Magyarországi Szcientológia Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szcientológia Egyház szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyarországi Szcientológia Egyház
Scientology-budapest-exterior 1727.jpg

Irányzat alkalmazott vallási filozófia
Alapítva 1991
Ország Magyarország
Székhely 1138 Budapest, Váci út 169.

A Magyarországi Szcientológia Egyház weboldala

A Magyarországi Szcientológia Egyházat 1991 nyarán alapították a Nemzetközi Szcientológia Egyház, a Church of Scientology International részeként. Tana a szcientológia alkalmazott vallási filozófia, tanításainak alapja L. Ron Hubbard vallásalapító, sci-fi regényíró, filozófiai témájú műveire épülnek, melyek főként az emberi szellemről és elméről szólnak.

Az egyházat kritikusai egyszerű üzleti szervezetnek tartják, amely főként a hívek kizsákmányolásából tartja fent magát.[1][2][3][4] A szervezet Magyarországon a 2011-ben elfogadott egyházi törvény értelmében nem maradhatott egyház,[5] azóta vallási egyesületként működik.

Története[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

L. Ron Hubbard a szervezet tevékenységének alapjául szolgáló filozófiát alkotta meg, a nemzetközi szervezetet pedig a korai szcientológusok alapították, mivel úgy gondolták, hogy tevékenysége megfelel egy egyházénak.

Magyarországi története[szerkesztés]

Az első szcientológus csoport 1989-ben alakult meg Magyarországon Dianetika Egyesület néven. Hubbard Dianetika című könyvét 1990-ben adták ki először magyar nyelven. A szcientológia egyházként 1991 óta van bejegyezve. 1993-ban a Magyarországi Szcientológia Egyházat a magyar Országgyűlés destruktív szektának minősítette, s megvonta tőle az állami támogatást. Az Országgyűlés ezt a kategóriát 1995-ben megszüntette.

Az egyháznak az országban egy fő egyházközössége (Szcientológia Egyház Budapest) van, 15 missziója működik, melyek a fővárosinak vannak alárendelve.

A Nemzetbiztonsági Hivatal 2006. évi évkönyve társadalomra veszélyes „vallási” mozgalmakról tesz említést, melyek

„Látszólag politikai ambícióktól mentes szervezetként mutatkoznak meg, amelyek elfogadják a fennálló jog- és alkotmányos rendszert, kerülik a konfrontációt, jogsértő tevékenységeiket jól leplezik. Folyamatosan keresik a kapcsolatfelvétel lehetőségét gazdasági társaságokkal, alapítványokkal, civil szervezetekkel, az állami tenderek rendszeres pályázói.[…]Szolgáltatásai alapvetően nem karitatív jellegűek, sőt, az általuk kínált különféle tanfolyamok, szolgáltatások rendkívül költségesek. A bevételeket a hívők "önkéntes adományaiként" jelenítik meg.”

– NBH Évkönyv, 2006[6]

Az itt leírtakat a média egyértelműen a Szcientológia Egyházzal azonosítja.[7][8]

Egyes források szerint a pszichiátriaellenes társaság érte el az OPNI bezáratását[9] s erről saját lapjukban büszkén nyilatkoznak is.[10][11][12]

Etimológia[szerkesztés]

A szcientológia szó a latin scio – tudás és a görög logosz – valaminek a tanulmányozása szavak összetétele, azaz a tudás tanulmányozása.

A szcientológia vallás[szerkesztés]

A szcientológia hívőinek véleménye szerint vallásuk nem dogmatikus vallás, nincs kinyilatkoztatott Istenképe, inkább a buddhizmushoz hasonlatos, világképe számos ponton különbözik zsidó-keresztény vallásfelfogástól.

A vallás tanítása szerint az ember halhatatlan szellemi létező, akinek tapasztalatai messze túlmutatnak az egyetlen életen. Az ember alapvetően jó és jóra hajlamos, szellemi megváltása saját magán és társain múlik, valamint azon, hogy testvéri viszonyba kerül-e az univerzummal.

A szcientológia tanai szerint céljuk a szellemi felvilágosodás és szabadság az egyén számára. Ehhez egy jól meghatározott utat kínálnak, melyen haladva egyre magasabb szellemi tudatosság érhető el.

A szcientológia az ember valódi szellemi természetének és önmagához, családjához, csoportokhoz, emberiséghez, minden életformához, a fizikai univerzumhoz, a szellemi univerzumhoz és a Legfelsőbb Lényhez vagy végtelenhez való viszonyának teljes és biztos megértéséhez kínál pontos útvonalat.

A Szcientológia Egyházzal kapcsolatban álló szervezetek[szerkesztés]

Az egyház számos szervezettel, vállalkozással áll kapcsolatban. Ezen szervezetek célja többek között az érdekvédelem, a tagtoborzás és az egyház társadalmi elfogadottságának javítása.[13]

A WISE[szerkesztés]

A Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete (World Institute of Scientology Enterprises, WISE) egy szcientológus üzletembereket, vállalkozásokat tömörítő szervezet, mely Magyarországon is működik.[14][15]

A WISE-t az egyház kritikusai kirakatszervezetként (frontgroup) azonosítják, mely az egyház tagtoborzását, s a szcientológus technikák elterjesztését hivatott szolgálni.[7][16]

További szervezetek[szerkesztés]

A szervezet tagjai vagy együttműködő szervezetei az alábbiak: Az Út a Boldogsághoz Magyarország, Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, Narconon, Együtt egy drogmentes Magyarországért Mozgalom, Magyar Prevenciós Alapítvány, Héliosz Alapítvány, Criminon, ABLE

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Leiby, Richard. „Scientology Fiction: The Church's War Against Its Critics — and Truth”, The Washington Post, 1994. december 25., C1. oldal (Hozzáférés ideje: 2006. június 21.) 
 2. Goodin, Dan: Scientology subpoenas Worldnet. CNET News.com, 1999-06-03. [2012. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. május 4.)
 3. Remember Venus?”, Time Magazine, 1952. december 22.. [2012. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. július 20.) 
 4. Behar, Richard. „The Thriving Cult of Greed and Power”, Time Magazine, 1991. május 6., C1. oldal. [2012. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. július 16.) 
 5. 2011. évi CCVI. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról. http://net.jogtar.hu, 2011. (Hozzáférés: 2017. november 13.)
 6. NBH Évkönyv 2006. A társadalomra veszélyes "vallási" mozgalmak Archiválva 2008. január 8-i dátummal a Wayback Machine-ben
 7. a b Heti Válasz: Agyhatalom Archiválva 2009. február 4-i dátummal a Wayback Machine-ben. 7. évfolyam 32. szám, 2007. augusztus 9.
 8. Magyar Nemzet Online Szcientológusok válaszcsapása - lejáratásba kezdtek Archiválva 2008. június 27-i dátummal a Wayback Machine-ben 2007. augusztus 16.
 9. [pszichiátria ellenes] Kitüntetést kapott az egyik szcientológus vezető az OPNI bezáratásáért]
 10. Szcientológiai érem az OPNI bezárásáért? Cikk a Weborvos oldalán
 11. Szcientológusok záratták be a Lipótot? Interjú Németh Attila pszichiáterrel, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatójával
 12. Szcientológiai érem az OPNI bezárásáért? Archiválva 2012. január 26-i dátummal a Wayback Machine-ben MNO.hu
 13. Kent, Stephen A., Krebs, Theresa (1988). „When Scholars Know Sin: Alternative Religions and Their Academic Supporters”. Skeptic 6 (3), 36-44. o. (Hozzáférés ideje: 2006. június 6.)  
 14. [A WISE magyarországi honlapja: http://www.wise.hu/]
 15. A WISE tag kódexe
 16. [Scientology front group WISE: first hand accounts of harassment and recruiting in the workplace http://stop-wise.biz/ Archiválva 2008. január 10-i dátummal a Wayback Machine-ben]

További információk[szerkesztés]

A szervezet leírásai[szerkesztés]

Kritika[szerkesztés]

Az egyház véleménye a kritikákról[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]