Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Kapeter77/Pilis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Pilis-kutatás a Pilissel kapcsolatos történelmi bizonytalanságokkal kapcsolatos. A Pilis-kutatók megkérdőjelezik a hivatalos történettudomány álláspontját a magyarság erddetére vonatkozóan, illetve a középkori magyar királysággal, illetve annak földrajzi aspektusait tekintve is kételyeiket fogalmazzák meg.

A probléma gyökere[szerkesztés]

A probléma lényege, hogy számos magyar város elnevése és egykori elhelyezkedése bizonytalan Egyesek szerint a középkori magyar királyság szakrális és politikai központja is a PIlis-hegységben volt, különféle uradalmi központokban. Ezek voltak a középkori Esztergom, Fehérvár, Veszprém, Visegrád, Pest, illetve a királyi vár színhelye, az (ős) Buda. Szerintük a középkori központ a Dnakanyar jól védhető és erdővel borított tjáain helyezkedett el, nem pedig Nyugat-Magyarországon elszórtan.

Buda, Ős-Buda?[szerkesztés]

Ős-Buda helye a Pilis-kutatók szerint nem a jelenlegi vudai vár, hanem a mai Csobánka környékén lehetett, és a mostaninál sokkal nagyobb volt. Állításaikat egykori rézkarcokkal próbálják igazolni. Állatásiak szerint a mai Buda korántsem azonos a régivel, amely Attila király központja volt, és inkább a mai Óbuda, illetve az attól északra elterülő hegyes vidék lehetett a helyszíne.

Pest eredete[szerkesztés]

Pest neve talán szláv eredetű, ám nem kizárt, hogy szintén a Dunára utaló "víz" szóval lehet kapcsolatos, mindenestre kapcsolata a régi Budával bizonytalan.

Fehérvárral kapcsolatos kérdések[szerkesztés]

A mai Székesfehérvár a kutatók szerint nem felel meg a középkori leírásoknak, hisz a metszetek alapján víz vette körül. A Pilis-kutatók szerint logikátla, hogy a királyi koronázás iylen messzire essék az uralkodi központtól (Eszetergom). , illetve Székesfehérvár földrajzi adottságai sem felenek meg ennek.

Veszprém nevének eredete[szerkesztés]

Veszprémnel kapcsolatban szintén kérdőjelek merültek fel. A város nevének eredetea mai napog tisztázatlan, illetve a témával foglalkozók szerint valószínűtlen, hogy a királyné ilyen messze lakott vaolna az uralkodótól. Egyesek szerint az ősi Veszrém is Duna partján erült el.

Visegrád[szerkesztés]

Visegrád neve szintén bizonytalan, van, aki a "víz"-szóval kapcsolja össze.

Esztergom, Ister-Gam?[szerkesztés]

Esztergom neve és eredte szintén találgatásokra adott okot, különösen az úgynevezett. Oroszlános szentély kapcsán. A székesegyházban és amásutt is, illetve a város neve valamiféle közel-keleti eredetet sejtet, amiben a PIlis-kutatók az ősi mEzoptámiát vélik felfedezni.


Eddigi kutatások[szerkesztés]

A Pilis-kutatás sokévtizedes múltra tekinthet vissza, ám a hivatalos tudomány állításaikat nem fogadja el.

A Pilis-kérdést


Források[szerkesztés]

http://albaregalis.hupont.hu/41/metszetek

http://ujkor.hu/content/amit-osbudarol-feltetlenul-tudni-erdemes

http://www.igenelet.hu/cikkek/dobbenetes-bizonyitekok-a-pilisben-osbuda-varanak-letezesere

https://www.jegy.hu/program/aradi-lajos-a-pilis-titkai-avagy-mi-is-az-a-pilis-rejtely-28281

http://latogatok.hu/print.php?news.2930

https://osbuda.hu/sicambria/

https://puskikiado.hu/herceg-ferenc-tortenelmunk-osi-gyokerei-a-pilisben.html

http://mek.oszk.hu/15200/15206/15206.pdf