Ugrás a tartalomhoz

Sziléziai német nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sziléziai német nyelv
Schläsch
Beszélik Csehország,  Lengyelország,  Németország[1]
TerületAlsó-Szilézia
Beszélők száma22 900[1]
Nyelvcsaládindoeurópai nyelvcsalád
   germán nyelvek
    nyugati germán nyelvek
     alnémet nyelv
      középnémet nyelv
       keleti középnémet nyelv
        sziléziai német nyelv
Írásrendszerlatin
Nyelvkódok
ISO 639-1Nincs
ISO 639-2gem
A Wikimédia Commons tartalmaz Schläsch témájú médiaállományokat.

A sziléziai német nyelv más néven alsó-sziléziai német (saját nevén Schläsche Sproache, németül: Schlesische Sprache, csehül: Slezská němčina, lengyelül: Dialekt śląski języka niemieckiego, sziléziai nyelven: Ślůnsko mjymjecko godka) a német nyelv Alsó-Sziléziában használatos változata, amelyet ma Lengyelországban, Németországban és Csehországban is beszélnek. Dialektusainak nagy része kis híján kihalt, különösen a második világháború utáni kitelepítések pecsételték meg sorsukat.

A sziléziai németben erőteljes a nyugati szláv nyelvek, így a lengyel, a cseh és kis részben a sziléziai hatása. A német nyelv ezen változata a keleti középnémet nyelvek közé sorolandó.

A sziléziai németek és a lengyelek között még ma is sok ellentét van, elsősorban a világháborúból származó konfliktusok miatt. Ez az ellentét rossz hatással lehet a sziléziai német fennmaradására.

A sziléziai németeknek akár az írott németet, akár saját nyelvüket tilos volt használni, bár a kommunizmus bukása óta a feszültségek enyhültek, de a sziléziai német használati jogát a lengyel állam továbbra sem ismeri el.

Jelenleg Wikipédiát próbálnak tesztelni sziléziai német nyelven.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Silesian German című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]