Szukcinil-koenzim A

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szukcinil-koenzim A
Succinyl-CoA.svg
Kémiai azonosítók
CAS-szám 604-98-8
PubChem 1111
MeSH succinyl-coenzyme+A
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C25H40N7O19P3S
Moláris tömeg 867,608 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A szukcinil-koenzim A, röviden szukcinil-CoA egy borostyánkősav és egy koenzim A molekulából tevődik össze.

Fontos köztitermék a citromsavciklusban, ahol alfa-ketoglutarátból képződik dekarboxilálással, majd koenzim A addíciójával. A reakciót az α-ketoglutarát dehidrogenáz enzim katalizálja.

Propionil-CoA-ból is képződhet, mely egy páratlan szénláncú zsírsav, és nem megy át a béta-oxidáción. A propionil-CoA D-metil-malonáttá karboxilálódik majd L-metil-malonáttá izomerizálódik, és átrendeződik, így szukcinil-CoA-vá alakul – a reakciót egy a B12 vitamintól függő enzim katalizálja.

Sorsa[szerkesztés]

A szukcinil-CoA molekula szukcináttá alakul, a koenzim A hidrolitikus felszabadításával, amit a szukcinil-koenzim A-szintetáz (szukcinát-tiokináz) enzim katalizál.

A szukcinil-CoA másik lehetséges sorsa a porfirin szintézis, ahol a szukcinil-CoA-molekulát glicinhez kapcsolja az az aminolevulinsav-szintáz (ALA-szintáz) enzim és δ-aminolevulinsav (dALA) keletkezik.

Képződés[szerkesztés]

A szukcinil-CoA-t metil-malonil-CoA-ból képzi a metil-malonil-CoA-mutáz enzim dezoxiadenozil-B12 (dezoxiadenozil-kobalamin) felhasználásával. Ez a reakció, amihez B12 vitamin szükséges, elágazó-szénláncú aminosavak, valamint páratlan sorszámú zsírsavak katabolizmusában fontos.


A citromsavciklus anyagcsere-útvonala
oxálacetát malát fumarát szukcinát szukcinil-CoA
Oxalacetat.svg L-Malat.svg Fumarat.svg Succinat.svg Succinyl-CoA.svg
Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYN horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg
acetil-CoA NADH
+ H+
NAD+ H2O ubikinol ubikinon CoA +ATP
(GTP)
Pi + ADP
(GDP)
Acetyl-CoA.svg + H2O Biochem reaction arrow forward YNNY vert med.svg Biochem reaction arrow reverse NYYN vert med.svg NADH + H+ + CO2
CoA NAD+
Citrat.svg H2O Cis-Aconitat.svg H2O Isocitric acid.svg NAD(P)+ NAD(P)H
+ H+
Oxalsuccinat.svg CO2 2-oxoglutarate wpmp.svg
Biochem reaction arrow forward NYNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward YNNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward YYNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward NYNN horiz med.svg
citrát cisz-akonitát izocitrát oxálszukcinát α-ketoglutarát