Szerkesztő:Freewales/Csisztafürdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csisztafürdő
A fürdő épülete
A fürdő épülete
Közigazgatás
Ország Magyarország
VármegyeSomogy
JárásFonyódi
JogállásBuzsák településrésze
Népesség
Teljes népességAz értéket a szócikknévtérbe mozgatás után adhatod meg.
Földrajzi adatok
Tszf. magasság400–460 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Csisztafürdő (Somogy vármegye)
Csisztafürdő
Csisztafürdő
Pozíció Somogy vármegye térképén
SablonWikidataSegítség

Csisztafürdő, más néven Csisztapuszta Buzsák egyik településrésze. A 61 fős[1] állandó lakossággal rendelkező helység kedvelt turisztikai célpont termálfürdőjének köszönhetően.[2]

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Nagy-Berek Csisztapuszta mellett

Csisztapuszta a Nagy-Berek mára lecsapolt mocsarának déli szélén fekszik, mintegy 4,5 km-re északra Buzsák belterületétől. A településrésztől északi irányban Fonyód városa és a Balatonpart nagyjából 6 km-re található. A KSH adatai szerint 43 lakás található itt.

A helység két egymástól élesen elváló részre tagolódik. Északon a gyógyfürdő épülete mellett található a főtér (Fürdő tér), valamint a komplexumot körülvevő nyaralók csoportja. A zsebkendőnyi telkeken apró házak sora húzódik egészen a Berek széléig. Ezzel szemben a déli, Buzsák felé eső oldalon a Fonyódi és a Buzsáki utca mentén tipikus falusi házak és mezőgazdasági épületek állnak. A két épületcsoport között helyeszkedik el a Csisztafürdő vasútállomás, a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút csisztai szárnyvonalának végállomása.[3]

Története[szerkesztés]

Fürdőzők Csisztapusztán 1956-ban vagy '57-ben[4]

A mocsaras Nagy-Bereket a 20. század első évtizedeiben lecsapolták és a második világháború után megkezdődött az intenzív mezőgazdasági tevékenység a területen. Csisztapusztát a Nagyberki Állami Gazdaság részeként alapították és zöldség és gabonatermesztést, valamint sertéstenyésztést végeztek itt. Hogy megkönnyítse az áruk szállítását, 1950 megkezdődött a keskennyomtávú Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút kiépítése, amely Imremajorral és Balatonfenyvessel kötötte össze a települést. A csisztapusztai szárnyvonal utolsóként, 1956-ra lett kész. A karbantartás hiánya miatt a vonatközlekedés 2002-ben megszűnt, azonban 2021-ben felújították a vonalat és azóta ismét közlekednek a szerelvények.[5]

1956-ban geológusok kőolaj után kutatva próbafúrásokat végeztek a területen, de a remélt energiahordozó helyett termálvizet találtak. A felszínre szabadon kifolyó 42°-os vizet elsőként a helyi munkások hasznosították, akik gödröket ástak és azokban fürdőztek. A spontán kialakuló fürdőhelyre egyre több reumás panaszú vendég érkezett, így a buzsáki tanács is felismerte a helyszínben rejlő lehetőségeket és betonmedencéket építtetett. 1958-ban már 40 000 látogató érkezett.[6] A ként tartalmazó, igazoltan hatásos termálvizet bőr, reumatikus és mozgásszervi betegségek, valamint nőgyógyászati gyulladások gyógyítására használják.[7] A turizmus az 1970-es években lendült fel igazán, ekkor épültek fel az apró üdülőtelep házai a fürdőkomplexum köré, valamint a vendégeket kiszolgáló kávézók, étterem, fodrászat és masszőrszalon is. Sok turista a balatoni nyaralását egészíti egy csisztafürdői látogatással, ha a rossz idő nem tesz lehetővé más programokat.[2] 2022-ben az Európai Unió, valamint a kormány támogatásával megkezdődött a Fonyódot és Csisztafürdőt összekötő bicikliút kiépítése.[8][9]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarország helységnévtára. www.ksh.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)
  2. a b Csiszta Fürdő. buzsak.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)
  3. Buzsák-Csisztafürdő - Magyarország vasútállomásai és vasúti megállóhelyei. vasutallomasok.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)
  4. A Fortepanon hibásan 1947-re datálják a képet, de akkor még nem létezett a fürdő
  5. Balatonfenyvesi kisvasút (Csisztafürdő állomás) (magyar nyelven). www.termeszetjaro.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)
  6. Csisztapuszta: így lett a pusztából termálfürdő (magyar nyelven). Termál Online, 2016. június 21. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)
  7. hirbalaton.hu/f: Csisztafürdő fellendítéséhez jobb megközelíthetőség kell (új: fotók!) (magyar nyelven). hirbalaton.hu, 2017. március 15. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)
  8. Bicikliút épül Fonyód–Csisztafürdő és Tapolca–Szigliget között (magyar nyelven). welovebalaton.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)
  9. FONYÓD – BUZSÁK-CSISZTAPUSZTA (CSISZTAFÜRDŐ) KERÉKPÁRÚT FEJLESZTÉSE. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)