Szerkesztővita:Nyözö

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt KGyST 15 évvel ezelőtt a(z) Csillagászati műhely témában
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Nyözö!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a segítség lapokon, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! nagytibi üzen, ? 2006. november 15., 12:06 (CET)Válasz

Apróságok[szerkesztés]

Szia! Javítgattam egy picit a cikkei formáján. Tekint bele a szerkesztésekbe, a laptörténetbe, és látni fogod, hogy hogyan szoktuk ezt csinálni. (>>> Kategória, kép). Üdv. OsvátA. 2006. november 15., 14:29 (CET)Válasz

Amatőrcsillagász üdvözlet[szerkesztés]

Örülök, hogy körünkben láthatlak (tkp. olvashatlak, bár a képeidet láthatom). Figyelmedbe ajánlom a csillagászat műhelyt és az onnan elérhető csillagászat portált.

Ne feledd megadni a Kép:2000WM1 palyaelemek.jpg jogi dolgait, látom másikon már megtetted. Szívesen látnánk természetfotóitokból is a Wikipédián. Ha nyelvfüggetlen, akkor érdemes a Wikimedia Commonsra rakni, akkor más nyelvű Wikipédiákba könnyebben beletehető. Mondjuk éppen mohával kapcsolatban van egy halom fent: commons:Category:Bryophyta (most éppen ezt látom a honlapotokon).

De azt hiszem, ha kiemelkedő magyar csillagászokról vagy csillagászattörténetről jogtiszta (közkincs, GFDL és/vagy CC) fényképeket tudnál felrakni, az még hasznosabb lenne.

Nagy szerencsénk, hogy a NASA képei közkincsnek számítanak, és a Commonson egy halom fent van. Lehet válogatni csillagászati képeket: commons:Astronomy, de többnyire az angol vagy német változatban a legjobbak fent szoktak lenni.

Én írtam amúgy a rövid meteor szócikket, és én készítettem hozzá a jelenlegi egyetlen ábrát. Jó lenne kidolgozni a meteor és a meteorraj szócikk kapcsolatát. Én magam a szakdolgozatomat éppen rádiós meteorészlelésből írtam a Debreceni Egyetemen. Olyan szerencsém volt, hogy az Antenna Hungária tárnoki állomásán mérhettem 1994-ben. A mérést egy Heitler Gábortól kapott módosított pascal-program rögzítette.

Téged többek között onnan is ismerlek, hogy amikor a CSilla levelező programjánál rákérdeztem, hogy nem lehetne a címsorokat =?iso-8859-2 = -szerű krikszkrakszok helyett normálisan látni pl muttal is, akkor a Nyözö-Mailer-re utaltak (azt hiszem Tepitől kérdeztem), hogy az már tudta kezelni.

Bármilyen Wikipédiás kérdésed van, szívesen látom az vitalapomon, vagy e-mailben. De itt is válaszolhatsz, mert a figyelőlistámra raktalak.

Jó munkát kívánok! -- Árpi (Harp) 2006. november 17., 13:40 (CET)Válasz

Ütközéseknél a saját változat emlékeim szerint valahol alul van, amikor jelzi az ütközést. Azt mondjuk kimásolhatod bárhova (pl. User:Nyözö/Ideiglenes oldalra). Érdemes megnézni mit változtatott az illető (Fent laptörténet fül) és annak figyelembevételével összedolgozni. Biztos van erről valahol a navigáció/Segítség oldalakon is (balfent). Nem tudom én voltam-e, aki szerkesztett közben, de ilyenkor mindig eszembe jut, hogy ne szerkesszek nemrég változtatott oldalt, hátha dolgozik még rajta az illető. -- Árpi (Harp) 2006. november 17., 14:35 (CET)Válasz

  • Hát remélem meglelem, mert elég sok volt belefeccölve... :( A Műhelyről meg nem tudtam, ha tudom akkor nem partizánként nyomom a klavót. ;)

Nyözö 2006. november 17., 14:38 (CET)Válasz

Igen, kipróbáltam: Lent van egy szerkesztő ablak A Te szöveged felirattal, amit a bevezető szöveg említ is (de azt én sem szoktam elolvasni. Ha viszont bezártad azt az ablakot, akkor szerintem elveszett :-( --Árpi (Harp)

Itt vannak a szócikkeim rendezve, valami hasonlót lehetne csinálni, ha egy témakört több cikkel közösen csinálnánk : Asztrofizika, kozmológia és külön szakaszban egyéb csillagászat -- Árpi (Harp) 2006. november 17., 14:53 (CET)Válasz

Pályaelemek[szerkesztés]

Szerintem a pályaelemek megérdemelnek külön szócikket, persze csak akkor, ha többet mond a pálya szócikknél, de erről tényleg lehet többet írni. A pálya szócikk azért kell, mert a bolygók táblázataiban szerepel ez a link (fent), azok akik onnan jutnak ide, nem feltétlenül kell a pályaelemek részleteivel nyakon önteni. Általában valóban egyes számban szoktunk szócikkcímet írni, a pályaelemeknél én kacérkodom a többesszámmal, ahogy a Galilei-holdaknál is az egyes szám csak átirányítás a többes számra. -- Árpi (Harp) 2006. november 17., 15:03 (CET)Válasz

Meteorraj[szerkesztés]

Bocs, ha akaratlanul bekavartam volna a szerkesztésedbe! Szerkesztői ütközésnél (így nevezik ezt az esetet) küldéskor megjelenik egy figyelmeztető szöveg, miszerint "a szócikket más is módosította, felül látható az aktuális elmentett verzió, alul pedig a saját anyag". Ilyenkor azt kell (kellett volna...) tenni, hogy az alsó, saját ablakban ki kell jelölni az általad írt új szövegrészt, be kell másolni a másikba, és így kell újból elküldeni! Kicsit bonyolultnak hangzik (az is), de nincs automatikus lehetőség mindkét mentés megőrzésére... Amíg nem csukod be a fenti szövegű szerkesztőablakot, addig van lehetőség a saját új anyag mentésére. Ha már becsuktad, akkor elveszett... :-( Még egyszer elnézést kérek, ha hiábavaló lett az a munkád, mert ez mindig bosszantó. Tanácsként annyit, hogy nagyobb mennyiségű saját szöveg esetén érdemes egy akármilyen egyszerű programmal - legjobb a Jegyzettömb - megírni az anyagot, majd ha kész, akkor egyben felküldeni. Onnan is kijelölés, másolás, beillesztés módszerrel lehet, szövegfájlt közvetlenül küldeni nem lehet. misibacsi 2006. november 17., 16:43 (CET)Válasz

  • Semmi gond nincs, nem te voltál a hunyó (tényleg köszi a javításokat!) hanem én voltam béna... :) Szóval még nem szoktunk annyira öszsze a Wiktóriával, hogy bennem legyenek az ilyen reflexek. Tanulságos volt, de majd nekiveselkedek mégegyszer. ;-) --Nyözö 2006. november 17., 16:49 (CET)Válasz

Pályaelemek ábra[szerkesztés]

Átvittem a Wikipédia-vita:Természettudomány műhely oldalra. -- Árpi (Harp) 2007. január 5., 09:40 (CET)Válasz

Csillagászati műhely[szerkesztés]

Üdv,szeretném feléleszteni a csillagászati műhelyt, amiben benne lenne az űrkutatás is, ha érdekel a dolog, csatlakozhatnál. Értelemszerűen nem jár semmilyen kötelezettséggel. – KGyST vita 2008. július 3., 21:21 (CEST)Válasz