Szerkesztő:Milei.vencel/Vernac.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kő- és agyag házak Nepál vidéken
Egy hagyományos batak ház, Szumátra, Indonézia
A motel közelében található motel egységek, amelyek hasonlítanak a hagyományos "rusztikus" építési gyakorlatokhoz. Rainier Nemzeti Park Washington államban. Mivel a népi építészetet gyakran egy adott idő vagy hely közös építészetének tekintik, az "eredeti" népi nyelvre emlékeztető épületek önmagukban néven tekinthetők. Az átjárók csábítását megkísérlő kereskedelmi épületek, például motelek, benzinkutak és éttermek, gyakran a népi hagyományokra épülnek.
A második világháború utáni ház a szlovéniai Nagy Legelő-fennsíkon, amelyet Vlasto Kopač építész tervezett és e hegyvidéki térség népi építészetén alapszik.
Ház Brgule-ban, Szerbia

A népi építészet egyik legjelentősebb hatása annak a területnek a makroklímája, ahol az épület épül. A hideg éghajlat épületei zártabban, hogy megakadályozzák a hőveszteséget, és az olyan nyílások, mint például az ablakok, általában kicsik vagy nem léteznek. A meleg éghajlatú területek épületei ezzel szemben általában könnyebb anyagokból készülnek, és lehetővé teszik a jelentős keresztszellőzést az épületen lévő nyílásokon keresztül.

A kontinentális éghajlatot igénylő épületeknek képesnek kell lenniük megbirkózni a jelentős hőmérséklet-ingadozásokkal, és ezeket az épületek az évszakoknak megfelelően megváltoztathatják. Forró száraz és félig száraz területeken a népi szerkezetek általában számos megkülönböztető elemet tartalmaznak, amelyek biztosítják a szellőztetést és a hőmérsékletet. A Közel-Kelet mentén ezek az elemek tartalmaztak olyan formatervezési vonásokat, mint a vízjellegű udvarkertek, szikrázó falak, visszavert fény, mashrabiya (a megkülönböztető oriel ablak fűrészrácsos munkákkal) és a rossz adók ( szélfogók ).

Kultúra[szerkesztés]

A vernakuláris építészetben gyakran előforduló elemek és anyagok a következők:

 • Adobe - egyfajta iszaptégla, amelyet gyakran fehérrel borítanak, gyakran használnak Spanyolországban és a spanyol gyarmatokon
 • Bad girs – a természetes szellőzést biztosító kémény típusa, amely általában Iránban, Irakban és a Közel-Kelet más részein található.
 • Cob - egyfajta vakolat, amely altalajból készül, rostos anyag hozzáadásával a szilárdság növelése érdekében
 • Mashrabiya – (Irakban shanashol néven is ismert) – a szellőztetést lehetővé tévő fa rácsos ablakok, általában Irakban és Egyiptomban a felsőbb osztályú otthonokban.
 • Sártégla - vályog vagy homok vízzel és növényi anyagokkal, például szalmával keverve
 • Alapozásban gyakran használt döngölt föld
 • Nád - tetőfedő anyagként használt száraz növényzet
 • Wychert - fehér föld és agyag keveréke

Anatólia[szerkesztés]

Közép-Ázsia[szerkesztés]

Közel-Kelet[szerkesztés]

Dél-Ázsia[szerkesztés]

Távol-Kelet Ázsia[szerkesztés]

Délkelet-Ázsia[szerkesztés]

Ausztrália és Új-Zéland[szerkesztés]

Európa[szerkesztés]

Észak Amerika[szerkesztés]

Dél Amerika[szerkesztés]

Népi építészet: típusok és példák régiónként[szerkesztés]

Irak

 • Sivatagi kastélyok - (arabul, q'sar néven ismert) erődített paloták vagy kastélyok, amelyek az Umayyad időszakban épültek, és amelyek romjai jelenleg szétszóródtak Jordánia északkeleti, Szíria, Izrael és Irak félszáraz területein. Ezek gyakran vadászházakként szolgáltak a nemesi családok számára. [1]
 • Mudhif - egy teljesen nádból épített hagyományos épület, amely közös a dél-iraki marsh arabokkal. Sokat Szaddam Husszein pusztította el, de 2003 óta az arab közösségek visszatérnek hagyományos otthonukba és életmódjukba. [2]
 1. Khouri, R.G., The Desert Castles: A Brief Guide to the Antiquities, Al Kutba, 1988. pp 4-5
 2. Broadbent, G., "The Ecology of the Mudhif," in: Geoffrey Broadbent and C. A. Brebbia, Eco-architecture II: Harmonisation Between Architecture and Nature, WIT Press, 2008, pp 21-23