Szerkesztő:Pilgab/Üdvözlés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Pilgab/Üdvözlés!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~. Ha kérdésed van bizalommal fordulj hozzám ITT a "+" gombra kattintva a vitalapom tetején vagy a lenti gombra kattintva mentor-műhelyhez.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! -- ~~~~

Mentorálás[szerkesztés]

Szia!

Mentort kerestél magadnak, mindent megteszek, hogy a segítségedre legyek.

Először jöjjön egy kis gyorstalpaló. Ez az üzenet mindig itt marad és ha valamit elfelejtettél a segítségedre lesz. Ha egy szó kék színnel van írva, ott rákattintva további információhoz juthatsz. A böngésződ „vissza” gombjával tudsz visszatérni erre az oldalra.

Üzenetek és aláírás[szerkesztés]

Ahol most vagyunk az a te vitalapod, ezt használjuk, hogy érintkezésbe lépjünk Veled. Az összes szerkesztőnek van egy ilyen lapja, ahol üzeneteket tud fogadni. Általánosan elmondható, hogy legegyszerűbben az egyes szerkesztők aláírásának utolsó szavára kattintva juthatsz el a másik vitalapjára. Ezért kérlek te is állítsd be ezt az aláírási módot, amit úgy tehetsz meg, hogy a következő szöveget:

[[User:Regisztrált Userneved|Beceneved]]<sup>[[User_vita:Regisztrált Userneved|vita]]</sup>

bemásolod a beállításaidnál a aláírásokban használni kívánt névformád mögött található beviteli mezőbe. Természetesen a te adataiddal behelyettesítve. Mielőtt elmented az új beállításaidat, az Aláírás automatikus hivatkozás nélkül opciót pipáld ki. (Erre figyelj, ezt sokan elfelejtik!) Ne lepődj meg azon, ha a saját vitalapodon az aláírásodban a vitalink fekete lesz. Mindenhol máshol igazi, kék linkké lesz.

Mások vitalapján a lap tetején található szerkesztés gombbal tudsz üzenetet hagyni. Ha egy vitalapon vagy a közösségi oldalakon új témát nyitsz, akkor ne az előtte található szakasz linkjére kattintva tedd. Jobb, ha a lap tetején arra a fülre kattintasz, amiben egy + jel található. Ezzel egy új szakaszt nyitsz, a témának adj valami kifejező nevet.

A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (Windows-alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (Windows-alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

Névterek[szerkesztés]

A wikipédia lényege, a szócikkek a szócikk névtérben találhatóak. Mivel ez a legáltalánosabb hely nincs is külön jelölve, ez tekinthető alapértelmezettnek.

A speciális névtereknek színes hátterük van, így könnyen megkülönböztethetőek a szócikkektől, amelyek háttere fehér. Minden speciális névtérbeli lap tetején szerepel, hogy melyik névtérhez tartozik. Ezek számodra, kezdő szerkesztő számára még nem jelentősek, idővel úgyis megtudod melyik mire való. Részletesen róluk itt olvashatsz:Wikipédia:Névtér

A már megismert vitalapokhoz hasonlóan minden regisztrált felhasználóhoz tartozik egy úgynevezett userlap is. A userlapok a speciális névterek egyikében, a user névtérben helyzekednek el, erre utal a userlapok tetején a User:xxx cím. A sajátodat leggyorsabban úgy éred el, ha a jobb felső sarokban a nevedre kattintasz. A userlapokat arra szoktuk használni, hogy minden szerkesztő itt adhasson meg magáról fontosnak tartott információkat. Ha gondolod írj te is magadról pár sort! Mások userlapjának szerkesztése nagyon nagy udvariatlanságnak számít, kérlek tartózkodj tőle!

Ha egy kifejezés jelentésével nem vagy tisztában nagy valószínűséggel itt megtalálod: Wikipédia:Wikifogalmak szójegyzéke.

Új cikk írása[szerkesztés]

Akkor lássuk amiért itt vagyunk: a szócikkek írását.

Itt az új lap létrehozása nagyon részletesen le van írva: Wikipédia:Hogyan írj új lapot. Röviden: keress rá a bal oldali keresést használva, ha nincs olyan szócikk akkor meg fog jelenni a keresett címszó az új ablak bal felső sarkában pirossal írva. Ez itt a wikipédiában mindig az olyan belső hivatkozásokra utal amelyekhez még nincsnek meg a cikkek. Amikor új cikket hozol létre fokozottan ügyelj a helyesírásra, az elgépelésekre! A már létező szócikkek kékkel vannak jelölve a szövegekben. pl: Magyarország.

Úgy tudsz szócikkre linket létrehozni, hogy a címét két szögletes zárójel közé teszed: Így: [[Magyarország]]=Magyarország. A belső hivatkozások készítéséről itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Az első lépések (belső hivatkozások)

A cikkek formázásáról itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Az első lépések (formázás)

Forrásmegjelölés[szerkesztés]

Fontos, hogy mindig ellenőrízhető információkat írj!

Alapjában véve kétféle forrásmegjelölés van, amelyek céljukban és formájukban különböznek:

  1. Külső hivatkozásokat használunk, ha szócikk megírásához nagyon sok információt szereztünk az adott forrásból, vagy ha a cikk egész témáját átöleli. Ilyenkor a szócikk végére el kell helyezned, hogy:
==Külső hivatkozások==
*[http://www.valami.hu A megjelenítendő név (pl: Linkgyűjtemény a zebrák csíkjairól)]
A külső hivatkozásokról bővebben itt olvashatsz: Wikipédia:Az első lépések (külső hivatkozások)
  1. A lábjegyzeteket akkor használjuk, ha a hivatkozni kívánt forrásból csak rövidebb terjedelmű (egy-két mondat, bekezdés) állítást, információt veszel át. Ilyenkor első lépésként a szócikk végére el kell helyezned, hogy:
==Lábjegyzetek==
<references/>
Itt fognak megjelenni a lábjegyzetek. A szövegben kell létrehozni a lábjegyzetek másik részét, ahova beírod magát a tartalmát is. Erre a <ref>Hivatkozás szövegének helye</ref> használandó. A hivatkozás szövegének helyére kell beírni a hivatkozott forrást. Ugyanúgy, ahogy a Külső hivatkozásoknál láttuk. Ha internetes forrásra hivatkozunk szokás, hogy odaírjuk a hivatkozás lezárta után, de még a </ref> elé, hogy (Elérés:dátum). A dátum azt az időpontot jelöli, amikor biztos elérhető volt az oldal. Gyakorlatban ez azt az időpontot jelenti, amikor írtad a cikket vagy anyagot gyűjtöttél hozzá.


Ha további kérdéseid lennének fordulj nyugodtam hozzám: ~~~~