Szent Apollonius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Apollonius vértanú
Szent Apollonius vértanú
Szent Apollonius vértanú
vértanú
Születése
2. század
Róma
Halála
183185 között, április 18 v. 21.
Róma
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Ünnepnapja április 18.

Szent Apollonius (2. századRóma, 183185 között, április 18. vagy 21.) a keresztény martirológiumban szereplő vértanú.

Élete[szerkesztés]

Születésének helyét és idejét nem ismerjük. Tudjuk róla, hogy tekintélyes római arisztokrata volt. Megtérését vélhetően Szent Jusztinnak köszönheti. Kaiszareiai Euszebiosz tanúsága szerint Apollonius „nagy tekintélyben állott a hívek előtt kitűnő neveltetése és filozófiai képzettsége miatt”. Egy rabszolga jelentette fel, mint keresztényt, és Sextus Tigidius Perenni prétoriánus prefektus, a fiatalkorú Commodus császár képviselője elé vitték, hogy felelősségre vonják. Védelmében a keresztény hit mellett érvelt, s három napig vitázott Perennissel. A kihallgatás, illetve a vita szövege fenn maradt. Érvei nem győzték meg a prefektust, aki kard általi halálra ítélte. A római joggyakorlat szerint a kivégzést azonnal végrehajtották.

Zavar személye körül[szerkesztés]

A római naptárban, egészen a huszadik századig kavarodás volt személye körül, mivel ugyanezen a néven élt a III. században Egyiptomban egy Apollonius, aki szintén vértanú lett, Diocletianus császár idején. Őt a hit miatti kiállás miatt zsákba varrták és a tengerbe dobták. A római martirológia legújabb kiadása az ő ünnepét április 10-re helyezte át.

Források[szerkesztés]

  • Testvéreink a szentek. Válogatás Peter Manns: Retormer der Kirche c. gyűjteményéből. Szerk. Marosi László szerkesztésében: Eisenstadt, 1977.
  • Vanyó László: Ókeresztény írók. II. Bp., 1980.
  • Ijjas Antal: Szentek élete. 1--2. köt. Bp., 1968.
  • Balanyi György, Schütz Antal, Sebes Ferenc, Szamek József és Tomek Vince piarista atyák: Szentek élete az év minden napjára.1--4. kötet. Szerk. Schütz Antal. Bp., 1932.