Szung Ce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szung Ce
(宋慈)
Született 1188
Jianyang District
Elhunyt 1249 (60-61 évesen)[1]
Állampolgársága Szung-dinasztia[2]
Gyermekei Song Bingsun
SzüleiSong Gong
Foglalkozása

Szung Ce (kínaiul: 宋慈, hangsúlyjeles pinjin szerint: Sòng Cí; Csienjang, 11861249 vagy 11881251) kínai hivatalnok az Északi Szung-dinasztia idején, az igazságügyi orvostan megteremtője, aki egyben a világ legrégebbi, máig fennmaradt igazságügyi orvosszakértői kézikönyve, A bűnök elsöprésének összegyűjtött jegyzetei (Hszi jüan csi lu 洗冤集錄).

Élete[szerkesztés]

Szung Ce 宋慈 (más néven: Szung Huj-fu 宋惠父) 1188-ban született Csienjangban 建阳 (a mai Fucsien tartomány területén) egy nagy múltú hivatalnokcsalád gyermekeként. A magas rangú hivatalnok apja, valamint a családi hagyományok követelményei miatt, nem volt kétséges, hogy Szung Cenek ugyancsak a szokásos hivatalnoki életpályát kellett bejárnia, az elvárható és kiszámítható karrier szerint. Ennek megfelelően huszonkilenc éves korában, 1217-ben sikerrel tette le a háromlépcsős hivatalnoki vizsgarendszer legmagasabb vizsgáját, és csin-si 進士, azaz „bejutott tudós” lett, ami nagyjából az európai doktori címnek felel meg. Még ebben az évben kinevezték Csöcsiang 浙江 tartomány Jin 鄞 járásának járásfőnökévé, ám apja halála miatt, eleget téve a konfuciánus szülőtiszteletből fakadó gyászkötelezettségének hamarosan vissza is vonult a hivatali posztjáról. Majd csak 1226-tól vállat újra hivatalt, és élete során több tartományban is, számos magas rangú tisztséget töltött be. Ezek közül a legmeghatározóbb és a legjobban dokumentált hivatalnoki korszaka a Hunan tartományban töltött évei voltak, amikor is elméleti tudását a gyakorlatba átültetve személyesen vizsgálta ki a haláleseteket. Az itt szerzett személyes, gyakorlati tapasztalatinak és a korábbi igazságügyi orvosszakértői ismeretek kiváló ötvözése az 1247-ben kinyomtatásra került műve. Szung Ce hatvanegy éves korában, 1249-ben, két évvel műve megjelenése után hunyt el.[3]

Műve[szerkesztés]

Szung Ce műve, A bűnök elsöprésének összegyűjtött jegyzetei (Hszi jüan csi lu 洗冤集錄)[m 1] a világ első, egyben legrégebbi igazságügyi orvosszakértői kézikönyve, amely 1247 utolsó hónapjában került kiadásra, vésett fadúcokról nyomva. A szerző 53 fejezetes művében részletesen leírja a halálesetek kapcsán felmerülő bürokratikus és jogi procedúrákat éppúgy, mint a holttest vizsgálatának módszereit. A régi Kínában nem váltak élesen szét a helyszínelői, a halottkémi, a nyomozati, sőt az ügyészségi és a bírósági feladatkörök sem. Az emberölés kivizsgálásért felelős hivatalnok, akik az esetek zömében az adott járások (hszien 縣) járásfőnökei voltak egy személyben látták el a halottkém, a nyomozó és bíró szerepét is. Ez az oka annak, hogy a mű első fele zömében a jogi és a bürokratikus teendőket részletezi, ám ma második, nagyobbik felében kifejezetten az igazságügyi orvosszakértői feladatok olvashatók, a kor tudományos színvonalán.

Magyarul[szerkesztés]

  • Song Ci: Egy kínai halottkém feljegyzései. A világ első igazságügyi orvostani kézikönyve 1247-ből. A bűnök elsöprésének összegyűjtött jegyzetei; ford., előszó, jegyz. Tokaji Zsolt; Quattrocento, Bp., 2013 (Kínai kuriózumok)

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Magyarul Tokaji Zsolt fordításában, Egy kínai halottkém feljegyzései címen olvasható. Lásd Tokaji 2013.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  2. China Biographical Database (angol és kínai nyelven)
  3. Tokaji 2013. 7., 8.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]