Szent Márk-torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Márk-torony
OrszágMálta
TelepülésNaxxar
NévadóMárk evangelista (ember)
Építés éve1658
Típustorony
TulajdonosMálta kormánya
Elhelyezkedése
Szent Márk-torony (Málta)
Szent Márk-torony
Szent Márk-torony
Pozíció Málta térképén
é. sz. 35° 56′ 47″, k. h. 14° 27′ 11″Koordináták: é. sz. 35° 56′ 47″, k. h. 14° 27′ 11″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Márk-torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent Márk-torony (máltaiul: Torri ta' San Mark), eredetileg Torre del Cortin[1] más néven Qalet Marku torony (máltaiul: Torri ta' Qalet Marku) kis őrtorony Máltán, a Naxxar közelében fekvő Baħar iċ-Ċagħaq településen. Egyike azoknak az erődtornyoknak, amelyeket az 58. máltai nagymester De Redín építtetett a szigetek partvédelmi hálózatának részeként 1658-ban. A tornyot 1997-ben restaurálták, napjainkban is jó állapotban van.

Története[szerkesztés]

Málta 1530–1798 között épült partvédelmi rendszere

A Szent Márk-torony Málta északi részén Baħar iċ-Ċagħaq településen épült egy középkori őrhely helyén, Martín de Redín nagymester magisztrátusa idején 1658-ban.[2] A nagymester – elődjének példáját követve – összesen tizenhárom hasonló kisméretű őrtornyot építtetett a szigetek partjainak azon részein, ahol a terep lehetővé tette a kikötést. A tornyok elsődleges szerepe a part megfigyelése és az ellenséges hajók közeledtére való figyelmeztetés volt, megelőzve a váratlan támadásokat. Egymástól látótávolságára építették őket, hogy lövéssel, füst- és tűzjelekkel éjjel-nappal üzenhesenek egymásnak és szükség esetén riasszák az nagyobb erődökben állomásozó alakulatokat.

Formailag ez a torony is a szabványos mintát követi: alaprajza négyzetes, kétszintes, lapostetős, amelyen mellvéd fut körbe és egy kis lőportorony áll rajta. Az alsó szint falai enyhén befelé dűtöttek, bejárata a szárazföld felőli oldalon, a felső emeleten nyílik, ahová eredetileg csak létrán lehetett feljutni. A belső tér egymás felett két helyiséget alkot, az alsó szint ablaktalan, valószínűleg raktárként használták, a felső szinten volt az őrhely és a katonák lakótere. A tetőre csigalépcső vezetett. Viszonylag kevés fegyverzettel rendelkezett; az őrszolgálatot három, négy ember látta el.

1741-ben a toronyhoz közeli sziklákba aknát (fougasse) ástak, ami idővel betemetődött és csak 2014-ben találtak rá ismét a környéken végzett útmunkák során.[3]

A Szent Márk-tornyot 1743-ban elhagyták, majd ötven évvel később 1792-ben, amikor Bonaparte – félúton Egyiptom felé – elfoglalta Máltát, egy három fontos ágyúval szerelték fel. A brit időszakban is használatban volt, ekkor a torony elé kis őrhelyet építettek, ami idővel összeomlott.[4]

A torony 1997-ben a Din l-Art Ħelwa műemlékvédő szervezet gondozásába került, restaurálták, és előzetes bejelentkezés alapján látogatható.[5]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Saint Mark's Tower című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ġrajjet Malta - It-Tielet Ktieb, 4 (maltese nyelven), Sliema: Department of Education, 81. o. (2006. május 24.) 
  2. (1984. május 24.) „Fortifications in the Middle Ages”. Civilization, Ħamrun 1, 33. o, Kiadó: PEG Ltd.  
  3. Qalet Marku gives up its Fougasse”, MilitaryArchitecture.com, 2014. november 30.. [2018. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. május 30.) 
  4. Qalet Marku Tower, Bahar ic-Caghaq. Din l-Art Ħelwa, 2011. október 6. [2019. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 30.)
  5. Malta's coastal watch towers. MaltaUncovered.com , 2009. december 4. (Hozzáférés: 2015. május 30.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]