Szilágyi Áron (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szilágyi Áron
Született 1977 (46 éves)
nem ismert
Beceneve -->
Állampolgársága magyar
Foglalkozása zenész
SablonWikidataSegítség

Szilágyi Áron (1977–) magyar dorombjátékos.

Életpályája[szerkesztés]

1997 óta Áron a nemzetközi dorombmozgalom aktív tagja és azóta rendszeres vendége a nemzetközi dorombos rendezvényeknek. Ezeken a fesztiválokon nagyon nagy hatást gyakorolt rá a világ minden részéről összegyűlt virtuóz dorombosok játéktechnikája. Különösen sokat tanult Anton Bruhin svájci művésztől. Az Ő kreativitása és konvencióktól való elrugaszkodása nagy lökést adott abban, hogy saját játékstílusát kialakítsa. A híres jakut játékosok spirituális dorombjátéka is mélyen inspiráló volt számára.

Az 1998-as ausztriai Mollnban megrendezett Nemzetközi Doromb Fesztiválon Alex Horsch-sal lépett fel és közös előadásuk a fesztivál válogatás CD-jére is felkerült. A Magyar Televízió is forgatott ezen a fesztiválon, többek között kettejük műsorát is láthatták a tévénézők.

1999-ben alapította meg testvérével és jóbarátjával a Navrang zenekart, amely elektronikus világzenét játszik. Számaikban jelentős szerepet kap a doromb is. Első nemzetközi bemutatkozásukra Mollnban került sor, ahol nagy sikert arattak.

2005 januárjában jelent meg első szólóalbuma DOROMB:ON címmel, amely nemcsak Magyarországon, de külföldön is forgalomba került, és mindenhol pozitív visszhangra talált.

Főszervezője volt az Első magyar Dorombfesztiválnak Kecskeméten, 2005. szeptember 24-én. A rendezvényt azóta rendszeresen megtartják Kecskeméten. A Nemzetközi Dorombszövetség felkérte, hogy legyen a 2006-ban, Amszterdamban megrendezésre kerülő Doromb Világtalálkozó európai programszervezője. 

2006-ban fellépett az Israeli Didjeridoo Festivalon, ahol megalapította az Airtist zenekart (doromb-beatbox-didgeridoo trió). Vezetésével a zenekar több mint 30 országban, három kontinensen koncertezett, sok ezer ember előtt játszottak rendszeresen. A zenekar alapító vezetője volt 2017-ig. Ugyanebben az évben vezette a német-magyar együttműködésben létrejövő BIPOLAR animációs-filmes projektet, melynek zenei rendezésére is felkérték. 2008-ban Bács-Kiskun Megyei Prima Primissima Díjra jelölték.

Barátságai és kapcsolatai kontinenseken ívelnek át, és számos világutazó kopogtat be ajtaján az év minden szakában, hogy néhány napra megpihenhessenek nála. A zenének, mint "közös nyelvnek" ilyen alkalmakkor is nagy szerep jut: ha módja van rá, szívesen szervez külföldi zenész vendégeinek koncerteket, workshopokat, melyek minden alkalommal üde színfoltot hoznak a kecskeméti kulturális élet palettájára.

2010-től Magyarország legnagyobb önálló hangszermúzeuma, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője.

A Nemzetközi Dorombszövetség elnökségi tagja, melynek kapcsán  a legnagyobb nemzetközi dorombfesztiválok programszervezője (Európa és Oroszország területére vonatkozóan).

Kecskeméten számos kulturális program megálmodója és szervezője (Kecskemét Fringe, Világzenei Együttlét, Magyar Dorombfesztivál, Global Vibes, Lassulj! – Ambient Est), valamint több más városi rendezvény zenei programjának szervezője.

Rendszeresen közreműködik  moldvai csángó táncházban. 2014-ben elindította a Zoord nevű zenekart, mellyel nyers, zsigeri, moldvai dallamvilágon alapuló világzenét játszanak. A produkció Szibériától Japánon át Franciaországig számos helyen megfordult, az európai világzenei színtér ismert produkciójává lettek a virtuóz dorombjátékot, az energikus ethnot és az organikus  trance-t ötvöző hangzásuk révén.

Dorombworkshopjai népszerűek Tokyoban, New Yorkban, Varsóban, Budapesten, Londonban és számos más városban, négy kontinensen. 

Zenei munkássága[szerkesztés]

1998-ban Mollnban (Ausztria) a Nemzetközi Doromb Fesztiválon együtt lépett fel Alex Horsch-sal. (Előadásuk a fesztivál válogatás CD-jén is hallható.)

1998-ban részt vett Oregonban az 5. Észak-Amerikai Dorombfesztiválon.

1999-ben megalapította a Navrang zenekart testvérével és barátjával, amely főként elektronikus világzenét játszik.

2001-ben fellépett vendégzenészként a Kai Band-del Dublinban, és önálló dorombesteket tartott Írországban és Londonban.

2002-ben megrendezte a tiszakécskei I. Újhullám Fesztivált, ahová 10 országból érkeztek dorombosok és zenészek.

2002-ben fellépett a Norvégiában megrendezett dorombfesztiválon is.

2004-ben a Nemzetközi Doromb Szövetség elnökének meghívására Tokióban négy koncertet és két workshopot tartott, a Music University of Tokyo-n, és Yugawara városában.

2005 januárjában jelent meg első szólóalbuma DOROMB:ON címmel, amely külföldön is forgalomba került.

2005 szeptemberében főszervezője volt az Első magyar Dorombfesztiválnak Kecskeméten.

2005-ben fellépett az első Marranzano (doromb) Világfesztiválon Szicíliában, Cataniában.

2006-ban fellépett az Israeli Didgeridoo Festivalon, itt találkozott Markus Meurerrel és megalapították az Airtist zenekart. Ő vezette a német-magyar BIPOLAR animációs-filmes projektet, melynek zenei rendezője is volt.(Airtist: Markus Meurer:didgeridoo, Dömötör Balázs: beatbox, Szilágyi Áron: doromb.)

2007-ben megalapította az Eurokult Nemzetközi Kulturális Egyesületet, amelynek egyik célkitűzése a dorombos hagyományok ápolása. Ők rendezik a Magyar Dorombfesztiválokat.

2008-ban Bács-Kiskun megyei Prima Primissima Díjra jelölték.

2009-ben Magyarország egyetlen hangszermúzeumának a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője lesz

2010-ben elkészíti második szóló albumát Csak Doromb címmel, melyet New Yorkban vett fel.

2011-ben Jakutföldön turnézott, a jakut elnök meghívására részt vett a 7. Nemzetközi Dorombfesztiválon

2014-ben Zoord nevű zenekarával télen Jakutföldön turnézott

2015-ben elkészült a Zoord első lemeze Zoord címmel.

2016-ban Japánban turnézott

2017-ben elkészítette harmadik szólólemezét Organic Doromb címmel

Fontosabb koncertjei[szerkesztés]

Zenekarai[szerkesztés]

Albumai[szerkesztés]

Organic Doromb (2017)

Csak Doromb (2011)

Doromb:on (2005)

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap