Gran Turismo 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gran Turismo 2
Fejlesztő Polyphony Digital
Kiadó Sony Computer Entertainment
Tervező Jamaucsi Kazunori
Sorozat Gran Turismo
Platformok PlayStation
Kiadási dátum

JPN 1999. december 11.[1][2]


USA 1999. november 30.
EU 2000. október 27.
Műfaj autószimulátor
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 3+.png PEGI: 3+
ESRB: E
A Gran Turismo 2 weboldala

A Gran Turismo 2 egy autóverseny szimulátor játék a Sony PlayStation konzolára. A játékot a Polyphony Digital fejlesztette és a Sony Computer Entertainment adta ki 1999-ben. A játék a Gran Turismo folytatásaként szolgált. Egyaránt jó fogadtatásban részesült a játékosok és a kritikusok részéről is, 1.71 millió példányt szállítottak Japánba, 20 ezret Délkelet-Ázsiába, 3.69 milliót Észak-Amerikába és 3.68 milliót Európába, összesen 9.37 millió példány került eladásra 2008. április 30-ig,[1][2] és ezzel végül a Sony Greatest Hits játékok közé került. A cím 93%-os átlagot kapott összesítésben a Metacritictől.

Játékmenet[szerkesztés]

A Gran Turismo 2 alapjaiban egy autóverseny játék. A játékos egy autóval versenyez a mesterséges intelligenciával ellátott ellenfelek ellen különböző versenypályákon. A játék két különböző módot használ: arcade mód és szimulációs mód. Az arcade módban a játékos szabadon választhat a pályák és járművek közül, amiket szeretne használni, és az autósérüléseket is engedélyezhetik. Azonban a szimulációs mód megköveteli a játékostól, hogy vezetői engedélyeket szerezzen, fizessen a járművekért és trófeákat szerezzen, hogy új pályákat oldjon fel. A Gran Turismo 2 közel 650 járművet és 27 versenypályát - beleértve a rali pályákat is - vonultat fel.

Összehasonlítva a Gran Turismo 1-el, a játék, a fizika és a grafika nagyon hasonló: az egyetlen igazi észrevehető különbség a jármű dinamikájában volt, sokkal kevésbé valószínű, hogy az autók túlkormányzottakká váljanak. A fő változások az elődhöz képest a mérhetetlenül nagyszámú autók, pályák és versenyek a szimulációs módban. Egyéb különbségekhez tartozik, hogy a játékos egy külön versenyen is részt tud venni, ha nem akar belépni egy teljes bajnokságba.

Fejlesztés[szerkesztés]

A Gran Turismo váratlan sikere után, a vezető fejlesztő Jamaucsi Kazunori azt tervezte, hogy a Gran Turismo 2 "még jobb termék lesz".[3] A Sony Computer Entertainment marketing igazgatója (Ami Blaire) nagy reményeket fűzött a projekthez, "a Gran Turismo nyomasztó és folyamatos népszerűsége világosan pozícionálja a Gran Turismo 2-t, hogy legyen a legforróbb címek közül az egyik, ami elérhető az ünnepekre és azon túl".[4] Jack Tretton (Sony Computer Entertainment értékesítési alelnök) is hasonló lelkesedéssel volt, arra számítva, hogy a Gran Turismo 2 "gyorsabban kirepül a polcokra, mint az eredeti, folytatva ennek a hihetetlen franchise-nak a lendületét".[5]

Amikor a játék megjelent, a játékosok rövidesen különféle problémákat és működési hibákat találtak. A Sony Computer Entertainment nem hagyta figyelmen kívül a felháborodást, és ajánlott egy cserét, ha bármilyen probléma történne.[6] Például a maximálisan elérhető százalékos befejezés 98,2% volt. A másik hiba az volt, hogy bármit is csinálnak, még ha a játékos menti a játékot, az autók akkor is eltűnhetnek a garázsból.[7]

Autók[szerkesztés]

A megjelenése idején a GT2 tartalmazta a rendelkezésre álló új és történelmi autók egyik legnagyobb listáját, ami megközelítette a 650 autót. A GT2 magában foglal 36 gyártót, kezdve az Acura-tól, a BMW-n és a Peugeot-on át a Venturiig. Bizonyos figyelemre méltó gyártók, mint a Ferrari és a Porsche, nem szerepelt, mivel a szükséges engedélyeket nem tudták beszerezni.

A GT2 volt az első a sorozatban, amelyben szerepeltek a Vauxhall Motors/Opel márkák. Az amerikai és a japán/hong kongi változatban az Opel márkát használták, míg az európaiban a Vauxhallt. Annak ellenére volt ez így, hogy az európai országok többségében Opel gépjárműveket értékesítenek és csak az Egyesült Királyságban van Vauxhall értékesítés.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b "Gran Turismo" Series Software Title List. Polyphony Digital, 2008. April. (Hozzáférés: 2008. május 29.)
  2. ^ a b Sony Computer Entertainment (May 9, 2008). "Gran Turismo Series Shipment Exceeds 50 Million Units Worldwide". Sajtóközlemény. Elérés: May 29, 2008.
  3. IGN staff (February 10, 1999). "Gran Turismo 2 Gets the Nod".
  4. IGN staff (September 3, 1999). "Sony Stakes December 7 for Gran Turismo 2".
  5. IGN staff (December 14, 1999). "Gran Turismo 2 Hits Stores in Two Days".
  6. IGN staff (January 20, 2000). Sony Answers GT2 Questions".
  7. "Gran Turismo 2 glitches before its release".

Külső hivatkozások[szerkesztés]