Szerkesztővita:Nanassi

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Mozo 15 évvel ezelőtt a(z) WPM:BMEM témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Nanassi!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Mozo vita 2008. április 19., 19:45 (CEST)Válasz

Hasábok ill. táblázat[szerkesztés]

Igaziból a legtöbb html parancs él a wikiben (persze ennek a pontos megmondhatója egy informatikus admin, például User:Syp vagy User:Tgr spéci szerkesztési kérdésekben ők sokkal értelmesebben tudnak válaszolni). Hasábot inkább div-vel, táblázatot azonban a wikis {| ... |} környezettel tudsz csinálni (ahogy látom ilyet készítettél is már). Alapvetően azt javaslom, hogy keress táblázatokat akár itt, akár az angolban (pl: [1]) és tanulmányozd, vagy egyszerűen másold át a kódot. Persze színeket, árnyalatokat vastagságot, mindent tudsz változtatni. Megjegyzem azért nem tudok erre ennél jobb választ, mert arra, hogy megtanuljak akármilyen kódolást vagy programnyelvet nagyon sajnálom az időt (ehelyett inkább mondjuk Thomas Mannt olvasok :), főleg úgy boldogulok, hogy a "szerkesztés"-ben böngészve a már kész táblázatokat módosítom. Konkrét kérdést a szócikk vitalapján is feltehetsz és egy arra járó öreg szerkesztő biztos szívesen segít. Csak írd be az összefoglalóba, hogy "légyszi segítsetek ebben-meg-ebben": bízz a kollégákban! :) Mozo vita 2008. április 19., 20:08 (CEST)Válasz

Asszem a kérdésedre nem tudok válaszolni, de átjavítottam a szimpla egyenlőséges szakaszcímeket ( = ... = -t ) duplára ( == ... == -ra). Ezen belüli alszakaszokat === ... === vel címezzük meg, stb. A = ... = csak a főcímnek jár.
Ha nem erre kérdeztél rá, akkor elnézésedet kérem és kérlek kérdezd meg másképpen, hátha akkor tudok rá válaszolni.Mozo vita 2008. április 19., 21:07 (CEST)Válasz

Ha jól értettem a kérdésedet, meg is válaszolták már előttem. Informatikus én sem vagyok, de azt gondolom, mentés miatt nem borulhat föl semmi. Fríssíts rá a böngésződre. Talán arra lesz a kimúlt kutya. OsvátA Palackposta 2008. április 19., 22:16 (CEST)Válasz

Egyrészt tényleg néha kicsit kell várni, hogy frissüljön a wiki, bár ilyennel csak akkor találkoztam, amikor olyan a változás van, ami egyszerre több lapot érint (például listaelemet illeszt be több helyre meg ilyenek esetén). Másrészt most átírtam egyes részeket beljebb lévő szakaszokra, persze azt csak Te tudod, hogy hogy akarod tördelni, változtass rajta ahogy az ízlésed diktálja. Aztán javaslom még, hogy rendszeresen nézd a laptörténetet, hogy ki mit ügyködött a szócikken (például én is) továbbá érdemes használni a "látszer" nevű eszközt -- erről leírást találsz a Műhelyünk egyik linkje alatt. Mozo vita 2008. április 20., 07:23 (CEST)Válasz

BME:WP értékelés[szerkesztés]

Kedves Hallgató!

A WPM:BMEM műhelyben a félév végén, azaz jővő héten (a hét közepén) fogunk értékelni. Addigra kéne készre csinálni a szócikkeket. Az értékelés főbb szempontjai a műhelylapon olvashatók, lehetőleg mindegyik pontra ügyeljetek.

Üdv: Mozo vita 2008. május 7., 15:25 (CEST)Válasz

Néhány javaslat[szerkesztés]

  • Mi lenne, ha még írnál az oldal méreteinek változtatásáról, ahhoz van kép itt ebben. A képek mindig üdítőan néznek ki.
  • Csináltam lábjegyeztet, attól is vagányabb lesz :)
  • Talán még azt kéne meggondolni -- bár lehet, hogy már meggondoltad -- hogy mit használsz sokszor a LaTeX-ben, mik a legnélkülözhetetlenebb dolgok.

És akkor jó lesz. Kár, hogy az angolban nincs ilyen szócikk.

Ha viszont lenne időd vagy kedved készíthetnél egy olyan látványos cuccot, mint ami a németben van: itt, az nagyon jól nézne ki. Ott is használhatod a [Bearbeiten] gombot (ha tudsz németül, bocs! :) és a formáját átmásolhatod ide. A képet, meg a szöveget nyilván magyarítani kéne. (Csak ne az legyen a doksi címe, hogy "egy próbadokumentum", mert az nagyon lapos, inkább: Az élet értelme, vagy A világegyetem megoldóképlete :)

Üdv: Mozo vita 2008. május 7., 23:04 (CEST)Válasz

Nagyon szép lett, gratulálok! :) Mozo vita 2008. május 8., 19:37 (CEST)Válasz

Olyanokat tudsz kérdezni, amiken még életemben nem gondolkodtam :) Az infoboxokkal különösen nem, mert azok a magyarban elég kezdetleges állapotban vannak és nem szimpi nekem annyira az informatika, hogy emiatt... De hogy konstruktív legyek: az ezen a lapon lévő működne? Mozo vita 2008. május 8., 19:56 (CEST)Válasz

Sajnos olyat nem lehet csinálni, mert a magyar wikiben nincs meg az a sablon, illetve lehetne, ha létrehozol egyet. A belinkelhetőség csak a Commonsbeli képekre vonatkozik. Azt sajnos nem tudom, hogy baj-e ha új sablont készítessz, hogy összekvarsz-e ezzel valamit, de elképzelhetőnek tartom, hogy egyszerre több info sablontípus is létezhessen, az izléseknek megfelelően. De ha írsz Syp-nek, hogy szerinted nem szép az a sablon és tudnál szebbet, jobbat és még kis segítséggel meg is tudnád csinálni, akkor lehet, hogy támogatni fog. Sőt az is lehet, hogy a szócikken belüli táblázaton tudsz úgy alakítani, hogy jobb legyen ... szóval nem tudom ... Mozo vita 2008. május 8., 20:45 (CEST)Válasz

Szócikk leadás[szerkesztés]

Kedves Hallgatók!

Tájékoztalak benneteket, hogy a szócikkeket jövő héten a keddi foglalkozáson (2-től) kell bemutatnotok Wettl Ferencnek és nekem. Figyeljetek arra, hogy a WPM:BMEM műhelylap Tervek, célok szakaszában foglalt követelmények mindegyikének feleljen meg a munkátok. Természetesen ez pragmatikai okokból nem minden szócikknél tartható be, ám a lustaság semmi esetre sem tolerálható, hiszen a formai követelmények szerint átszerkeszteni a cikkeket kb 1-2 órás munkánál nem kerül többe. (Hogy azt ne mondjam, az összes szócikk szintrehozását a hét végén meg tudnám csinálni, de akkor én dolgoznék és nem Ti).

Többen vagytok, akiknek a szócikke színvonalas mind formailag, mind tartalmilag (pl: Algebra, Szerkesztések LaTeXben, Utazóügynök-probléma, Meander (matematika), Ptolemaiosz-tétel). A többieké a követelmény egy-két pontjában hiányosságot mutatnak, ami baj. Őket megkérem, hogy rendszeresen nézzék át a követelmény pontjait, szánják rá azt a néhány percet és tegyék meg a szükséges kiegészítéseket.

Üdv: Mozo vita 2008. május 10., 10:44 (CEST)Válasz

Licenc nélküli kép[szerkesztés]

Ezt az üzenetet Damibot vita automatikusan helyezte el a vitalapodon, kérdéseddel fordulj a gazdájához, vagy a Kocsmafalhoz. --Damibot vita 2008. május 10., 19:43 (CEST)Válasz

Lehet, hogy azzal, hogy átírtad közkincsre már jó lesz és a bot nem fog több figyelmeztetéset küldeni. Ám a botnak van gazdája: ha írsz Daminak, hogy azok a te képeid és a cikkedhez kellettek ezért készítetted, akkor szerintem gyorsan rendeződni fog a dolog. Mozo vita 2008. május 11., 09:58 (CEST)Válasz

WPM:BMEM[szerkesztés]

Kedves Hallgatók!

Köszönöm mindenki részvételét a BME szócikkíró műhelyben. Tájékoztatlak benneteket, hogy a félév során minden szócikkíró megkapta a 4-es vagy 5-ös osztályzatát. A formai követelményeket mindenki tökéletesen teljesítette, 4-est az kapott, akinek a munkájával kapcsolatban kisebb tartalmi vagy kritikai szemléletbeli hiányosságokat tapasztaltunk. Nem csak azért volt hasznos ez a feladat, mert mindenki elsajátította a wikis szócikkírás alapjait, hanem azért is mert hasonló elvek alapján kell szakdolgozatot, folyóiratcikket is írni, amire a jövőben szükségetek lesz.

Kérlek benneteket, ha van időtök és kedvetek, továbbra is látogassátok a Wikipédiát és írjatok szócikkeket. Most már nem a WPM:BMEM védő szárnyai alá tartoztok, hanem elhatározásotoktól függően például a WPM:M-be vagy más eltérő témájú kezdeményezésbe. A WPM:M-nek azonban nagy szüksége van rátok, mert igencsak kevesen vagyunk, akik matematikai tárgyú szócikkeket írunk. Ha jónak látjátok, csatlakozzatok hozzánk.

További kellemes szerkesztést! Mozo vita 2008. május 15., 12:28 (CEST)Válasz