Szerkesztővita:Rebual

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt RepliCarter 11 évvel ezelőtt a(z) Mentorálás témában

Kedves Rebual, üdvözöllek a Wikipédiában! A Tudakozóban feltett kérdéseidre szeretnék válaszolni itt, a saját vitalapodon, mert a Tudakozó alapvetően nem a Wikipédia szerkesztésével kapcsolatos kérdések megvitatására szolgál. (Hogy mire, az jó kérdés, de a neve mindenképpen megtévesztő.) A tárgyra térve:

Ha jól értem, projektanyag alatt Wikipédia-cikkre gondolsz. Nos, miután a cikket (használjuk ezt a wikipédiás szakkifejezést) elmentetted, onnantól kezdve nincsenek különleges jogaid és lehetőségeid vele kapcsolatban. Onnantól kezdve bárki beleszerkeszthet; erről vagy szól neked előre, vagy nem. Ha jelentős tartalmi változás következik be, jobb eséllyel szólnak, bár nem mindig; formai, helyesírási dolgok miatt nem szoktak előre engedélyt kérni, mert az nagyban lassítaná a javítást. Így tehát automatikus mód nincs arra, hogy az elmentett ("kiadott") szócikked ("projekted") változástatásait lásd és elfogadd.

Bár felségjogaid továbbra sem lesznek a szócikk felett, a rajta végrehajtott változtatásokat nyomon követheted. Azt bármelyik cikkel megteheted, köztük az általad újonnan létrehozott cikkel is, hogy "figyeled". Ez egy külön funkció, amit a szerkesztésre megnyitott cikk szerkesztőablakának aljában tudsz bekapcsolni (pipálással), vagy ha szócikk nem áll szerkesztés alatt (már el van mentve, és a végeredményét látod), akkor a felette látható fül segítségével teheted ezt. A "figyelés" hatására a "figyelőlistádon" meg fognak jelenni a szócikken végrehajtott változtatások (pontosabban, ha több is történt azóta, hogy utoljára láttad a figyelőlistádat, akkor az utolsó változtatás).

Mivel bárki beleszerkeszthet az elmentett cikkbe, nem garantálható, hogy csak jobbító célú változtatások történnek, de Friss változtatások között és a figyelőlistádon kiszúrható, ha valaki csak vandalizálta a cikket.

A szócikk szerkesztéséről és általában a Wikipédiában való mozgásról az alábbi dobozban látható hivatkozások alapján tudsz ismereteket szerezni:

Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Rebual!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Felküldési segédlet
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál szó szerint ne másolj máshonnan, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: ~~~~


A munkád címe alapján viszont attól tartok, a belé fektetett jelentős munkamennyiség és nyilvánvaló jó szándék ellenére nem lesz alkalmas Wikipédia-cikknek. Ez ugyanis egy enciklopédia/lexikon, ahova a már létező és forrással igazolható dolgokról szóló információk kerülhetnek be. Amennyiben a cím saját imákat tartalmaz, vagy esetleg más, létező imaszöveget, akkor nem a Wikipédián van a helye, hanem pl. a Wikiforrás nevű projektben, vagy a Wikikönyvekben. Üdvözlettel, és remélve, hogy segíteni tudtam: – 80.98.102.99 (vita) 2012. június 5., 22:57 (CEST)Válasz

Allap[szerkesztés]

Szia! Azt javaslom, szerkesztői allapon kezdd el írni a cikked. Kattints ide és kezdheted is: Szerkesztő:Rebual/Piszkozat. A szerkesztői allapokba nem nyúlhat bele senki, csak ha te kéred. Itt meg tudjuk beszélni, hogy mit kell változtatni, formázni, stb. Ha pedig kész van, akkor az allapot átnevezhetjük a cikk végleges címére. Milyen témában fogsz cikket írni egyébként? - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. június 7., 20:13 (CEST)Válasz

Mentorálás[szerkesztés]

Szia! Ha még vannak kérdéseid, tedd fel bátran a vitalapomon: Szerkesztővita:RepliCarter. A mentorkérő sablont ezért a szerkesztői lapodról leveszem. Üdv. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. június 8., 15:39 (CEST)Válasz