Szent Kim András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Kim András
Szobra Csolduszan (Jeoldusan-)ban
Szobra Csolduszanban
Korea védőszentje, vértanú
Születése
1821. augusztus 21.
Szolmö, Mjoncshon megye, Cshungcshong tartomány, Csoszon
Halála
1846. szeptember 16. (25 évesen)
Han folyó, Szöul mellett, Csoszon
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház, Anglikán Közösség
Boldoggá avatása1925. július 5.
Boldoggá avatta: XI. Piusz pápa
Szentté avatása1984. május 6.
Szentté avatta: II. János Pál pápa
Ünnepnapja szeptember 16.
szeptember 20. (minden koreai mártír emléknapja)
Jelképei hanbok, kat, feszület és vörös stóla
Védőszentje Korea
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Kim András témájú médiaállományokat.

Szent Kim András, születési nevén: Kim Degon (hangul: 김대건handzsa: 金大建, RRKim Dae-geon?Szolmö, 1821. augusztus 21.Han folyó, 1846. szeptember 16.) koreai keresztény vértanú, az első koreai katolikus pap, 1984 óta Korea védőszentje.

Fiatalkora[szerkesztés]

Jangban családba született 1821-ben. Szülei kereszténységre áttért koreaiak voltak, apját később megölték, mivel a kereszténység gyakorlása az erősen konfuciánus Koreában tilos volt. 15 évesen megkeresztelkedett, majd az akkor még portugál kézen levő Makaóban tanult. Ekkor vette fel az András (안드레아) nevet. A Fülöp-szigeteken is tanult, ahol szintén egy szobor állít neki emléket. Sanghajban szentelte fel 1844-ben Jean-Joseph-Jean-Baptiste Ferréol[1] francia püspök.

Halála[szerkesztés]

Visszatért szülőhazájába prédikálni, és hirdetni a kereszténységet. A Csoszon-korszakban azonban igyekezték elnyomni a keresztényeket, és sokakat üldöztek, illetve kivégeztek hitükért. A katolikusoknak így titokban kellett gyakorolniuk vallásukat. Kim Degon egyike volt a pár ezer kereszténynek, akiket kivégeztek ebben az időben. 1846. szeptember 16-án megkínozták és lefejezték Szöulhoz közel, holttestét pedig a Han folyóba dobták.

Utolsó szavai ezek voltak:

Ez életem utolsó órája, figyeljetek ide nagyon: ha én külföldiekkel kommunikáltam, az a vallásomat és Istenemet szolgálta. Ő az, akiért én meghalok. Örök életem kezdőpontjához érkeztem. Keresztelkedjetek meg mindnyájan, ha boldogok akartok lenni halálotok után, mert Isten örök büntetést tartogat azok számára, akik nem akarták megismerni Őt.[2]

Ferréol, Korea első püspöke, mielőtt elhunyt volna a kimerültségtől 1853 februárjában, azt kérte, hogy testét temessék Kim mellé.[2]

1984 májusában II. János Pál pápa dél-koreai látogatása során szentté avatta Kimet, és 102 másik koreai vértanút. Emléknapjuk szeptember 20. lett.

Jegyzetek[szerkesztés]