Poleszjei fatemplomok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
World Heritage Logo global.svg A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján

Koordináták: é. sz. 52° 11′ 47″, k. h. 24° 03′ 32″

A poleszjei fatemplomok a 17–18. században épültek. A fa volt a fő építőanyag Fehéroroszországban a 19. század végéig. A későbbi kőépítészetet jelentősen befolyásolta egyházi fa építészet.

A 17. és a 18. században két típusú Poleszje építészeti iskola alakult ki - a nyugati Poleszje és a keleti Poleszje. A nyugati Poleszje iskola területe Breszttől és Pinszkig terjedt. A terület jellegzetes építményei a sajátos építési, tervezési stílust képviselnek.

Jellemzőik a keretjeik (vázak) különböző méretben és formában, egy egységes típusú zsindelytetővel (Szent. Nikita műemléktemplom Zditovo faluban). Ezen túlmenően, templomok épültek a csonka sátortetővel a tornyokon (Üdvözlégy műemléktemplom, Otlusha faluba). Ez az építészet azonos a korabeli ukrán, litván és lengyel szakrális faépítészetben.

A Szent Nikita műemléktemplom Zditovo faluban a faépítészet gyöngyszeme, 1502-ben épült, Zhabinka járásban, a Mucsovec folyó jobb partján. A templom méretei 9,40×15,65×6 méter. A templom három derékszögű keretvázzal rendelkezik. A 19. században a bejáratot átépítették. A falakat függőleges fadeszkákkal fedték le.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Poleszjei fatemplomok témájú médiaállományokat.