Szerkesztő:Nyenyec/Tmp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Félig üres, vagy félig teli?[szerkesztés]

  • "My general take on accuracy is that, in general, the accuracy of Wikipedia is surprisingly good considering how we create the work." Jimbo, [1]
Válasz-
Krisztina68 vita 2008. március 13., 19:56 (CET)

Választási rendszerek[szerkesztés]

Képek, logók válasz piszkozat[szerkesztés]

Még dolgozom rajta, majd kikerül a kocsmafalra.

Tények[szerkesztés]

  1. A Wikipédia deklarált célja copyleft tartalom létrehozása. meta:Foundation issues
  2. Azt, hogy mennyire veszik szigorúan a kizárólag copyleft tartalom feltöltését képek esetén, Wikimedia projekttől függően változik (és időben is).
    1. Amerikai példa (non-commercial) [3]
    2. Amerikai példa (fair use) [link]
      1. A "fair use" értelmezése és használata a gyakorlatban nagyon régóta hosszú viták tárgya
    3. Commons - csak copyleft illetve közkincs képeket enged feltölteni
    4. Német - csak copyleft illetve közkincs képeket enged feltölteni
  3. A céges logókat ábrázoló képek nem copyleft licencűek
  4. A Wikimedia alapítványt idáig még soha nem fogták perbe szerzői jogsértés miatt
  5. Általános szabály minden Wikimédia projektben, hogy képek esetében annak bizonyítása, hogy a kép felhasználása nem sért jogot és megfelel a helyi projekt képfeltöltési irányelveinek a feltöltő feladata. Amennyiben ez nem sikerül, az ilyen képeket először megjelölik, majd törlik.

Vélemények[szerkesztés]

Kicsit önkényesen három iskolába sorolhatóak a vélemények a megengedett képeket illetően.

Megengedő[szerkesztés]

Nagyjából azt mondja ki, hogy használjunk fel mindenféle képet, amit csak lehet, majd ha valakinek nem tetszik szól, és elég akkor levenni.

Ennek másik változata, használjunk fel mindenféle képet, amit az angol Wikipédiába feltöltenek (az amerikai "fair use" alapján), hiszen a szerverek az Egyesült Államokban vannak.

Lásd: meta:Avoid Copyright Paranoia

Előnyök:

  • sok kép, jó minőségűek
  • kevés stressz, a szerkesztők nem sértődnek meg egyáltalán, mert a képeiket szinte soha nem törlik ki

Hátrányok:

  • jogi időzített bomba
  • ellentmond a deklarált copyleft célnak
  • megnehezíti az anyag újrafelhasználását (pl. DVD, papír-kiadás)
  • nem világos, hogy a GFDL megengedi-e a jogvédett anyagok GFDL dokumentumba ágyazását és terjesztését

Szigorú[szerkesztés]

A szigorú iskola azt mondja, hogy vegyük komolyan a copyleft licencelést a képeknél is. Tehát ne engedjünk csak olyan képeket feltölteni, amelyik szabad licencű, vagy nem áll jogvédelem alatt (pl. közkincs, GFDL, cc-by-sa).

Előnyök:

  • viszonylag egyszerű szabályok (ha nem tudod igazolni, hogy copyleft, ne töltsd fel)
  • az összes kép feltölthető a Commons-ba
  • szinte bármely országban egységes jogi megítélés alá esik

Hátrányok:

  • kevesebb kép, nagyon kevés jogtulaj mond le önként a jogairól
  • stresszes, a legtöbb jóhiszemű feltöltőnek fogalma sincs a licencekről, el kell nekik magyarázni, tévedésből feltöltött képeiket törölni

Ezt az utat választotta pl. A Wikimedia Commons és a Német Wikipédia. Utóbbi sikeres DVD kiadásban is mejelent Németországban.

Vegyes[szerkesztés]

...

Logókról[szerkesztés]


Logos are a sensitive issue for many companies and are generally licensed to a single user publication at a time without any redistribution rights (other than normal viewing). I also want to use items like company logos (and Time magazine covers) and there's an agency which issues these licenses. In a phone call a couple of weeks ago they indicated that there would be no problem licensing the Wikipedia to use logos on an exclusive basis but that doing so allowing reuse by others was not something they could do. Other encyclopedias would need to request their own permission (which would also probably be granted if they were serious encyclopedias). Should I proceed with the applicaton process? JamesDay 12:01, 17 Nov 2003 (UTC) en:Wikipedia talk:Logos


No need to immediately remove them because fair use applies to logos as well as other things. Logos are used to associate a visual symbol with a company to aid in recognition. So, yes, we should include almost all corporate logos. They also add to the visual appeal of he Wikipedia and are good for that reason. Requests for logos for use in encyclopedias are so common that there's a specific applicaton type "encyclopedia" in the service which handles the licensing. JamesDay 14:08, 17 Nov 2003 (UTC)


A logo, if sufficiently creative, can be copyrighted. It's also almost probably a trademark, so both aspects need to be considered. So, you need both a use which is fair in trademark law - not confusing to consumers - and a use which is fair use in copyright law - as purely informational use in articles about the company is almost certain to be. The reason to avoid them for other encyclopedias is to avoid giving works which have a strong financial incentive to harm us ammunition to use to produce a legal case against us, even though we'd expect to win such a case. Jamesday 13:54, 22 May 2004 (UTC)


  • Corporate logos should be presumed to be trademarks and should therefore always be labeled as such with the trademark character and the name of the trademark holder.

This is because trademark holders lose their rights (IANAL) if they don't enforce their trademark, i.e. insist they own it everywhere it appears. So long as Wikipedia publicly acknowledges a trademark it should be ok to use it. (Although the addition of copyright into the mix is another matter.) You see this sort of acknowledgement all the time in technical manuals, a boilerplate section at the beginning of the book that says "all <these> are trademark their respective owners" or some such phrasing.--Kop 08:35, 7 Aug 2004 (UTC)

Obstrukció / Filibuster[szerkesztés]

Brombergi véres vasárnap[szerkesztés]

A „Brombergi véres vasárnap” (németül Bromberger Blutsonntag) egy történészek által máig hevesen vitatott esemény. 1939. szeptembet 3-án, két nappal azután, hogy a III. Birodalom lerohanta Lengyelországot, a lengyel korridor-ban fekvő Bromberg (mai nevén Bydgoszcz) városában a dél felé visszavonuló lengyel hadsereg alakulatai német lakosokat, nagyrészt civileket végeztek ki.

Az áldozatok száma máig vitatott, az eredeti Goebbels féle propaganda 4000-6000 áldozatról szólt, ma a történészek becslései 358 és 5437 közé teszik őket.

Hugo Rasmus brombergi születésű történész hivatalos forrásokból 387 személyt – többségük nő és gyermek – azonosított azok közül, akik szeptember 3-án Brombergben életüket vesztették.

A közvetlenül a háború után, a lengyel hatóságok által nyilvánosságra hozott jelentésben még az állt, , hogy az incidens során 238 lengyel katona és az „5. hadoszlop” 223 tagja vesztette életét. Ezek a számok hangozottak el a nürnbergi per során is.

Azóta ezt az álláspontot felülvizsgálták. Włodzimierz Jastrzębski lengyel történész...


Sablon szövegek[szerkesztés]

Üdv a Magyar Wikipédiában! Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. Ha bármi kérdésed lenne amire nem találsz választ, akkor a Kocsmafalon érdeklődhetsz vagy kérdezz nyugodtan a vitalapomon. Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a Felhasználói lapodon. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~ (négy hullám). Ez be fogja helyettesíteni az aktuális dátumot és a nevedet. Sok sikert és jó szerkesztést!


Szia! Láttam, hogy új kategóriát hoztál létre. Ez nem baj, csak először meg szoktuk beszélni a Wikipédia:Kategóriajavaslatok lapon. Azért fontos ez, mert más szerkesztők talán ötletekkel, javaslatokkal tudnak szolgálni arról, hogyan illeszkedne az új kategória a már meglévő kategóriafába. Érdemes-e létrehozni most, vagy először egy tágabb kategóriát kezdjünk el, amiben már nagyobbb számú szócikk van? Mi lenne a legszerencsésebb elnevezés figyelembe véve a már meglévő konvenciókat, és az angol Wikipédia által használt hierarchiát? Stb.


Szia! Látom, hogy feltöltöttél egy képet, amihez nem adtál meg licencet, csak annyi derült ki, hogy a képet te készítetted. A feltöltéskor hozzájárultál ahhoz, hogy a kép szabad licenc alatt publikálható legyen, kérünk, add meg a kép lapján, hogy melyik ez pontosan. Ajánlott a {{cc-by-sa-2.5}}. A további lehetőségeket lásd itt. Ha megadod a licencet, eltávolíthatod a kép lapjáról a {{saját kép}} sablont. Köszönjük


Kedves Szerkesztő Kolléga! Bár a Wikipédia a be nem jelentkezett szerkesztők számára is lehetővé teszi a szerkesztést és a vitákban való részvételt, ám hogyha több vagy nagyobb méretű szerkesztést végez valaki, vagy több vitában is részt vesz, olyankor meg szoktuk kérni, hogy jelentkezzen be. Azon kívül, hogy ez a többi szerkesztő számára megkönnyíti a veled való kommunikációt, számodra is számos előnnyel jár. Ezért ha felhasználói nevet készítenél magadnak és bejelentkeznél, azt megköszönnénk. (A Bejelentkezés lapon a "Jelszó megjegyzése a használatok között." kipipálásával elérheted, hogy ne kelljen minden alkalommal begépelni a felhasználói nevedet, amíg ugyanazt a gépet használod.)

Amennyiben úgy döntesz, mégsem akarsz bejelentkezni, azt nagyon sajnálnám, és ez esetben arra szeretnélek megkérni, hogy írd meg a vitalapomon, hogy miért döntesz így. Hátha mégis sikerül eloszlatni esetleges aggályaidat.

Ha nem jelentkezel be, akkor is megkérnénk, hogy a hozzászólásaidat a vitalapokon írd alá. Ez megakadályozza, hogy az utánad hozzászólók szövegei egybefollyanak a tieddel és megkönnyíti a vita követését: látszani fog, hogy ki írt mit és mikor. Hozzászólásod végére írd oda ezt: ~~~~ (négy hullám). Ez be fogja helyettesíteni az aktuális dátumot és a nevedet. Köszönjük, sok sikert és jó szerkesztést!


Szia! Mivel megsértetted a három visszaállítás szabályát a XXXX lapon, XX órára felfüggesztettem szerkesztési jogaidat a Wikipédiában. A határidő HÓNAP. NAP. ÓRA:PERC-kor jár le. Kérjük ez előtt ne próbálj szerkeszteni, mert a blokk ilyenkor automatikusan kitolódik, az időtartam számlálása újrakezdődik.

Ha a blokkolás szerinted tévedésből történt, vagy szeretnéd, hogy hamarabb feloldjuk, akkor lépj kapcsolatba emailben valamelyik adminisztrátorral. Elérhetőségünket a felhasználói lapunkon találod meg: User:Grin, User:Nyenyec.

Ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia:A három visszaállítás szabálya#Blokkoltak a 3VSZ miatt! Mit tegyek? szakaszt.

Kérjük tartózkodj a szerkesztési háborúktól a jövőben és visszaállítás helyett beszéld inkább meg az általad kifogásolt szerkesztéseket az adott szócikk vitalapján. Ha ez sem vezet eredményre, vonj be más szerkesztőket. Ehhez kérhetsz segítséget a Wikipédia:Porta lapon.


Szia! Láttam, hogy feltöltöttél egy olyan képet, ami nemcsak a magyar, de más nyelvű Wikipédiák számára is hasznos lehet. Az ilyen képek (plusz mozgóképek és hangállományok) Wikipédiák közötti megosztására találták ki a Wikimedia Commons projektet. Az oda feltöltött képek valamennyi Wikipédiában (magyar, angol, német, japán, stb) azonnal és egyszerre elérhetőek lesznek. Ajánlom, hogy ha a kép licence megfelelő, akkor inkább töltsd fel oda és segítsd más nyelveken dolgozó kollégáinkat is. Ezekre a képekre ugyanúgy lehet hivatkozni, mintha a magyar Wikipédiába is fel lennének töltve. Lásd még: Wikipédia:Wikimedia Commons használata. Köszi,


== A megfelelő képeket tanácsos [[Wikimedia Commons]]ba feltölteni ==

Szia! Azt szeretném tanácsolni, hogy ha a kép, amiket a szócikkekhez töltesz fel megfelelő licencű
(pl. GFDL, cc-by-sa, közkincs, stb.), akkor inkább a Wikimedia Commons-ba töltsd fel.

Ekkor az összes Wikimedia szerveren azonnal elérhető lesz, beleértve a magyar Wikipédiát is. 
Neked ugyanannyi fáradtság (csak egyszer kell feltölteni) viszont mindenkinek sokkal hasznosabb,
hiszen a legtöbb kép nemcsak a magyar, de más nyelvű Wikipédiákban -- sőt, esetleg más Wikimedia
projektekben is hasznos lehet.
Ugyanúgy hivatkozhatsz ezekre a képekre, mintha fel lennének töltve azonos névvel az összes nyelvű
Wikipédiába.

Mikor oda feltöltesz ne felejts el megadni forrást, licenc-sablont (feltöltéskor legördülő menüből
kiválasztható, a magyar Wikipédiához hasonlóan) és valami kategóriát. 
Az sem árt, hogyha beírsz egy rövid angol (vagy akár német vagy egyéb) nyelvű leírást arról, 
hogy mit ábrázol a kép. Ezek azért fontosabbak a Commons-ban, mert az ottani képek nagyon 
gyakran nem szerepelnek Commons szócikkekben, csak kategóriákban, és így könnyebb megtalálni őket,
illetve kideríteni, hogy tulajdonképpen mit is ábrázolnak.

Ha elakadsz, vagy bármiféle segítségre van szükséged, kérdezz bátran!

Köszi és további jó szerkesztést, ~~~~


== Pontos forrás a képekhez ==

Szia! Mikor képet töltesz fel, akkor ügyelj arra, hogy a lehető legpontosabb forrást add meg,
ahonnan a kép származik. Ez legtöbbször a pontos URL, tehát nem csak annyi, hogy a 
"minisztérium honlapjáról" vagy az
"angol/német/román wikiből", hanem kb így http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:A_kép_címe.jpg
Hogyha a kép az angol Wikipédiából származik, akkor használhatod az {{sl|enwiki}}
sablont is (a képlicenc pontos megadása mellett).

Ez fontos ahhoz, hogy mások ellenőrizni tudják a kép licencét. Fontold meg azt is, hogyha a kép más
Wikiprojektek számára is hasznos lehet, mint pl. 
[[Wikikönyvek]] vagy más nyelvű Wikipédiák, akkor
a magyar Wikipédia helyett a [[Wikimedia Commons]]ba töltöd fel. 
Így azonnal elérhető lesz az összes Wikimedia projektben.

Köszi, és ha kérdésed van ezzel vagy bármi mással kapcsolatban, nyugodtan fordulj hozzám, 
vagy tedd fel a Kocsmafalon.

nyenyec  2006. szeptember 14., 21:13 (CEST)

Vietnam[szerkesztés]

Dien Bien Phu-i csata[szerkesztés]

  • A vietminh hadsereg 1952-ben foglalta el a Dien Bien Phu völgyet.
  • A völgy a Vietnamot, Laoszt és Kínát összekötő utak közelében van (dominates)
  • Franciák kevesebb mobile force-szal rendelkeznek, le akarják zárni a völgyet, hogy megvédjék Laoszt
  • Miután elfoglalták, onnan akarják támadni a Vietminht. Támadásra alkalmas bázist építenek, nem erődöt. A leszállópályát építik ki elsőként.
  • 20000 paraszt és tribesmen dolgozik a dzsungelben. 500 mérföldes emberi konvoj a Kínai határtól.
  • A bombázások miatt nem használhatták a nagyobb utakat.
  • Az utánpótlást emberi erővel szállították, nem kis részben kerékpárokkal.
  • 1kg rizs eljuttatása így 4kg rizsbe került a szállító munkásoknak.
  • A franciák a völgyben lévő dombokra építették (fire bases). Claudine, Huguette, Dominique, Eliane, Gabrielle, Beatrice, Isabelle.
  • 1954 májusára írták ki a konferenciát melyen a nagyhatalmak a hidegháborús helyzetet, többek közt Indokínát is megbeszélik, sürgős lett a dolog.
  • Kínai segítség: 600 orosz gyártmányú Molotova teherautó.
  • Franciák bíznak a védelmükben. Tudják, hogy ágyúkat hoz az ellenség, de alábecsülik űrméretüket és pontosságukat.
  • 1954 feb: 5 hónapnyi kemény munka.
  • 200 nehéz üteget húznak fel a dzsungelben emberi erővel, kötelek segítségével a hegyre, napi fél mérföldet jutva előre.
  • Így 3:1-re nő a tüzérségük aránya a franciákhoz képest.
  • Március 13-án, napnyugtakor kezdődik a csata.
  • Beatrice-t támadják először egy teljes gyalogsági hadosztállyal. A súlyos tüzérségi támadás miatt csak egy francia vadászbombázó bír felszállni.
  • Rájönnek a franciák, hogy csapdába kerültek.
  • Charles Piroth tüzérségi parancsnok elnézést kér a többi tiszttől majd öngyilkosságot követ el egy kézigránáttal.
  • Beatrice 750 védőjéből csak 250 marad életben az utolsó pillanatban vonulva vissza.
  • Március 15-én súlyos veszteségek árán elfoglalják Gabrielle magaslot.
  • Márc 17-én Anne-Marie-t.
  • A franciák ekkor 2500-ra becsülik a komm. veszteségeket. A dombok holtakkal és haldoklókkal vannak tele. A vietminh megáll (pause).
  • A franciák veszteségei is súlyosak. A sérült kórházgép ottragad a támaszponton, az egyetlen francia nővel, Genevieve de Galard nővérrel.
  • Hogy a légi utánpótlást biztosítsák, a franciák ellentámadást indítanak. Tankokkal támadják a vietminh légvédelmi állásokat a on the western hills flanking the main French forces.
  • Lietenant Colonel Bigeard vezetésével áttörnek. A franciák első győzelme, de súlyos veszteségek árán.
  • A Vietminh morál zuhan. Egyetlen orvosuk van 50000 emberre.
  • Giap taktikát vált, a frontális támadások helyett. Katonák és civilek tízezreivel 100 mérföldnyi, 6 láb mély lövészárkot ásat, melyek hamarosan behálózzák a völgyet.
  • Ezután újra támadást indítanak.
  • A franciák amcsi segítséget kérnek. Az USA már ekkor is a háború költségeinek 80%-át fizeti + Globemaster szállítógépeket, amivel a francia utánpótlást szállítják.
  • A franciák több amerikai fegyvert és vadászgépet kapnak.
  • A USA felkéri szövetségeseit, csatlakozzanak a segítségnyújtásban. UK vissautasítja, mivel attól tartanak a hidegháború eszkalációjához vezetne.
  • A franciák már nem is temetik el halottaikat.
  • Ki akarnak tartani egy újabb és újabb napot, amíg megérkezik a várt amcsi segítség.
  • Április végére már csak a völgy központi középső részének egy töredékét tartják a f. az ellenőrzésük alatt. Erőik közel 1/3-át elveszítették. A maradék 10000 rá van utalva a levegőből érkező élelemre és utánpótlásra. De egyre több ledobott cucc landol a vm. állások felett. Közel 4000 sebesültjük van. Nurse Galland -> "Angel of Dien Bien Phu".
  • A vm. lövészárkok már csak 300m-re vannak a f. parancsnoki bunkertől. Már a sebesültek is harcolak (félszemű, félkarú).
  • máj 7 vm. támadás a vég
  • Az 55-napos csata során a becsült vm. veszteség 8000 ember.
  • A győzelem Francia Indokína végét jelenti.
  • A franciák megadják magukat. A túlélők fogságba menetelnek. Csak a felük éli túl a fogságot. 60 napon át menetelnek az 500 mérföldre lévő Red River prison camp-be.
  • A csata végeztével megkezdődik a genfi konferencia. UK, Fo, Szu, Kína írja alá a jegyzőkönyvet, de az USA nem. A 17 szélességi kör mentén felosztják az országot. A megosztottság 20 évig megmarad.
  • 1954 oktob 11. a Vietminh hivatalosan átveszi a hatalmat é-vietnamban. Ho Shi Minh-ék bíznak abban, hogy a genfi egyezmény alapján két éven belül választásokat rendeznek majd, amit meg fognak majd nyerni. De Saigon és Washington ellenállása miatt a választásokat soha nem tartják meg.
  • Giap képes volt egy kis, főként parasztokból álló erőből modern hadsereget kovácsolni

Nyelvészet és kapcsolódó[szerkesztés]

Kubai rakétaválság[szerkesztés]

Színtévesztés[szerkesztés]


Második világháború[szerkesztés]

  • Treaty of Berlin 1926 (Germany, SU) - Overy, p.32
  • Hadiipar és haditermelés, Keegan, 2VH, p210-219
  • Japán gazdasági megfojtása: Keegen, p213

Náci miszticizmus[szerkesztés]

Magyarország történelme[szerkesztés]

Molotov-Ribbentrop paktum[szerkesztés]

Antikomintern paktum[szerkesztés]

  • Háttér - Weinberg, p.32

Vietnami háború[szerkesztés]

Szerintem ezek a dolgok még hiányoznak, de fontosak lennének. Ahogy fejlődik a szócikk, frissíteni fogom ezt a listát. Nyenyec 2004. szeptember 14., 17:34 (CEST)

Stanley Karnow könyvben] van róla egy jó térkép, azt át lehetne rajzolni kézzel

  • "Hearts and Minds"
  • "Body Count"
  • "Search and Destroy"
  • PBS Weapons of War
  • A háború áldozatai
  • "We had to destroy the town in order to save it"
  • Becslések szerint 4 millió ember menekült el a háború sújtotta területekről valamelyik nagyvárosba. (délen)
  • Tet offenzíva
    • Med-evac, sebesültek túlélési aránya a 2VH-hoz képest.
  • A háború hatása az USA-ra
    • Politika, elnökjelöltek
    • Vietnam-szindróma (George Bush elnök idézete 1991-ből) és az öbölháborúk
  • Vietnam és a hidegháború az USA szempontjából
  • Pentagon Papers és Watergate ("Vietnam nélkül nem lett volna Watergate")
  • Phoenix projekt
  • Strategic hamlets

"area where everyone was deemed hostile and a legitimate target by U.S. forces"]

  • alagútrendszer
  • Az északiak infrastruktúrát építenek a végső támadáshoz, p.674.

Hadviselés[szerkesztés]

    • Az atombomba kivételével az amerikai harci arzenál valamennyi korabeli eszközét bevetették Vietnamban.
    • Hasznos összefoglaló amerikai taktikáról és vietnami taktikáról.
    • Napalm, helikopterek, B-52-esek, agent orange
    • dzsungelháború
    • Free strike zones
    • Tunnel rats
    • Booby traps
    • 50000 kilőtt golyó minden megölt vietnami katonára
      • Pl innen: Boys and Their Toys "Vietnam and a host of other dirty bush wars introduced the ambush concept of very high rates of fire, light ammunition and firepower. Ammunition had to be light, weapons cheap and easy to fix, and general tactics dictated spraying thousands of rounds during short firefights. The number of rounds per kill tripled from WWII levels to a staggering 50,000 rounds for each kill. In Vietnam, the light and deadly M-16 became the overwhelming choice of ground troops."
    • Több ledobott bomba, mint a 2VH-ban Ny-Eu-ban
      • Miután a három éven keresztül tartó "Gördülő Mennydörgés" hadműveletnek (Operation Rolling Thunder) nem sikerült csökkentenie Észak-Vietnam hadi potenciálját, az Egyesült Államok tovább növelte a légitámadások intenzitását, melyek során B-52-es nehézbombázókat, napalmot és repeszbombákat vetett be. A tűzszüneti egyezmény 1973-as aláírásáig az USA Észak-Vietnam területére tonnában mérve a második világháborúban az Európára, Ázsiára és Afrikára ledobott mennyiség háromszorosát szórta le.
      • (Ugyanakkor megkímélték a Vörös folyó gátjait (töltéseit?), amelyek lerombolása elöntötte volna a völgyet és százezreket ölt volna meg. Az É-V-i városokat sem érte a drezdaihoz, vagy a tokióihoz hasonló szőnyegbombázás).
      • A repeszbombákat, amelyeket eredetileg "sebészeti" pontosságú támadásokra terveztek, gyakran vetették be Észak- és Dél-Vietnam lakott területei fölött, civilek ezreit sebesítve vagy csonkítva meg.


Talán meg lehet említeni[szerkesztés]

  • Ausztrália, Új-Zéland szerepe
  • buddhista szerzetesek tiltakozásai (miért tiltakoztak)
  • vallási szekták szerepe délen
  • "amerázsiaiak" sorsa a háború után
  • "Puff the Magic Dragon" converted DC-3 transport