Szigetvári Dávid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szigetvári Dávid
Életrajzi adatok
Született1984 (40 éves)
Kecel
Pályafutás
Műfajokopera, oratórium
Hangszercsembaló
Hangtenor
DíjakArtisjus-díj (2006)
Junior Prima díj (2012)
Tevékenységoperaénekes
KiadókHungaroton

Szigetvári Dávid weboldala
SablonWikidataSegítség

Szigetvári Dávid (Kecel, 1984 –) operaénekes (tenor). Könnyű lírai tenorja (tenore leggero) leginkább barokk művekben érvényesül.

Élete[szerkesztés]

A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában dr. Lax Éva énekes növendéke volt. A hangképzés mellett zeneszerzést és csembalózni is tanult. 2004 és ’09 között a Zeneakadémián Halmai Katalin tanítványa volt. Már az akadémiai évek alatt is rendszeresen szerepelt. 2006-ban kortárs művek előadásáért Artisjus-díjat kapott. 2008-ban énekelte először Bach Máté-passiójának Evangélistáját, amit a János-passióbeli párjával azóta is rendszeresen interpretál.

Világhírű „barokkspecialisták” (pl. Ton Koopman, Helmuth Rilling, Peter Schreier) mesterkurzusain képezte tovább magát. Sikerrel szerepelt hazai és külföldi énekversenyeken. 2010-ben különdíjat kapott az innsbrucki Cesti-versenyen, 2012-ben első helyezett volt a rangos lipcsei Bach-verseny ének kategóriájában.

Rendszeres közreműködője a Magyar Állami Operaház előadásainak, európai operaházak és fesztiválok produkcióinak (Bécs, Hamburg, Passau, Potsdam). 2013-ban beugrással debütált az Aix-en-Provence-i fesztiválon.

Vashegyi György oratóriumkoncertjeinek állandó énekese, de külföldön is rendszeresen szerepel hangversenyeken.

Jelenleg felváltva, Berlinben és Budapesten él.

Szerepei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]