Szerkesztő:Milei.vencel/Extrême droite par pays

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Igazságosság és Élet Pártját (MIÉP) 1993-ban alapították az akkori fő jobboldali párt, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) másként gondolkodói. Egyik vezetőjét 2002-ben már elítélték antiszemita kijelentések miatt.

A Jobbik egy szélsőjobboldali párt volt, amelynek van egy milíciája és félkatonai mozgalma, a Magyar Gárda . Ez a párt a nemzeti identitás megőrzése nevében radikális szociálkonzervatív politika kialakításáért (abortusz tilalma, szexuális deviancia ”), hanem felmondta a trianoni békeszerződést is . Más európai radikális jobboldali erőkkel ellentétben a Jobbik nem követi az Izrael-barát politikát [1] Vona Gábor, a Jobbik elnöke 2011-ben megjelent Született augusztus 20-án című könyvében az iszlám iránti rajongását írja le, amely az ő szemében a tradicionalizmus egyik utolsó bástyája és „ az emberiség utolsó reménye a globalizmus és a liberalizmus sötétjében » [2] . Az AMNE része. A 2014-es parlamenti választásokon a párt több mint 20-at szerzett A szavazatok %-a és a 3 lettpolitikai az országban.

A HVIM szélsőjobboldalinak is tekinthető ezen irredenta eszmék és egyes neonáci mozgalmakkal való kapcsolataik miatt [3] . A mozgalom olyan országokban is létrejött, ahol nagy a magyar nyelvű közösség.

A Vona Gábor exelnök által 2016-ban kezdeményezett irányváltási stratégia a Jobbik szétválását eredményezte; mint például a Mi Hazánk Mozgalom, amelynek országgyűlési képviselője van ( Dúró Dóra ) vagy az Erő és Elhatározás párt [4] .

  1. Béatrice Giblin, L'Extrême droite en Europe, La Découverte, 2011, Sablon:P..
  2. Corentin Léotard, « Une extrême droite qui n’exècre pas l’islam », Le Monde diplomatique, avril 2014
  3. Hulala, A Budapest, des néo-nazis célèbrent l'amitié germano-hongroise
  4. Hungarian far right launches new political party (anglais nyelven). The Guardian, 2017 (Hozzáférés: 2018).