Szent Péter-templom (Riga)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szent Péter templom (Riga) szócikkből átirányítva)
Szent Péter-templom
lett nemzeti építészeti emlék
A Szent Péter templom, háttérben a rigai dómmal
A Szent Péter templom, háttérben a rigai dómmal
Vallásevangélikus kereszténység
VédőszentPéter apostol
Építési adatok
Építése13. század
Stílus
Alapadatok
Hosszúság78,8 m
Magasság123,25 m
Szélesség34,9 m
Elérhetőség
Település
  • Központi kerület
  • Riga
Elhelyezkedése
Szent Péter-templom (Riga)
Szent Péter-templom
Szent Péter-templom
Pozíció Riga térképén
é. sz. 56° 56′ 51″, k. h. 24° 06′ 34″Koordináták: é. sz. 56° 56′ 51″, k. h. 24° 06′ 34″
Térkép
A Szent Péter-templom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Péter-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent Péter templom (lettül: Sv. Pētera baznīca) Riga, egyben Lettország legmagasabb temploma. A Szent Péterről elnevezett templomról az első feljegyzés 1209-ből származik, a kereskedők templomaként említve az épületet. A templom bővítése, és az ezzel együtt járó teljes átépítés a 15. század kezdetén, 1409-ben kezdődött meg Johann Rumeschottel rostocki kőműves mester vezetése mellett, aki a rostocki Marienkirche mintájára építette át az épületet, nagyságban konkurálva az akkor a régió legnagyobb templomának számító rigai dómmal. A templom falaiban található legrégebbi kövek ebből a korból származnak.

Az 1491-re elkészült, eredetileg 136 méter magas tornyot hatszor érte villámcsapás, melyek következményeként 1666-ban, majd 1721-ben is összeomlott. Mai formáját és 123 méteres magasságát 1746-ban nyerte el. A templom a mai megjelenését évszázadok alatt alakult ki, az eredeti gótikus homlokzatot a 17. században barokk stílusban átalakították, Bindenschuh irányítása mellett.

A templom 1523-ig katolikus templom volt, a reformáció óta viszont evangélikus.

A második világháborúban a templom ismét kiégett, ezúttal teljesen. A helyreállítást 1954 és 1973 között végezték, a tetőszerkezetet vasból építve, megelőzve a további tüzek kialakulását. A rekonstrukció során a toronyba egy liftet is beépítettek, így a látogatók a 72 méter magasan levő kilátóteraszról élvezhetik a város panorámáját.

A toronyhoz egy kisebb mítosz is kapcsolódik: az átépítések, felújítások során a toronyból üveget dobtak le. Az odalenn széttörő üvegtábla cserepeinek száma jelképezi azt az időt, ahány századig állni fog még a templom. A második rekonstrukció során az üvegtábla egy adag szalmára esett, és csak kétfelé hasadt. Ezzel szemben a legutóbbi, 1973-as felújítás után az üveg számtalan cserépre esett szét, jelképezve, hogy a templom örökké állni fog.

A VEF Kulturális Palota 2016-2017-es felújításakor vált ismertté, hogy annak építésekor a Feketefejűek házából és a Szent Péter-templomból származó törmeléket is felhasználtak.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. VEF Kultūras pils atjaunošana: dārgāk, bet bez aizķeršanās (lett nyelven). nra.lv. (Hozzáférés: 2023. április 23.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]