Szent Mihály-templom (Szinkavicsi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Mihály-templom
Царква Святога Міхаіла
Fehéroroszország kulturális öröksége
Vallás
  • ortodox keresztény
  • Belarusian Orthodox Church
Egyházmegye̥Eparchy of Grodno and Vawkavysk
Stílus
  • gótika
  • Belarusian Gothic
Alapadatok
Torony4 kerek saroktorony
Építőanyagtégla
TelepülésSynkavicki Sieĺsaviet
Elhelyezkedése
Szent Mihály-templom (Fehéroroszország)
Szent Mihály-templom
Szent Mihály-templom
Pozíció Fehéroroszország térképén
é. sz. 53° 07′ 23″, k. h. 25° 09′ 25″Koordináták: é. sz. 53° 07′ 23″, k. h. 25° 09′ 25″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Mihály-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent Mihály-templom (belaruszul: Царква Святога Міхаіла) műemlék ortodox templom Fehéroroszország Hrodnai területén Szinkavicsi falu északi szélén. A belorusz gótika egyik legszebb fennmaradt példája, és a Litván Nagyfejedelemség egyik első erődített temploma volt a hozzá rendkívül hasonló muravankai Szűz Mária születése templommal együtt. Az épületet 2004. január 30-án felvették az UNESCO világörökségi javaslati listájára kulturális kategóriában.[1]

Története[szerkesztés]

A legenda szerint a templomot Vytautas litván nagyfejedelem építtette annak tiszteletére, hogy unokatestvére, Jogaila (a későbbi II. Ulászló lengyel király) elől csodálatosan megmenekült, amikor háborúban álltak egymással.

Valójában a templom a 16. század elején épült. Feltehetően Kosztyantin-Vaszil Osztrozkij litván nagyhetman anyagi támogatásával, aki 1511–1522-ben építtetett Vilniusban hasonló templomot. A breszti unió után az egyház a Szentszék alárendeltségébe került. A Lengyel–Litván Unió felosztása után a plébánia továbbra is aktív maradt, de a novemberi felkelést követően a templomot keleti ortodox használatúvá alakították.

1880–1881-ben a templomon jelentős felújításokat végeztek. 1926-ban a Második Lengyel Köztársaság kormánya katolikus templommá építette. A második világháború után a Szovjetunióhoz került, 1988–1990-ben ismét az ortodox hívőké lett. A Szovjetunió felbomlását követően a templom Fehéroroszországhoz tartozik.[2]

Jellemzői[szerkesztés]

A templom a belorusz gótikus építészet egyik legszebb példája. Belső tere három részre oszlik, tetőszerkezetének boltozatát négy oszlop támasztja alá. A keleti oldalán három apszissal ellátott templom közel téglalap alakú szabálytalan alaprajzzal rendelkezik, amelyet sarkain négy védőtorony szegélyez, amelyek a főhomlokzatnál fölül szögletesek, hátul pedig lekerekítettek. A falak másfél méter vastagok.

A templom előtt egy terméskőből épített kétszintes, négyzet alaprajzú harangláb áll, amelyet két aranyozott hagymakupola díszít. A templom teteje viszonylag magas és meredek lejtésű, a párkányokat kerek bemélyedések és íves lőrések ölelik körül. A főhomlokzatot számos eltérő mélységű és nagyságú fülke díszíti. A templom belsejének tetejét boltozatok fedik be, amelyek díszes gótikus eredetűek. A középső és az északi apszisokat bordás keresztboltozat, míg a délit csillagboltozat fedi. A vakolt falak boltívekkel és oszlopokkal kapcsolódnak egymáshoz.

A templom sarkán négy kör alaprajzú védelmi célú saroktorony áll. A tornyok belsejében a csigalépcsők összekötik a belső teret a tetőtérrel, ahol a templom védelmi szintje és egy védőfolyosó húzódott. A nyugati tornyok felső része nyolcszög alakú és három íjászszinttel ellátott. A két keleti torony felül hengeres, és a felső részén szintén íjászok számára kialakított lőállások találhatóak.

1880-1881-ben kicserélték a tetőt, új előcsarnokkal látták el az épületet, valamint egyetlen közös tetőelemmel fedték le az apszisokat, míg a templom közepén található kupolát Trubnyikov mérnök vezetésével lebontották.[3]

Az épület elrendezésének egyik kiemelkedő jellegzetessége az enyhe szabálytalanság, az apszisok tengelyének némi eltérése a főhajóhoz képest. A templomot valószínűleg helyi munkások építették, akik egyszerű, nem túl pontos méretezési eszközöket használtak az elrendezés kialakításához. A templom ma is aktív istentiszteleti helyszín.[1]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Centre, UNESCO World Heritage: Edifices for Worship of Fortress Type in Belarus, Poland and Lithuania (angol nyelven). UNESCO World Heritage Centre. (Hozzáférés: 2021. április 9.)
  2. Pavel Bubnov – Павел Бубнов: Krepostʹ dukha : istorii︠a︡ i sovremennostʹ pravoslavnogo prikhoda khrama svi︠a︡togo Arkhistratiga Mikhaila v Synkovichakh. 2017. ISBN 978-985-581-119-1 Hozzáférés: 2021. április 9.  
  3. Belarus - EU: cooperation. www.philosophy.by. (Hozzáférés: 2021. április 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Church of St. Michael, Synkavichy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.