Szerkesztővita:Solymosi

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt December 14 évvel ezelőtt a(z) Albumok témában
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Solymosi!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Bináris ide 2007. október 1., 01:30 (CEST)Válasz

Karinthy Ferenc szócikk[szerkesztés]

Szia! Tudsz forrást adni az általad beírt adatokhoz? Jó lenne beleírni a cikk végére. misibacsi 2007. október 18., 11:05 (CEST)Válasz

Alekszej Tolsztoj szócikket jó lenne befejezni!! Szajci reci 2008. február 4., 20:54 (CET)Válasz

Albumok[szerkesztés]

Szia, figyelj csak: az albumokhoz írhatnál több információt is, de főleg: forrást! A WP:NEM oldalon írjuk, hogy:

A Wikipédia-szócikkek nem csak egy mű cselekményének ismertetői. A Wikipédia a könyveket, filmeket és más műveket enciklopédikus tartalomként kezeli. Tárgyalja azok fogadtatását, hatását és jelentőségét.

És bizony az albumok esetében hiányzanak ezek az adatok. Nézd csak: így néz ki egy albumról szóló igazi lexikon-szócikk: The Beatles (album). Másik észrevételem, hogy a 60 Jahre Amiga szócikkből nem is derül ki, hogy azokat a dalokat Koncz Zsuzsa énekli németül? Ha nem, akkor ki énekli? Ezek eredeti K. Zs. számok? Ha igen, ki fordította le, és melyik magyar számnak a német feldolgozása? (Nem kell ezügyben nekem válaszolnod, hanem a szócikket dolgozd át oly módon, hogy kiderüljön belőle mindez.)

Látom, hogy elég sok album szócikket gyártasz, de ezekben nagyon kevés az információ. Írj inkább kevesebb szócikket, de azok legyenek részletgazdagok! Az albumoknak nevezeteseknek kell lenniük, és az nem mindegyik szócikkből derül ki (pl. a 60 Jahre Amiga-ból nem), emiatt előfordulhat, hogy később töröljük őket, akkor pedig feleslegesen dolgoztál. Jó munkát, szia! December vita 2010. március 12., 11:02 (CET)Válasz

Válasz Decembernek[szerkesztés]

Kösz a kritikát, de segítségre volnak szükségem. A Wikipedia régi felhasználója de új szerzôje vagyok. A német és angol Wikipedián gyakran keresek albumokat, elsôsorban a tartalmukat. Ezek a magyarból gyakran hiányoznak, ezért láttam neki azokat az információkat feltölteni, amelyek rendelkezésemre állnak. A további információt honnan illik beszerezni? A The Beatles (album) szerzôjének könnyû volt a dolga, mert az oldal 100 más nyelven már létezett. Más weboldalakból vagy könyvekbôl kimásolni jogsértés. Írjam bele a saját véleményemet? Az viszont megbízhatatlan információ.

A forrásokat a "Külsô hivatkozások" alatt felsoroltam. Ez nem jó hely?

Koncz Zsuzsa szerintem eléggé nevezetes ahhoz, hogy az összes lemeze és összes száma fent legyen a Wikipédián. Nem?

A 60 Jahre Amiga-ba szerintem beletettem az albuminformációt a sablonba, hogy ez egy Koncz Zsuzsa-lemez. Ez nem elég? De igazad van, beszereztem a számok magyar címét és szerzôit, amelyiket sikerült.

Kérlek, tegyél további javaslatokat, hogy a cikkeim hasznosak és használhatók legyenek. Kösz, szia.

Szia! Szerintem a külső hivatkozások helyett források néven tüntesd fel a forrásokat! A külső hivatkozásokat akkor érdemes használni, ha valami elválaszthatatlanul kapcsolódik a szócikk tárgyához: ilyen lehet pl. a Koncz Zsuzsa szócikknél K. Zs. honlapja, a Budapest szócikknél a www.budapest.hu , a Lego szócikknél a www.lego.com stb. Ugyanabban a szócikkben persze lehet külön forrás és külön külső hivatkozások szakasz is, ha erre szükség van.
Jó kérdés, hogy honnan tudnál további forrásokat felkutatni: nem lévén járatos a témában, nemigen tudok konkrét tippet adni. Nem csak az internet lehet forrás, számos könnyűzenei kiadvány, lexikon, magazin(!) létezik, amik csak nyomtatásban jelentek meg, ezeknek esetleg érdemes utánajárni. Én magam az engem érdeklő témákban könyvekre is hagyatkozom, néha csak ezért veszek meg egy-egy könyvet (persze privátim is érdekel a könyv is, a téma is), de régóta tervezem, hogy felmegyek a Széchényi Könyvtárba. (Persze mondjuk Koncz Zsuzsa-album miatt valószínűleg nem lenne érdemes könyvtárba járni, csak azt akartam érzékeltetni, hogy elég színes a forráslehetőség, nem az internet az egyetlen elérhető információforrás - bár kétségtelenül ez a legkényelmesebb.)
Sajnos a saját véleményed feltüntetése nem a legszerencsésebb ötlet, bár valóban nagy a kísértés. Minél nevezetesebb valami, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy találsz független forrásokat. Igazad van a Beatles-albummal kapcsolatban, nekik igen-igen széles az irodalmuk, de ha belegondolsz, Koncz Zsuzsa Magyarországon is igen népszerű, tuti, hogy találsz róla még anyagokat. Azt sem tartom ördögtől valónak, hogy megkeresd a kiadóját, és példányszám-adatokat, pontosabban ezek publikálásának helyét és idejét kéred el tőlük, melyre aztán hivatkozhatsz.
Szóval nem egyszerű a pontos és széles körű forrásfeltüntetés, de szvsz ettől igazán szép a wikizés: kis nyomozómunka, apró részletek összegyűjtése, keresgélés... Sok sikert hozzá! :) Szia! December vita 2010. március 12., 19:13 (CET) (U.i.: ha bármi kérdésed van, keress nyugodtan)Válasz