Szerkesztő:Egyed/1896OGY

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Országgyűlési választások a
Magyar Királyságban
1892 1896. okt.–nov. 1901

Országgyűlés létszáma: 413 fő Választójogúak: 890 ezer fő
Tényleges szavazás[1] Egyhangú szavazás[1]
264 kerület 149 kerület
588 ezer jogosult 302 ezer jogosult
432 ezer szavazó (74%)

Pártvezér Bánffy Dezső Kossuth Ferenc Apponyi Albert
Párt Szabadelvű Párt Függetlenségi és
'48-as (Kossuth) Párt
Nemzeti Párt
Előző választ. 243 fő, 59% 86 fő, 21% 61 fő, 15%
Elnyert helyek
290 / 413   (70%)
50 / 413   (12%)
33 / 413   (8%)
+/– +47 Növekedés –36 Csökkenés –28 Csökkenés
Szavazásos[1] 170 37 25
szavazat 218 528 68 332 40 594
arány 50,5% 15,8% 9,4%
Egyhangú[1] 120 13 8

Pártvezér Zichy Nándor Ugron Gábor
Párt Katolikus Néppárt Függetlenségi és
'48-as (Ugron) Párt
pártonkívüliek
Előző választ. 15 fő, 4% 8 fő, 2%
Elnyert helyek
18 / 413   (4%)
11 / 413   (3%)
10 / 413   (2%)
+/– +18 Növekedés (Új) –4 Csökkenés +2 Növekedés
Szavazásos[1] 15 8 8
szavazat 61 918 28 180 13 720
arány 14,3% 6,5% 2,3%
Egyhangú[1] 3 3 2

További eredmények
Párt Szavazat Képviselő
Román Nemzeti Párt 562 1
Magyarországi Szociáldemokrata Párt 604 0

Az országgyűlés összetétele
290 50 33

A miniszterelnök
a választások előtt
A miniszterelnök
a választások után
Bánffy Dezső
Szabadelvű Párt
Bánffy Dezső
Szabadelvű Párt

Az 1896-os országgyűlési választásokat október 29-e és november 4-e között bonyolították le. A választásokon a Szabadelvű Párt győzőtt, így Bánffy Dezső folytathatta a munkáját a kormány élén.

A Szabadelvű Párt sorozatban hetedik győzelmét arathatta le ezen a választáson. 290 képviselőjük hetven százalékos arányt jelentett az országgyűlésben. A kiegyezést elutasító ellenzéki erők két pártra szakadva vágtak neki a voksolásnak, mind a kettő a Függetlenségi Párt nevet viselte. A két párt összesen 66 helyhez jutott. A kettő közül a Kossuth Ferenc, Eötvös Károly és Justh Gyula vezette párt 50, míg az Ugron Gábor vezette párt 11 kerületben nyert. Az Apponyi Albert vezette, a kiegyezést elfogadó, de nemzeti alapokon álló Nemzeti Párt 33 képviselővel jutott be az országgyűlésbe. Az előző évben létrejött Katolikus Néppárt pedig 18 kerületben nyerte el a választók bizalmát. Bekerült még az országgyűlésbe tíz pártonkívüli és egy román nemzetiségű képviselő.

A 413 egyéni választókerületből 149-ben egyhangúan, 264-ben pedig tényleges szavazással választottak képviselőt. A szavazással eldőlt kerületekben a választásra jogosultak közel háromnegyede, több mint négyszázezer polgár adta le a voksát.

Előzmények[szerkesztés]

Az előző választásokat 1892-ben tartották, ami a Szabadelvű Párt győzelmét hozta. Az év végén lemondott Szapáry Gyula miniszterelnök, helyét a kormány pénzügyminisztere, Wekerle Sándor foglalta el.

Az 1894-es év meghatározó eseménye az emigrációban élő Kossuth Lajos halála és magyarországi temetése volt.

Ezekben a hónapokban a fő belpolitikai viták az egyházpolitikai törvények körül forogtak. Több lépcsőben a Wekerle-kormány elfogadtatta az egyház és állam szétválasztását, többek között a polgári házasság bevezetését is. A törvények elfogadása igen éles vitákat váltott ki, és a végső elfogadtatásuk után Wekerle Sándor le is mondott a kormány vezetéséről. Udódja a képviselőház elnöke, Bánffy Dezső lett. Bánffy a Szabadelvű Párt keményvonalasabb szárnyához tartozott.

Az egyházügyi viták következményeként az 1895-es év elején jött létre a Katolikus Néppárt. A párt legfőbb célja az egyházpolitikai törvények revíziója és esetleges visszavonása volt.

A legfőbb ellenzéki erő a Függetlenségi és '48-as Párt volt, amely azonban az 1893-as év folyamán három részre szakadt. Először az Eötvös Károly-féle csoport vált ki 23 képviselővel, és megalapították a Függetlenségi Néppártot. A maradék frakció tagjai két vezető körül csoportosultak, egyikük a Justh Gyula, másikuk az Ugron Gábor fémjelezte irányt követte. A Justh-féle párt később újraegyesül az Eötvös vezette Néppárttal, és az újraegyesült párt elnökévé Kossuth Lajos fiát, a nemrég hazatért Kossuth Ferencet választották. A belső csatározások eredményeként a Kossuth-féle és az Ugron-féle függetlenségi párt külön-külön állított jelölteket a választásokon.

Az 1892-ben megválasztott országgyűlés megbízatása öt évre szólt, ezek alapján az 1897-es év elején kellett volna választásokat tartani. 1896-ban Magyarország a honfoglalás ezer éves évfordulójára emlékezett. Az ünnepi évre tekintettel a politikai pártok fölfüggesztették a belpolitikai vitákat. Ebben a helyzetben, az ellenzék számára váratlanul, a kormányfő, Bánffy Dezső előrehozott választásokat iratott ki.

Választási rendszer[szerkesztés]

A választások az 1874. évi XXXIII. törvény alapján rendezték meg, amely az 1848-ban elfogadott népképviseleti választási rendszer módosítása volt.[2]

A választás rendszere 1848 óta lényegileg változatlan volt. Választójoggal alapvetően a húsz évesnél idősebb férfiak bírtak, közülük azonban csak azok akik megfeleltek a törvény által előírta vagyon vagy műveltségi feltételeknek (census). Így összesegében minden ötödik felnőtt férfinak volt választójoga. Az ország területét egyéni választókerületekre osztották, és ott a szavazatok több mint felét megkapó jelöltből lett képviselő. A szavazást nyiltan bonyolították le a választókerület központjában. Ha csak egy jelölt indult, akkor a szavazást egyhangúnak minősítették és az egyedüli jelöltet megválaszottnak nyilvánították.

Választójog[szerkesztés]

A választójogosultak jogcímei
Jogcím Választó
régi jog 48 229 5,4%
földbirtok 587 073 66,0%
házbirtok 30 305 3,4%
vegyes birtok 6 583 0,7%
jövedelem 145 653 16,4%
értelmiség 67 763 7,6%
füstök után 4 108 0,5%
Összesen 889 714 100%

A választásokon a húsz évnél idősebb férfiak közül azok vehettek részt, akiket a törvény valamilyen feltétel (census) teljesülése esetén választópolgárnak nyilvánított. A feltételek többsége az anyagi helyzetre vonatkozott (jövedelem, vagyon), de az anyagi helyzettől függetlenül, a törvény választójoggal ruházta föl az értelmiségiek tételesen fölsorolt csoportjait, valamint az 1848 előtti jogok alapján választójoggal bírók körét is. 1896-ban 890 ezer választójoggal bíró polgárt írtak össze a hatóságok. Ez a szám az összlakosság 5,6%-nak felelt meg. A felnőtt férfiak minden ötödike bírt választójoggal. A legtöbben a földbirtokosság jogán (66%) jutottak választójoghoz.

Az egyes országrészek között eltérő volt a választójoggal bírók aránya. Míg a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és az ország északkeleti megyéiben a felnőtt férfiak 20-25, esetenként akár 30%-a is választójogosult volt, addig az észanyugati és a déli vármegyékben 20% alatti, Erdélyben pedig alig 11%-os volt ez az arány.

A szavazás módja[szerkesztés]

A szavazás nyílt eljárással folyt le, azaz a szavazónak a szavazatszedő küldöttség előtt hangosan ki kellett mondania annak a jelöltnek a nevét, akire szavazott. A hivatalos nyilvántartásban rögzítették a szavazó nevét, a települést ahol lakott és hogy melyik jelöltre szavazott.

A választásokon az a jelölt nyert, amelyik az összes leadott szavazat több mint felét megkapta. Ha ilyen nem volt, akkor a két legtöbb szavazatot kapó jelölt között néhány héttel később időközi – korabeli szóhasználattal – pótválasztást tartottak. (82.§)

Szavazás jellege Feltételek
Egyhangú
  • eleve csak egy jelölt volt, vagy
  • a választás napján az ellenjelölt visszalépett, vagy
  • az ellenjelölt tíz szavazatot sem kapott
Tényleges
  • a második jelölt legalább tíz szavazatot kapott

A választás jellegzetessége, hogy nem minden esetben számolták össze a leadott szavazatokat. Tényleges szavazást csak akkor tartottak, ha volt legalább két olyan jelölt, akinek a szavazás kezdetén legalább tíz támogatója megjelent. Ennek hiányában egyhangúnak nyilvánították a voksolást, és a talpon maradt jelöltet megválaszottnak tekintették. Ugyanezt az eljárást követték abban az esetben is, ha az ellenjelöltek a szavazás menete közben visszaléptek. Ezekben az esetekben a szavazatokat sem számolták meg, ebből közvetkezően a szavazati arányok megoszlása is csak részlegesen tárható fel.

Választókerületek[szerkesztés]

Az ország területe 413 egyéni választókerületre oszlott. A választójogosultak száma az egyes választókerületek között szélsőségesen egyenlőtlenül oszlott el. A választókerületek többségében egy és négyezer közé esett a választók száma, a legjellemzőbb a két-háromezres kerület volt. Ugyanakkor volt egy tucat olyan kerület is, ahol kevesebb mint 500 választó lakott, és volt egy bő tucat olyan is ahol ötezernél több élt.

Bírálatok[szerkesztés]

A választási rendszer több eleme is kifogásolható volt. Ezek egy része mai szemmel nagyon élesnek tűnik, ugyanakkor a korabeli nemzetközi környezetben nem, vagy csak enyhén kiugróak voltak.

Ilyen például a választójog erősen korlátozott volta. Ennek egy része a korabeli gondolkodásból fakadt (például a nők kizárása a választójogból), más része viszont társadalmi feszültségekből fakadt. A nemzetiségek tömeges részvételét a választásokon csak úgy tudták korlátozni, hogy magasan tartották a census mértékét.

Az 1848-ben még elfogadottnak számított nyílt szavazás módja viszont a századfordulón már meglehetősen avittnak számított. A visszaélések itt sokkal kevésbé megfoghatóak voltak. Jellemzően valamelyik állami hivatal kezdett bele valamelyik választópolgári kör vonatkozásában olyan vizsgálatba, amelynek csak a választások után lett eredménye. (Például bolti engedélyek, tűzvédelmi szabályok stb.)

A választókerületek beosztása pedig a világszerte ismert választókerület-manipulációk sorába tartozott. Az egyes választókerületek közötti választójogosultak számabeli eltérés olyan mértékű volt, ami alapvetően meghatározhatta a választás végeredményét. Ennek megfelelően az ország külső szélein, ahol a lakosság jelentős része valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozott, a választójogosultak száma viszont kifejezetten alacsony volt, többnyire a kormánypárti jelöltjei nyerték a választásokat.

Részvétel[szerkesztés]

A választások jellege és a részvételi adatok
Választó-
kerület
Választó-
jogosult
Szavazó Részvétel
Tényleges
szavazás
264 587 970 432 449 73,55%
Egyhangú
szavazás
149 301 744 nincs adat
Összesen 413 889 714

A 413 választókerületből tényleges szavazásra 264 kerületben került sor, a további 149-ben egyhangú eredmény született. A 264 ténylegesen szavazó kerületben az 588 ezer választójoggal rendelkező polgár közül 432 ezer ment el szavazni (74%). Az egyhangú szavazással eldőlt kerületekben nem ismeretesek a részvételi adatok. (Lásd erről a szavazás módja fejezetet.)

Eredmények[szerkesztés]

Az megnyert választókerületek a választás jellege szerint
Párt Tényleges
szavazás
Egyhangú
szavazás
Képviselő +/–
1892 óta
 
Szabadelvű Párt 170 120 290 70,22% +47 Növekedés
Függetlenségi és '48-as (Kossuth) Párt 37 13 50 12,11% –36 Csökkenés
Nemzeti Párt 25 8 33 7,99% –28 Csökkenés
Katolikus Néppárt 15 3 18 4,36% Új
Függetlenségi és '48-as (Ugron) Párt 8 3 11 2,66% –4 Csökkenés
pártonkívüliek 8 2 10 2,42% +2 Növekedés
Román Nemzeti Párt 1 0 1 0,24% Új
Összesen 264 149 413

A szavazással eldőlt kerületek közel kétharmadában, 170 helyen a Szabadelvű Párt jelöltjei nyertek. Ugyanakkor ezt az eredményt a szavazatok alig több mint felének a begyűjtésével érték el (51%). A második helyen a Kossuth-féle függetlenségiek végeztek közel hetvenezer szavazattal (16%), ami 37 megválasztott képviselőt jelentett.

A harmadik és negyedik helyen a Katolikus Néppárt és a Nemzeti Párt végeztek. A katolikusok több szavaztot, bő hatvanezret kaptak (14%), ám ez csak 15 képviselői helyet biztosított a számukra, míg a Nemzeti Párt jelöltjei közül huszonöten arattak győzelmet, pedig összesen alig negyvenezer voks érkezett rájuk (9,4%).

Nyolc képviselőt küldhetett még az országgyűlésbe az Ugron-féle függetlenségi párt (6,5%), és ugyanennyi jelölt pártonkívüliként aratott győzelmet (2,3%). A Román Nemzeti Párt egyetlen helyen tudott képviselőválasztást nyerni.

Az egyhangú eredménnyel végződő kerületek döntő többségét, több mint 80%-át a Szabadelvű Párt nyerte el.

Szavazat arányok[szerkesztés]

Szavazatok és képviselői helyek a ténylegesen szavazó kerületekben
Párt Szavazat Elnyert kerület
Szabadelvű Párt 218 528 50,53% 170 64,39%
Függetlenségi és '48-as (Kossuth) Párt 68 332 15,80% 37 14,02%
Nemzeti Párt 40 594 9,39% 25 9,47%
Katolikus Néppárt 61 918 14,32% 15 5,68%
Függetlenségi és '48-as (Ugron) Párt 28 180 6,52% 8 3,03%
pártonkívüliek 13 720 2,33% 8 3,03%
Román Nemzeti Párt 562 0,13% 1 0,38%
Magyarországi Szociáldemokrata Párt 604 0,14% 0
ismeretlen 11 < 0,01% 0
Összesen 432 449 264

Az új országgyűlés[szerkesztés]

Az országgyűlés összetétele
Párt Képviselő
Szabadelvű Párt 290 70,22%
Függetlenségi és '48-as (Kossuth) Párt 50 12,11%
Nemzeti Párt 33 7,99%
Katolikus Néppárt 18 4,36%
Függetlenségi és '48-as (Ugron) Párt 11 2,66%
pártonkívüliek 10 2,42%
Román Nemzeti Párt 1 0,24%
Összesen 413

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f A szavazás jellege kétféle lehetett. A tényleges szavazás, vagy szavazásos kifejezés a ténylegesen megtartott szavazással elnyert képviselői helyeket jelenti, míg az egyhangú a több jelölt hiányában közfelkiáltással, s így a szavazatok megszámlálása nélkül megszerzett választókerületeket jelenti. Bővebben lásd a szavazás módja fejezetet.
  2. A törvény szövege: 1874. évi XXXIII. törvénycikk az 1848:V. törvénycikk és az erdélyi II. törvénycikk módositásáról és kiegészitéséről. Ezer év törvényei. Wolters Kluwer. (Hozzáférés: 2018. június 27.), a törvény indoklása: 1874. évi XXXIII. törvénycikk indokolása az 1848:V. törvénycikk és az erdélyi II. törvénycikk módositásáról és kiegészitéséről. Ezer év törvényei. Wolters Kluwer. (Hozzáférés: 2018. június 27.). Az 1848-ban elfogadott törvények közül a magyarországi: 1848. évi V. törvénycikk az országgyülési követeknek népképviselet alapján választásáról. Ezer év törvényei. Wolters Kluwer. (Hozzáférés: 2018. június 27.), illetve az erdélyi: 1848. évi erdélyi II. törvénycikk a legközelebbi közös hongyülésre küldendő követek népképviselet alapján választásáról. Ezer év törvényei. Wolters Kluwer. (Hozzáférés: 2018. június 27.)


Következő választás[szerkesztés]

Országgyűlési választások a
Magyar Királyságban
1896 1901. okt. 2-9. 1905

Országgyűlés létszáma: 413 fő Választójogúak: 1 025 ezer fő
Tényleges szavazás:[1]
290 kerület
Egyhangú szavazás:[1]
123 kerület
Részvétel a ténylegesen szavazó kerületekben: 68%
512 ezer szavazó a 755 ezerből

Pártvezér Széll Kálmán Kossuth Ferenc Zichy Nándor
Párt Szabadelvű Párt Függetlenségi és
'48-as (Kossuth) Párt
Katolikus Néppárt
Előző választ. 290 fő, 70% 50 fő, 12% 18 fő, 4%
Elnyert helyek
277 / 413   (67%)
79 / 413   (19%)
25 / 413   (6%)
+/– –13 Csökkenés +29 Növekedés +7 Növekedés
Szavazásos[1] 189 56 25
szavazat 301 427 106 843 62 923
arány 58,9% 20,9% 12,3%
Egyhangú[1] 88 23 3

Pártvezér Ugron Gábor
Párt Függetlenségi és
'48-as (Ugron) Párt
pártonkívüliek nemzetiségek
Előző választ. 11 fő, 3% 10 fő, 3% 1 fő, ¼%
Elnyert helyek
13 / 413   (3%)
13 / 413   (3%)
5 / 413   (1%)
+/– +2 Növekedés +3 Növekedés +4 Növekedés
Szavazásos[1] 12 5 8
szavazat 21 638 9 964 13 720
arány 4,2% 1,9% 2,3%
Egyhangú[1] 1 0 2

További eredmények
Párt Szavazat Képviselő
Demokrata Párt 3 540 1

Az országgyűlés összetétele
277 79 25

A miniszterelnök
a választások előtt
A miniszterelnök
a választások után
Széll Kálmán
Szabadelvű Párt
Széll Kálmán
Szabadelvű Párt

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolodó szócikkek[szerkesztés]

  1. a b c d e f A szavazás jellege kétféle lehetett. A tényleges szavazás, vagy szavazásos kifejezés a ténylegesen megtartott szavazással elnyert képviselői helyeket jelenti, míg az egyhangú a több jelölt hiányában közfelkiáltással, s így a szavazatok megszámlálása nélkül megszerzett választókerületeket jelenti. Bővebben lásd a szavazás módja fejezetet.