélék
Nemzetség: Habszegfű (Silene)
Tudományos név
Silene viscaria
L.
Szinonimák
  • Lychnis viscaria
  • Viscaria vulgaris
  • Viscaria viscosa
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szurokszegfű témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szurokszegfű témájú médiaállományokat és Szurokszegfű témájú kategóriát.

A szurokszegfű (Silene viscaria) a szegfűfélék családjába tartozó, európai elterjedésű vadvirág. Egyéb elnevezései: enyvecske, cinegefű.

Megjelenése[szerkesztés]

A szurokszegfű 15–50 cm magas, lágyszárú, évelő növény. Szára felálló, egyenes, csomókra osztott. Alsó levele tőlevélrózsát alkotnak, szélesebbek a száron ülő lándzsás, ép szélű, szőrtelen, átellenes elhelyezkedésű, alsó és felső oldalukon egyaránt sötétzöld leveleknél. A faj jellegzetessége, hogy a szár csomói alatt néhány centiméteres ragadós, barnásvörös-fekete gyűrűk láthatók, melyek megakadályozzák, hogy hangyák, kisebb bogarak felmászhassanak a virágokhoz és termésekhez.

2 cm-es virágai a szár végén bogas-füzéres bugákban nyílnak. Öt szirma világoslila-bíborvörös, hosszú, csőszerű, ragadós csészéje szintén öt levélből áll, a szirmoknál sötétebb lila színű. Május-júniusban virágzik, beporzását méhek és pillangók végzik.

Termése 6–9 mm hosszú, ötrekeszes toktermés.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

A szurokszegfű európai eredetű, az Ibériai-félsziget, Nyugat-Szibéria és a Kaukázus kivételével az egész kontinensen megtalálható. Dísznövényként Észak-Amerikába is elkerült és sokhelyütt kivadult.

Félszáraz gyepek, sziklagyepek, száraz rétek, ligetek, bozótosok növénye. Kedveli a savanyú, homokos talajt. Megtalálható útszéleken és vasúti töltések mentén is. Karógyökere akár egyméteres mélységig is hatol és lehetővé teszi az aszályok átvészelését.

Jelentősége[szerkesztés]

Telt virágú nemesített változatait kerti dísznövényként használják. A növény szaponinokat tartalmaz.

Források[szerkesztés]