Szerkesztő:Horváth Janó

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
zongoraművész
Horváth János

Horváth János (zongorista)[szerkesztés]

Spencer Hill Magic Band (Ellátóház)
MÜPA

Székesfehérvári jazz-zongorista, hangszerelő, zeneszerző, zenei producer és a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola tanszakvezető zongora- és zeneelmélet-tanára.

A Lauschmann Gyula Jazz Szakközépiskolába járt Romhányi Áronhoz majd 2010-ben a Kodolányi János Főiskola Jazz tanszakán végzett kiváló eredménnyel, Daniel Szabo és Cseke Gábor tanítványaként.

Expo 2015 (Milano)
Photo: Krisztian Kiszely
Voros Tamas Project

Sok időt tölt színpadon állandó tag- és helyettesként is közismert előadókkal, különféle jazz és populáris produkciók és színdarabok keretein belül is, mint pl. István a király, Orsovai Renáta Tóth Vera, Tóth Gabi, Wolf Kati, Hobo, Csemer Boglárka (Boggie), Feke Pál, Vágó Bernadett, Malek Andrea, Budapest Jazz Orchestra, Nárai Erika, Miklósa Erika, Chalaban, Zolbert, Mits Jazz Band, Vörös Tamás Projekt, állandó tagja volt a Kossuth-díjas Ghymes együttesnek, a Szarka Tamás Produkciónak, Rácz Gergő zenekarának és a Spencer Hill Magic Bandnek, valamint alkalmi formációkkal is koncertezik magyarországi és külföldi fesztiválok, klubok meghívására.

2011-ben bejutott a Balogh "Csibe" Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató verseny döntőjébe a hat legjobb zongorista közé[1].

2015 októberében fellépett a Milánói Világkiállításon Szarka Tamással és a Bozsik Yvette Társulattal is. A magyar jazz-zongoristák közül ő volt az első, aki koncertet adhatott Bogányi Gergely zongoráján[2].

2016 októberében a Budapest Kongresszusi Központban Szarka Tamás szerzői estjén együtt lépett fel Al Di Meola-val és Tokody Ilonával[3].

2018-ban hangszerelő és szólistaként is közreműködött a Szarka Tamás által komponált Tüzijáték zenéjében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával Augusztus 20-án[4], melyet az MTVA közvetítésében és személyesen is több millió ember kísérhetett figyelemmel.

Fábry Show

Szintén ebben az évben a Spencer Hill Magic Band zongoristájaként Terence Hillel egy színpadon léphetett fel az új filmjének hivatalos magyarországi sajtóeseményén[5], majd ezév karácsonyában pedig a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar részére készített átiratokat a Ghymes Mendika című albumáról, melyet decemberben elő is adtak.

2019-ben Marokkóban (Guelmim) adott koncertet a Chalaban együttessel egy világzenei fesztivál keretein belül, közel tízezer embernek[6].

Ugyanebben az évben szintén Szarka Tamással és Eszes Vikivel Lengyelországban képviselhette Magyarországot, koncertjükkel hozzájárult a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok erősítéséhez.

With Terrence Hill

Októberben az MTA Székházban mutatták be Szendőfi Balázs "A szőke tó - A Tisza-tó hat évszaka" című természetfilmjét, melyben szintén közreműködött, mint zeneszerző[7], Székesfehérváron pedig a városi október 23 ünnepségre készíthetett zenét Cserta Balázzsal.

Az elmúlt években a Ghymes együttessel több, az MTVA által forgatott egész estés koncertfilm szereplője, többször részt vett népszerű TV-műsorokban, többek között a SzerencseSzombat illetve Fábry Sándor műsorában is[8][9].

Olyan helyszíneken fellépett már, mint a Papp László Sportaréna, a Magyar Nemzeti Színház, a Sziget fesztivál, az Efott, az A38 hajó, a Budapest Jazz Club, játszott már a Magyar Parlamentben, a Mátyás-templomban és a Budai Várban is.


  1. JazzMa - Hírek - A Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató döntőjébe (2011. május 8.) jutott versenyzők: Horváth János (magyar nyelven). www.jazzma.hu. (Hozzáférés: 2021. május 14.)
  2. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2021. május 14.)
  3. Jegy.hu - Al di Meola & Szarka Tamás (magyar nyelven). Jegy.hu. (Hozzáférés: 2021. május 14.)
  4. Szarka Tamás az augusztus 20-i tűzijáték zenéjéről” (hu-HU nyelven).  
  5. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2021. május 14.)
  6. Chalaban (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2021. május 14.)
  7. A szőke tó - A Tisza-tó hat évszaka (teljes film)” (hu-HU nyelven).  
  8. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2021. május 14.)
  9. Fábry - Wolf Kati és Szarka Tamás (Ghymes) - Karácsonyi kabát” (hu-HU nyelven).