Szerkesztő:Rudymester/Allap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gran Turismo
Műfajautószimulátor
FejlesztőPolyphony Digital
KiadóSony Computer Entertainment
TervezőJamaucsi Kazunori
PlatformokPlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable
Eredeti platformPlayStation


A Gran Turismo egy népszerű, a kritikusok által is elismert autóverseny szimulátor videojáték sorozat, amit a Polyphony Digital fejlesztett. Kizárólag PlayStation konzolokra jelentek meg a sorozat részei. A Gran Turismo játékokra jellemző a széles járműválaszték, azok - a konzol teljesítményéhez képest - legrészletesebb lemodellezése mind külső és belső tulajdonságok terén. A sorozat 1997 decemberében indult és több mint 63 millió[1][2] játék talált gazdára PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3 és PlayStation Portable konzolokon. A Gran Turismo eredete 1992-re vezethető vissza, amikor Jamaucsi Kazunori egy hét fős csapattal elkezdte fejleszteni az első részt, ami 5 év készült el[3].

Áttekintés[szerkesztés]

A Gran Turismo sorozatot a Poliphony Digital fejlesztette és Jamaucsi Kazunori a producere. A sorozat vonzereje a kiváló grafikai megjelenés, a liszenszeltt autók magas száma, a szimuláció részletessége és az autók széles körű állíthatósága, finomhangolása. Az autók kezelhetősége a valódi vezetési élményen alapulnak, a különböző paraméterek állításával változik a járművek fizikája és azok motorhangjait is egyenként digitalizálták. Az aktuális részek az adott konzol grafikai zászlóshajói voltak, amik jól prezentálták a gépből kihozható maximumot.
A Gran Turismo rendelkezik egy arcade móddal, ami egyszerű játékmenetet tartalmaz, de a játékosok többsége a szimulációs móddal játszik. A játékos kezdésként általában 10 ezer kredtitet kap (a Gran Turismo 3-ban 18 ezret, de ez a rész nem tartalmazott használt autókat, a Gran Turismo 5-ben pedig már 20 ezer a kezdő összeg), ebből új, vagy használt autót lehet vásárolni. Ezek teljesítményét jobb minőségű alkatrészek vásárlásával lehet fokozni. Bizonyos versenyekre csak bizonyos típusú járművek vehetnek részt. Amennyiben a játékos magasabb nehézségű és jutalmazású versenyeken kíván részt venni, akkor jogosítványokat kell szerezni. Ezek több apró feladatból állnak, de a legmagasabb fokozathoz már komplett köröket kell időre futni. A versenyek után a játékos - helyezésétől függően - pénzjutalmat kap, amiből további autókat és alkatrészeket vásárolhat. Az autókat egy garázsban lehet összegyűjteni, ahol azok körbetekinthetőek és paramétereik tanulmányozhatóak.
A Gran Turismo 4 volt az első online támogatású rész, de csak a béta fázisig jutott ez a lehetőség. A Gran Turismo 5 Prologue PlayStation 3-ra jelent meg és itt indult el a tényleges online támogatású játékmenet. A program 16 játékos egyidejű versenyzését tette lehetővé.
Jamaucsi szerint az első 2 részben az autók 300 poligonból, a 3-4. részben 4000 poligonból, az 5. részben 500.000 poligonbol épültek fel.

Játékok[szerkesztés]

Elsődleges megjelenések[szerkesztés]

Cím Megjelenés éve Platform Autók Pályák Eladott mennyiség
Gran Turismo 1997/1998 PlayStation 178 11 10,850,000
Gran Turismo 2 1999/2000 PlayStation 650 27 9,370,000
Gran Turismo 3: A-Spec 2001 PlayStation 2 181 34 14,890,000
Gran Turismo 4 2005 PlayStation 2 722 51 11,060,000
Gran Turismo (PSP) 2009 PlayStation Portable 835 55 2,960,000
Gran Turismo 5 2010 PlayStation 3 1049 71 6,370,000

Másodlagos megjelenések[szerkesztés]

Cím Megjegyzés
Gran Turismo (demo version) 1996 karácsonyán egy különleges promóciós lemez került a PlayStation konzolok mellé. A játékban kizárólag az Arcade mód volt elérhető és csak a Clubman Stage Route 5 pályán lehetett versenyezni. 3 autó közül lehett választani (Subaru Impreza WRX, Honda NSX, és a Chevrolet Corvette) és a verseny csak 1 perc 30 másodpercig tartott.
Gran Turismo 2000 A 2000/2001-es E3 videójáték konferencián ez a demó volt látható, ami az akkor megjelenő PlayStation 2 erődemonstrációjaként futott. A megjelenési csúszások után átnevezték Gran Turismo 3: A-Spec-re[4].
Toyota Prius demo disc 2004 nyarán, a Toyota egy GT4 demó lemezt küldött a marketinges reklámanyag mellé, amit a 2004-es Prius hybrid autó után érdeklődők rendelhettek meg az interneten. A demó a New York-i Nemzetközi Autó Shown is játszható volt, ahol a Toyota MTRC autójukat mutatták be. A játék mindössze 2 autót tartalmazott: a névadó Priust és a Toyota MTRC koncepció autóját. 2 pálya volt játszható, a Fuji Speedway 90's és a Grand Canyon, de a játékidő is limitálva volt 2 percben. A Toyota leállította a lemez terjesztését, mert aránytalanul megnőtt a rendelések száma, a valódi érdeklődéshez képest[5]. A játékot a Prius tulajdonosok gyűjtik, néha felbukkan egy példány a nemzetközi aukciós oldalakon.
BMW 1-series demo disc 4 autót tartalmaz a címben szereplő autó szériából (118i, 120i, 118d és a 120d típusokat) és 3 pályát a Gran Turismo 4. részéből. Az Egyesült Királyságban az 1-es szériát előrendelő vásárlókat a BMW meghívta egy zárt rendezvényre, a Rockingham Motor Speedway-re Northamptonshirebe. A résztvevők távozáskor kaptak egy példányt a demó lemezből.
Nissan Micra demo disc A Nissan Micra Roma megjelenésekor egy sajtóanyagot küldtek szét Európa szerte. A csomag fotókat, promóciós nyomtatványokat és három lemezt tartalmazott. Az egyik lemez egy Gran Turismo demó volt, ami a Nissan Micra Edition nevet viselte.
Nissan 350Z demo disc A Nissan Micra Editionhöz hasonlóan, az Egyesült Államokban a Nissan 350Z kapcsán egy demó CD is van a sajtóanyagban. Ezüst színű tokban jelenik meg, mellette még 2 lemez, amiken képek és további információk vannak az autóról.
Gran Turismo Academy Time Trial Demo Az sorozat történelmében először jelent meg az Indianapolis GP versenypálya, amin egy Nissan 370Z-vel lehetett időmérő futamut menni[6]. A 2010 évi GT Akadémia keretein belül a 2 legjobb időt elérő játékos valódi autóval versenyezhetett egy valódi verseny sorozatban. A demóban bemutatkozott egy új fizikai modell és több grafikai újdonság, de kritikával illetták. A program elsődleges célja a 2010-es GT Akadémia és nem a Gran Turismo 5 demonstrációja.
Gran Turismo for Boys Egy fiatalokat megcélzó Gran Turismo lett bejelentve 2004 novemberében és 2005-ös megjelenés lett megadva, de a játék nem jelent meg. 2006 szeptemberében Jamaucsi Kazunori azt nyilatkozta, hogy a fejlesztés még folyamatban van. 2008 áprilisában egy Gran Turismo 5 interjú alatt ismét szóba került a játék. Jamaucsi szeretné, ha a Gran Turismo for Boys bekerül a GT5-be.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gran Turismo (series) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Kategória:Videojáték-sorozatok