Budapest Jazz Orchestra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Budapest Jazz Orchestra Magyarország egyik legnépszerűbb big bandje. Évek óta világszínvonalon mutatja be a korabeli szvingzenét, illetve a dzsessz szinte minden válfaját. A zenekar minden tagja végzett jazz-zenész, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen stílusban képesek legyenek zenélni. 2015-ben a Jazzma.hu szavazásán a közönség az év big bandjének választották a zenekart.

Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra nagy áttörést jelentett a hazai jazzéletben, hiszen létrejött Magyarország első professzionális big bandje, mely hangzásával az 1920-as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva mára a kortárs zene világszinten is elismert képviselőjévé nőtte ki magát.

A BJO munkásságának bizonyítéka az elmúlt 18 év, mely idő alatt számos koncert, hazai és nemzetközi elismerés, illetve külföldi előadó színesítette a zenekar palettáját.

A BJO ars poeticája: a kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig továbbadni a fiatal muzsikus generációnak. A Budapest Jazz Orchestra céljának, feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását.

Zenekari tagok[szerkesztés]

A zenekar a hagyományos 17 tagú big band felállást követi:

  • szaxofon – Kollmann Gábor, Dennert Árpád, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György;
  • harsona – Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel;
  • trombita – Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs;
  • zongora – Juhász Attila;
  • gitár – Birta Miklós;
  • bőgő – Hárs Viktor;
  • dob – 'Serei Dániel.

A BJO muzsikusai nemcsak professzionális jazzmuzsikusok, de többen közülük jelentős hazai eMeRTon-, illetve Artisjus-díjakkal elismert művész is. Ugyanakkor a BJO több tagja egyúttal művész-tanár is, egyes tagok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, mások más hazai zenei oktatási intézményekben tanítanak. Ez szolgál alapjául annak is, hogy a zenekar nemcsak a big band műfajának koncertszerű népszerűsítésére koncentrál, hanem tapasztalataiknak továbbadására is a fiatalabb generációk számára.

Albumok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap