Szerkesztő:K.dracarys

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Álarcosbál Szabó Magda ifjúsági regénye, amely 1961-ben jelent meg először a Móra Könyvkiadónál. Népszerűsége azóta is töretlen, számos kiadást ért meg, valamint hangoskönyv[1] is készült belőle. Kezdetben kamaszoknak szóló,vicces lányregénynek tűnik, később azonban ennél komolyabbra fordul a cselekmény, egy 14 éves félárva lány érzelmeit érezhetjük át.

,,Zsuzsa valahol ott élt a bútorok között, s mikor Boros Endre esténként hazatért, azt érezhette, voltaképpen nem is változott semmi: Zsuzsa most is itt van, csak bújócskát játszik velünk, de ha nagyot kiált, előjön a függöny mögül vagy a kamrából, ahová elrejtőzött. Kriszti úgy nőtt föl, hogy Zsuzsa ott volt és mégse volt sehol (…). Ha valaki egy ilyen házban nő fel, nem csoda, ha egy mackóval tárgyal lefekvés után."

Szabó Magda[szerkesztés]

Szülővárosában, a mostani Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában[2] (akkor Dóczi Leánynevelő Intézet) tanult, itt érettségizett 1935-ben; 1940-ben a Debreceni Egyetemen kapott latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát (értekezésének címe: A római szépségápolás). A helyi Református Leányiskolában, majd Hódmezővásárhelyen tanított 1945-ig, amikor a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa lett. Az 1940-es években rövid ideig Páhi (Bács-Kiskun megye) községben is tanított. 1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, de még azon a napon visszavonták tőle, és állásából is elbocsátották; egészen 1958-ig nem publikálhatott. Ebben az időben a Horváth Mihály téri Gyakorló Általános Iskola (a mai Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium egyik elődintézménye) tanáraként dolgozott.[3]

Tartalom[szerkesztés]

Boros Krisztina az iskolai jelmezbálon cigánylánynak öltözik;cifra szoknyában,szőke hajába tűzött,fekete hajfonatokkal,felékszerezve senki nem ismeri fel.Van még egy titokzatos vendég a bálon,aki álarc mögé rejti a tekintetét.A forgatag kellős közepén a Cigánylány és az Álarcos hosszú beszélgetése felépíti a múlt fájdalmas sebeit,az őszinte vallomások egy rideg,zárkózott,titkokkal teli család életébe engednek bepillantást.Mire mindketten leveszik az álarcot,a régi sebek begyógyulnak.

Móra könyvkiadó[szerkesztés]

Móra Könyvkiadó (1957–), alapításkor Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó; székhelye: Budapest. Az 1950-ben alapított Ifjúsági Kiadó jogutódja. Célja: elsősorban gyermek- és ifjúsági könyvek kiadása.

  1. FejesMaria64 (2017. március 6.). „Szabó Magda - Zsuzsa levele - Álarcosbál - Zene és elmondja: Forgács-Fejes Mária - Fotók - internet”.