Szerkesztővita:Pengeakademia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 14 évvel ezelőtt a(z) Mentort kértél témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Pengeakademia!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és a forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál a érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Ilyen vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Malatinszky vita 2009. június 18., 23:46 (CEST)Válasz


If you don’t speak Hungarian, please click here.

Penge Vívóakadémia[szerkesztés]

Nagyon örülök, hogy személyedben újabb szerkesztővel bővült a Wikipédia, de szeretnélek megkérni, hogy ügyelj a szabályok betartására. Sajnos az első cikked szerkesztése során több hibát is elkövettél. Az első, és legfontosabb hibád az volt, hogy külső forrásból másolt anyagot tettél fel a Wikipédiára anélkül, hogy a szerzőijog-tulajdonos engedélyét mellékelted volna. Hiba volt az is, hogy az anyag, amit feltettél, nem semleges hangvételű volt, hanem reklámszerű. Végül azzal is hibáztál, hogy amikor szerkesztőtársaid ezekre a hibákra figyelmeztető sablonokat tettek fel a cikkre, akkor te azokat anélkül törölted, hogy a problémákat korrigáltad volna. Kérlek, a jövőben figyelj jobban, hogy ez ne történjen meg.

Remélem, ezt az üzenetet nem veszed rossznéven. Hidd el, a szerkesztőtársaidnak semmi baja sincs veled, vagy a Penge Vívóakadémiával, csak a Wikipédia minőségét szeretnénk megőrizni. Remélem sok érdekes és jó cikket fogsz írni a Penge Vívóakadémiáról, Salgótarjánról, a vívásról és minden másról, ami érdekel.

Üdvözlettel: – Malatinszky vita 2009. június 18., 23:56 (CEST)Válasz

Mentort kértél[szerkesztés]

A {{Segítséget kérek}}(?) „sablon” segítségével személyes segítőtársat, mentort kértél a Wikipédia szerkesztésében tett első lépéseid idejére. Ha elfogadsz mentorként, akkor kattintsál rá kérlek az üzenőlapomon fölül a „+” fülre, és hagyjál nálam egy üzenetet. Karmelaüzenőlap 2009. június 19., 18:14 (CEST)Válasz

Elnézést, hogy lefelejtettem a nevemet - és ezt éppen amikor mentornak ajánlkoztam! De hát a lónak is, mint tudjuk.

A lényegre térve, és a magasabb prioritású követelményekkel kezdve:

Egy cikk létéhez az első és legfonosabb, hogy tárgya megfeleljen a Wikipédia:Nevezetesség irányelvben leírtaknak. Az adott esetben ez annyit jelent, hogy jó lenne találni mondjuk két országos napilapot, ahol egy cikk van az egyesületetekről, vagy két másik olyan „nem triviális” említést valamilyen, az egyesülettől független és egy enciklopédia számára elfogadható és ellenőrizhető forrásban, amivel bizonyítható, hogy az egyesület máris olyan nevezetes, hogy méltó helye van egy lexikonban.

Csak ha a fentiek teljesülnek, akkor „jogos” cikket írni róla, máskülönben ha valamelyik szerkesztő törlési eljárást kezdeményezne a cikk ellen, akkor a cikknek nincs esélye a megmaradásra.

A cikk tartalmára is hasonló követelmény létezik: az egyesület méltatását és kritikáját az egyesülettől független és ellenrizhető forrásokkal kell alátámasztani.

A száraz adatok legnagyobb részére viszont jó forrás lenne az egyesület honlapja is. Sajnos azonban pillanatnyilag lyukra fut a cikkben megadott pengeakadémia.hu link, bár a google-cash-ben még fellelhető.

Ha a cikk tárgya bizonyíthatóan nevezetes, csakhogy a cikkben foglaltakra nincs megfelelő forrás, akkor egy darabig mégis továbbélhet a cikk, de csak a {{nincs forrás}}(?) sablonnal kidekorálva.

A következő követelmény a sorban az, hogy a cikket lexikonszerű tömörséggel kell megfogalmazni, egy élénk újságírói stílus nem lenne itt helyénvaló. A cikkben említett személyeknek, eseményeknek, stb. pedig közvetlenül is „nevezetesnek” kell lennie.

A stílusbeli feltételnek 1:1 megfelelő szöveget aligha lehet készen felhajtani, de ha ilyen mégis lenne, akkor átmásolását a szerzői jog tulajdonosának egy e-mailben kellene engedélyeznie. Annak azonban egy ilyen engedélyező e-mail nélkül sincs akadálya, hogy a másolás mellőzésével a szövegben fellelhető információkat a cikk felhasználja.

Na, ez ugyancsak hosszúra sikeredett :)

Hogy látod, vajon sikerülni fog a WP:NEV-ben foglalaknak eleget tenni? Anélkül ugyanis nem érdemes energiát feccölni a cikkbe.

Karmelaüzenőlap 2009. június 20., 00:37 (CEST)Válasz

Csak a Salgótarján cikkben találtam belső hivatkozást Penge Vívóakadémia cikkre. Ott most a belső hivatkozást a törlendő cikkre egy ref-ek közé zárt külső hivatkozásra cseréltem le. Most már töröltetheted a cikket. Mivel én magam is adminisztrátor vagyok, ezt minden külön kérvény benyújtása nélkül meg is teszem. :)

Karmelaüzenőlap 2009. június 20., 23:20 (CEST)Válasz

Szívesen. A Vívás-ba is belejavítottam egy picit. Karmelaüzenőlap 2009. június 21., 11:16 (CEST)Válasz

Hali!

Nem akarok tolakodó lenni, de ha a Salgótarján cikkel meg vagy elégedve akkor, tanúsítsd kérlek Régóta szeretnék egy kiemelt cikket írni.

Előre is köszi.

A választ várom ezzel kapcsolatban.

Jojoka2Tarjáni bakterház