Stóla (ruhadarab)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stóla és manipula

A stóla (latinul: ]stola) a római katolikus egyházban egy hosszú, szalag formájú liturgikus ruha, a papi hatalom jele. Anyaga azonos a miseruháéval. Az ortodox egyházban a megfelelője az orarion.[1] (latinul orarium)[2]

A szó eredete[szerkesztés]

A görög sztólé = ruha szóból származik.[2]

Viselése[szerkesztés]

Kb. Két és fél méter hosszú, szalag alakú, vállon viselt ruhadarab. Karingen, albán a diákonus a bal vállán átvetve és a jobb karja alatt megkötve, míg az áldozópap a nyakában, két vállán viseli. A második vatikáni zsinat (1962–65) által előírt liturgikus reform után a papok a miseruha felett is viselik. Az idők folyamán elvékonyodott stóla helyett ma ismét elterjedt a jelentőségének inkább megfelelő nagyméretű, széles és térden alul érő stóla.

Története[szerkesztés]

Keleten a 4., Nyugaton a 6. században jelent meg. Az elnevezés Galliából ered, ahol a 10. században vált általánossá. Eredetileg verítéket, szájat törlő kendő volt (orarion), amely az ókorban állami rangot jelképezett, végül egyházi rangot jelző ruhadarabbá vált. Ma a stóla az egyházi rendben részesült személyek egyértelmű jele a liturgikus cselekmények végzése alkalmával..

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar katolikus lexikon
  2. a b Liturgikus lexikon

Források[szerkesztés]